Spectaculair boren onder de N743
WATERTRANSPORTLEIDING VIER METER DIEP DE GROND IN

Spectaculair boren onder de N743

Al meerdere jaren is de gemeente Borne bezig met duurzaam waterbeleid en het afkoppelen van regenwater van het riool. Om overtollig regenwater vanuit de wijk Wensink-Zuid te kunnen afvoeren naar de Bornschebeek moet er een grote hemelwatertransportleiding van 165 meter totale lengte gelegd worden vanaf de Europastraat naar de beek in de Bornsche Maten. Klein probleempje: de N743 en grote hoofdwaterleidingen van Vitens liggen in de weg.

 

Geen alledaagse klus

“Van de Provincie mag de provinciale weg niet dicht”, legt Pim Mulder, projectleider van NTP uit. “En in de zomerperiode mag niet gegraven worden vlak onder de waterleidingen om breuken te voorkomen.” De oplossing is minimaal een meter dieper dan de waterleidingen te boren en de nieuwe transportleiding als het ware onder de weg en onder die belangrijke waterleidingen door te schuiven. Geen alledaagse klus. Aan de kant van de Bornsche Maten is inmiddels een enorme boor vier meter diep geplaatst. Wethouder Michel Kotteman verrichtte dinsdagmiddag de starthandeling en zette de boor in werking.

 

'Uitdagende techniek'

“We boren onder de grondwaterstand, waardoor een gesloten frontboring moet worden gebruikt. De uitgeboorde grond wordt via een leiding teruggepompt en tekens wordt er een stuk buis van 6 meter lengte en een meter doorsnede in de gang geplaatst, terwijl de boormachine zich voort graaft.” De verwachting is dat er op die manier twee of drie buizen per dag geplaatst worden. Na een dag of 10 tot 12 zou de overkant bereikt moeten zijn en wordt de boormachine ter hoogte van Jasmin Garden weer opgegraven.

 

“Het is een uitdagende techniek”, vindt Mulder. “Je kunt niet zien wat je tegenkomt, maar we kunnen wel op de centimeter nauwkeurig sturen.” Dus als alles goed gaat en er geen onverwachte obstakels tegengekomen worden komt de tunnel precies daar uit waar men hem wil hebben. In de Europastraat gaan de werkzaamheden vervolgens verder vanaf de grond. “De bedoeling is dat de transportleiding op termijn helemaal onder de Europastraat verder gelegd wordt en gekoppeld wordt met het systeem aan de Oude Deldensestraat, dat nog niet zo lang geleden werd gerealiseerd”, legt Stef van Wanrooy van de gemeente Borne uit. Maar dat gebeurt allemaal pas veel later.

 

Bornse Delta

Aan de kant van de Bornsche Maten, waar het overtollige regenwater de Bornschebeek in kan stromen, is een natuurlijk filter voorzien, inmiddels door de mannen ‘de Bornse Delta’ gedoopt. Water stroomt meanderend door een rietveld en wordt op die manier gezuiverd van stof, roet en olie voordat het de beek in gaat.

 

Het voordeel van de gekozen, toch enigszins spannende werkwijze, is dat ondertussen bovengrondse werkzaamheden aan de kruising gewoon door kunnen gaan en de doorlooptijd van het gehele project zo kort mogelijk is. De verwachting is dat een week voor de Melbuul’ndagen doorgaand verkeer van en naar de Grotestraat/Europastraat weer mogelijk is. (DdG/AJ)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 11 jul 2019
Troost je Paul met de gedachte dat die situatie maar 1 x in de X jaar zal voor komen. Desondanks zijn er nog mensen die zich de overstroming van Almelo herinneren.
Paul Cohn — 10 jul 2019
Stof, roet en olie: Of je een beerput uitstort...
"stedelijk water is kwalitatief minder goed. Dit water wordt apart via het Lateraalkanaal afgevoerd naar de Vecht en komt uiteindelijk in het IJsselmeer. Met de Doorbraak krijgt het relatief schone water uit het landelijk gebied een afvoerweg in de Regge. Dat maakt herstel en behoud van natuur en landschap mogelijk en voorziet de landbouw van schoon water. Eigenlijk is zo de oorspronkelijke situatie weer hersteld" www.dedoorbraak.info/
Dus géén relatief vuil water water uit stedelijk gebied via de Elsbeek met daarin het effluent van twéé grote rioolwater zuiveringsinstallaties (Enschede en Hengelo) plus devuiligheid van onze een hoge auto-mobiliteit in de Doorbraak!
Ron Hartman — 09 jul 2019
Mooie ontwikkeling om het grilliger weer tgv ander klimaat het hoofd te bieden. Hopelijk kan benedenstrooms ook voldoende berging worden gevonden in de Doorbraak?
Paul Cohn — 09 jul 2019
Gooit Borne ook dáár straks het warme kind met het rioolwater weg, of gaan wij straks "gratis" energie uit grondwater en/of RWZI Hengelo/ Bornse Beek terugwinnen voor Wensink Zuid?
Dit soort maatregelen wordt -ook in Nederland- in hoog tempo opgepakt door gemeenten met minder minachting voor energie uit hernieuwbare bronnen. www.volkskrant.nl/economie/verwarm-je-huis-met-rioolwater~b50b940b/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Boorwerkzaamheden onder N743


    Opbrengst inzamelingsactie Melbuul'n Runners...

    De Melbuul’n Runners, een groepje van mannen uit Borne en Hengelo, rijden deze week de...
    29-08-2024

    Mindfulness voor kinderen en hun ouders

    ADVERTORIAL. Heb je een kind met aandachtsproblemen, ADHD, of autisme? Ontdek de MYmind training...
    29-08-2024

    Creatief houten vervoer in Hertme

    Het is ieder jaar weer een groot succes: het houtdorp in Hertme. Jaarlijks worden er de meest...
    23-08-2024

    Vroeg uit de veren voor plastic afval

    Er zit veel te veel rotzooi in de oranje verzamelcontainers die er niet in thuishoort. De...
    21-08-2024

    In naam van de Keizer

    Vandaag, 15 augustus 2024, wappert de Nederlandse driekleur op de gemeentetoren in Borne....
    15-08-2024

    Nieuw: Ontmoeting op zondag

    Voor alleenstaanden is de zondag soms een moeilijke dag om door te komen. Vanaf 8 september...
    09-08-2024