Een paar weken geleden kon de bouw van de Zonneakker, zeven appartementen voor senioren in het voormalige gebouw van basisschool De Zonnebloem, weer in volle vaart vooruit, nadat de werkzaamheden noodgedwongen zes maanden hadden stilgelegen. Er was aanzienlijke vervuiling van de grond geconstateerd, met onder andere asbest, waardoor de bouwvakkers niet verder konden en de gemeente eerst de grond moest gaan saneren.
Asbest en andere rotzooi
Een behoorlijke financiële tegenvaller voor de gemeente, maar ook voor projectontwikkelaar Ter Grote Vastgoed. “Je houdt natuurlijk geen rekening met zes maanden vertraging en ik kan de kosten daarvan niet op de gemeente verhalen. Heel vervelend allemaal”, vertelt Dick ter Grote.
De ontdekking van de vervuiling kwam onverwacht. De plek stond niet bekend als een risicogebied, hoewel er in de nabije omgeving in het verleden heel veel rotzooi gestort is door onder andere asbestfabriek Eternit. Zo omvangrijk als bij de beruchte kleigaten was het niet, maar het terrein bleek wel in het verleden een stortlocatie geweest te zijn. “Je schrikt ervan wat hier allemaal in de grond zat. Niet alleen asbest, maar ook PAC, olieresten en zware metalen.”
De bodemasbestsanering is tegenwoordig centraal geregeld voor zeven gemeenten, in het Project Bodem Asbest Sanering (BAS), waardoor expertise beschikbaar is en er daadkrachtig opgetreden kan worden. “Er was nog wel even discussie of ze ook de andere vervuiling zouden opruimen, maar gelukkig werkte iedereen een beetje mee en is de totale sanering afgerond.”
Participatieproces
Inmiddels zijn de contouren van de huurwoningen al goed zichtbaar. De appartementen hebben een oppervlakte van zo’n 80 vierkante meter en zijn zelfstandige wooneenheden met een eigen keuken en tuintje. Ze zijn gesitueerd rondom een gemeenschappelijke ruimte. Het project is het resultaat van een participatieproces, waarbij de buurt mee kon beslissen over de herbestemming van de leegstaande basisschool. De buurt koos in grote meerderheid voor grondgebonden woningen voor 55-plussers en behoud van ruimtes voor maatschappelijke doeleinden.
Veel vraag
Op één na zijn alle wooneenheden al verhuurd. “Er is veel vraag naar dit soort grondgebonden appartementen en er is veel te weinig aanbod. In de Bornsche Maten bouwen ze alleen maar knotsen van woningen.” Als alles vanaf nu een beetje meezit worden de woningen voor de kerst opgeleverd. “Ik hoop het. Maar dan moeten we niet nog meer tegenvallers krijgen.”
Op de vraag of hij het, met de kennis van nu, weer zou doen blijft het een tijdje stil. “Waarschijnlijk wel, maar misschien toch onder andere voorwaarden. Dit is de tweede keer dat ik zoiets doe en achteraf had je er eigenlijk gewoon de shovel voor moeten zetten in plaats van in de bestaande bouw te werken. Maar het resultaat wordt wel heel mooi hoor! Zeker voor de buurt zal het aanzicht enorm verbeteren. Als het allemaal klaar is zal iedereen er blij mee zijn.” (AJ/BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.