Tussen nu en half november moet duidelijk zijn waar Borne vier miljoen vandaan gaat halen om het gat in de begroting te dichten en ook nog allerlei nieuwe plannen te financieren. De grote lijnen waren door het college al aangegeven, maar de precieze invulling moet nog duidelijk worden en de gemeenteraad moet daar ook nog wat van vinden. Haast dus en daarom worden er een aantal themabijeenkomsten gehouden waar diverse beleidsvelden aan de orde komen en gekeken wordt waar bezuinigd zou kunnen worden en welke investeringen er wel of niet gedaan moeten of kunnen worden. De bijeenkomsten zijn in de vorm van een politiek beraad, wat betekent dat inwoners of instanties ook mogen inspreken om hun visie op de zaken te geven.
Thema’s
De eerste bijeenkomst staat gepland op donderdag 12 september. Aan de orde de thema’s Veiligheid, Economie, Duurzaamheid, Mobiliteit, Leefomgeving, Wonen, Bestuur, Dienstverlening, Vastgoed, Bedrijfsvoering en Middelen. Dan gaat het bijvoorbeeld over besparingen op de openbare ruimte, niveau van dienstverlening van de gemeente, infrastructuur, maar ook de voorgestelde verhoging van de OZB met 20 procent.
Woensdag 18 september zijn de thema’s Sport, Cultuur en vrije tijd, Educatie en Gezondheid aan de beurt. Dan zullen onder andere de plannen voor ’t Wooldrik, de bezuinigingen bij het Kulturhus en de investeringen in de verbouwing van basisschool De Vonder en de nieuwbouw voor de Jan Ligthart en ’t Oldhof aan de orde komen.
Ten slotte is het de beurt aan het sociaal domein op 26 september, waar maar liefst twee miljoen bezuinigd moet worden en er momenteel een extern bureau onderzoek doet naar de mogelijkheden.
OZB-verhoging gekoppeld aan raadsprogramma
“We zijn bezig met afwegingen maken, samen met de gemeenteraad”, zegt wethouder financiën Herman Mulder. “Kortgezegd hebben we twee opgaven. Ten eerste moeten we 2,5 miljoen ombuigen om de tekorten te dichten, die vooral zijn ontstaan in het sociaal domein. We hebben daarvoor nu al onze posten inzichtelijk gemaakt, gekeken waar bezuiniging mogelijk is en wat dat voor effecten zou kunnen hebben. Het tweede gedeelte is het raadsprogramma, met bijvoorbeeld ’t Wooldrik, onderhuisvesting en zaken als de verlenging van de F35. Dat hebben we gekoppeld aan de verhoging van de OZB met 20 procent.”
De redenering daarachter is dat het raadsprogramma het wensenlijstje uit de samenleving is en daar dan ook offers van de samenleving voor gevraagd kunnen worden. “Dat je het begrotingstekort in eigen huis oplost is logisch”, vindt Mulder. “Maar als de samenleving een hoog voorzieningenniveau wil, dan mag daar wat tegenover staan. De Raad moet daarin afwegingen maken.” Of de gemeenteraad dezelfde redenering zal volgen is de vraag. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.