‘We zullen het samen moeten doen’
TON VAN DER GULIK, DE NIEUWE PAROCHIEHERDER VAN ZENDEREN:

‘We zullen het samen moeten doen’

Sinds 1 september heeft de O.L.V. Onbevlekt Ontvangen, de RK-kerk in Zenderen, een nieuwe pastoor. Het is pater drs. A.J.M. van der Gulik O. Carm., kortweg pater Ton. Van der Gulik is daarmee de opvolger van Eef van Vilsteren, die afgelopen zondag nog zijn afscheid vierde. De snelle wisseling is mede te danken aan het feit dat de parochie Zenderen is toevertrouwd aan de Orde van de Karmelieten en er dus vanuit die hoek ook voor adequate vervanging gezorgd kon worden. Voor pater Ton van der Gulik, die de afgelopen negen jaren in Rome werkte, een hele overgang. “Maar wel één om met heel veel hoop en vertrouwen tegemoet te zien”, aldus de 61-jarige Karmeliet.

 

Het geheugen van de Orde

Van der Gulik werd in 1958 geboren in Nieuwe Niedorp, in de kop van Noord-Holland. In 1984 trad hij in bij de Orde van de Karmelieten, waarna hij theologie en spiritualiteit studeerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Vervolgens was hij op meerdere plaatsen in ons land pastoor. In 2010 verhuisde hij van Rosmalen naar Rome, waar hij zich vanuit het Studiehuis van de Orde ging toeleggen op ‘het bevorderen van de studies over het Karmelitaanse leven’. “Een prachtige tijd”, aldus Van der Gulik. “Ik werd er bibliothecaris, bibliograaf en sub-prior. Zeg maar het geheugen van de Orde.”

 

Van der Gulik: “We zaten in het hart van de kerk, vlakbij het Vaticaan. Vandaaruit onderhielden we talloze contacten over de gehele wereld, hielp ik mensen met studies over de Orde en zo meer. En omdat ik zo dichtbij zat, zag ik ook dat er heel veel goeds en vernieuwends gebeurt in de kerk. Al komt dat niet altijd meer over. Ja, ik durf rustig te zeggen dat ik pas écht Rooms-Katholiek ben geworden in Rome.”

 

Karmel voor Twente behouden

Toch vond Van der Gulik het na negen jaar welletjes in het Studiehuis en vertelde hij de overste daar in te zijn voor iets anders. Van het een kwam het ander en het werd dus Zenderen. “Een fantastische, landelijke omgeving die me doet denken aan vroeger én op een plek waar Karmel nog thuis is. Mijn grote voorbeeld, de Karmeliet Titus Brandsma, heeft hier zelfs nog rondgelopen.” Trots wijst hij op een groot schilderij in een van de werkkamers waarop pater Titus Brandsma is afgebeeld. We hebben in Zenderen nog steeds een Karmelieten- en Carmelitessenklooster, al wordt de bemensing ervan minder. Maar het zou me veel waard zijn Karmel voor Twente te kunnen behouden.”

 

Voor wat betreft de parochiekerk kijkt hij nog even de kat uit boom. “Natuurlijk is het wennen, vanuit het turbulente Rome naar de rust van Zenderen. Bovendien is de kerk in Nederland na bijna tien jaar fors veranderd. Ja, ook wel verzwakt. Ik denk dat we naar een ander soort kerk moeten. Een kerk die een stuk dynamischer is en veel meer naar buiten treedt.” De nieuwe pastoor realiseert zich echter dat hij dat niet in zijn eentje kan bewerkstelligen. “Je moet het samen doen, in werk- of themagroepen bijvoorbeeld.”

 

Vooralsnog geldt de benoeming van Van der Gulik voor twee dagen per week. “Dat is niet veel. Als je daar de tijd voor uitvaarten en weekenddiensten van afhaalt, blijft er niet zo heel veel over. Maar ik prijs me gelukkig met een goed kerkbestuur, waarmee ik de lijnen naar de toekomst kan uitzetten.” De officiële installatieplechtigheid van de nieuwe pastoor door de vicaris van het Aartsbisdom Utrecht zal plaatsvinden op zondag 6 oktober om 11.00 uur. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
H.S — 12 sep 2019
Wij hopen dat u een warm onthaal krijgt in zenderen.En samen de schouders als één gemeente er onder zetten .Want een kerk gemeenschap is van liefde en trouw en dat ontbreekt er nog wel eens aan .Maar wij willen u fijne jaren in zenderen wensen .

Opbrengst inzamelingsactie Melbuul'n Runners...

De Melbuul’n Runners, een groepje van mannen uit Borne en Hengelo, rijden deze week de...
29-08-2024

Mindfulness voor kinderen en hun ouders

ADVERTORIAL. Heb je een kind met aandachtsproblemen, ADHD, of autisme? Ontdek de MYmind training...
29-08-2024

Creatief houten vervoer in Hertme

Het is ieder jaar weer een groot succes: het houtdorp in Hertme. Jaarlijks worden er de meest...
23-08-2024

Vroeg uit de veren voor plastic afval

Er zit veel te veel rotzooi in de oranje verzamelcontainers die er niet in thuishoort. De...
21-08-2024

In naam van de Keizer

Vandaag, 15 augustus 2024, wappert de Nederlandse driekleur op de gemeentetoren in Borne....
15-08-2024

Nieuw: Ontmoeting op zondag

Voor alleenstaanden is de zondag soms een moeilijke dag om door te komen. Vanaf 8 september...
09-08-2024