Aan de orde in het extra Politiek Beraad woensdagavond de onderwerpen sport, cultuur, educatie en gezondheid. Over de laatste twee kunnen we kort zijn. De taakstelling op ‘educatie’ is slechts 20.000 euro en op gezondheid een nog nader te bepalen bedrag. Het ging dan ook vooral over sport en cultuur waarop in beide gevallen drie ton bespaard moet worden. Identieke bedragen, gelijksoortige percentages van de begroting. Beide gesprekspartners, de Bestuurscommissie Lichamelijke Opvoeding en Sport (BLOS) en het Kulturhus, totaal verrast door de voorgestelde taakstelling. En toch verliepen de discussies met de raad, die een gevoel probeerde te krijgen welke richting de bezuinigingen opgingen en welke consequenties dit voor inwoners zou hebben, totaal anders.
Sport
Aan de ene kant staan er grote investeringen op stapel voor de vernieuwing van sportpark ’t Wooldrik en aan de andere kant moet er voor drie ton bezuinigd worden op de sportbegroting. “Een tegenstelling waar we een evenwicht in proberen te vinden”, begon wethouder Michel Kotteman. “Ik zie er als een berg tegenop, maar samen moeten we een inspanning leveren om de top te kunnen bereiken.”
Jan Gielians van de BLOS gaf aan overvallen te zijn, maar kon toch al denkrichtingen aangeven. Kortgezegd komt het er op neer dat er mogelijkheden gezien worden om op de begroting te besparen als er overgegaan wordt naar een Sportbedrijf, mét een vernieuwd Wooldrik en op voorwaarde dat de gemeente de 4,5 FTE sportcoaches in dienst neemt. Een Wooldrik met alle toeters en bellen. “Als je niet al die voorzieningen hebt, dan heb je een lege huls zonder bussinesscase.” Binnen een half jaar zou zoiets uitgewerkt kunnen zijn, verwachtte Gielians. Simpelweg drie ton op de huidige begroting besparen, zonder fundamenteel anders te organiseren zou niet mogelijk zijn. Wethouder en BLOS gaan aan de slag om het scenario op korte termijn verder uit te werken.
Cultuur
Heel anders ging het toen ‘cultuur’ aan de orde kwam. Wethouder Martin Velten gaf aan dat hij mogelijkheden zag om te besparen op vooral welzijnstaken. “Er zijn in al die jaren steeds meer welzijnstaken bij het Kulturhus gelegd, maar sinds de decentralisaties ook bij de gemeente.” Hier en daar wat dubbelop. “Ik zie mogelijkheden om te besparen door een groot aantal zaken bij de gemeente onder te brengen.” Daarnaast dacht hij dat de financiering van de VVV (26.000 euro) wellicht uit de reclamebelasting gefinancierd kon worden.
Frank Droste van het Kulturhus zette vooral zijn hakken in het zand. Drie ton bezuinigen was veel te veel, welzijnstaken weghalen zou het Kulturhusconcept ondergraven en het Kulturhus draaide nu al optimaal. Eventueel zag hij mogelijkheden om het onderhoud van het gebouw over te nemen van de gemeente, want dat liet volgens hem te wensen over en misschien de exploitatie van de parkeergarage over te nemen. En anders moest de gemeente maar zeggen welke taken er geschrapt moesten worden. Het Kulturhus wilde daarvoor niet met voorstellen komen.
De raadsleden hadden wat moeite met die opstelling en kregen de indruk dat het tussen Kulturhus en de wethouder niet zo boterde. Tussen de regels door waren er wat stekeligheden over en weer te horen. Velten weerlegde dat. “Ik heb niet het idee dat de verhouding op scherp staat. Ik heb bij het bestuur van het Kulturhus de intentie geproefd dat men wel bereid is om mee te denken. Frank Droste speelt hier ook zijn eigen spel.” Voorlopig zijn ze er echter nog niet uit, dat is wel duidelijk. “Maar we hebben ook nog twee jaar de tijd”, zei Velten hoopvol. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.