Raad Doldraejers haalt hooi binnen
27-06-2019
GEROUTINEERDE GERARD VAN DEN HENGEL ‘PRIKT EEN VORKJE MEE’

Raad Doldraejers haalt hooi binnen

In hun proclamatie op 23 februari kondigden Prins Tom II en zijn Adjudant Martijn van de Doldraejers uit Zenderen het al aan: ‘Dat de Raad van Elf er komend zomer voor zorgt dat alle hooibalen bij de Adjudant van het land worden gehaald’. Zes dagen later, tijdens de sleuteloverdracht in het gemeentehuis, werd er nog een schepje bovenop gedaan toen de Zenderense hoogheden toenmalig burgemeester Rob Welten een gegraveerde hooivork aanboden. De burgervader nam de uitdaging aan en beloofde te zijner tijd óók de handen uit de mouwen te zullen steken.

 

Woensdagavond was het zover. Op een weiland aan de Vaaltweg lagen exact 597 hooibalen te wachten om geprikt en vervolgens afgevoerd te worden. Alleen… Rob Welten had intussen zijn biezen gepakt. “Geen nood”, zo bedacht Martijn Jansen, “dan vragen we de nieuwe burgemeester toch?!” En die zei spontaan ja, want zo’n vraag hoef je een boerenzoon niet twee keer te stellen…

 

Met een nat bezweet voorhoofd

Vervolgens ging het bonte gezelschap in twee ploegen over het land en het moet gezegd: Gerard van den Hengel kweet zich meer dan goed van zijn taak. Geroutineerd prikte hij de balen van elk zo’n 20 kilo aan zijn vork om ze vervolgens met een sierlijke zwaai op de platte wagen te gooien waarop Martijn gereed stond om het allemaal zorgvuldig op te stapelen. “Mooi toch”, glunderende Van den Hengel met een nat bezweet voorhoofd. “Dit doe ik graag en wat er is mooier dan straks met de jongens een lekker biertje te drinken als de klus is geklaard?”

 

Dat biertje moest overigens nog wel even op zich laten wachten, want onderweg naar de eindbestemming verloor een van de trekkers een deel van de lading. Dus moest het stapelen weer opnieuw beginnen. En toen ook dat was gelukt, stond er niets meer in de weg voor dat zaligmakende biertje. En werd er zelfs nóg een vorkje geprikt, maar daar was het dan ook een mooie zomeravond voor. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

 

 

Gedwongen vliegles in Hertme

De twee jonge ooievaars in het nest in het retentiegebied in Hertme hadden van pa en moe al af...
15-07-2024

Oudere dame overvallen in woning

In de nacht van woensdag 10 op donderdag 11 juli is een oudere dame overvallen in haar woning...
11-07-2024

Nieuwe naam voor Fysiotherapie ’t Dijkhuis

Fysiotherapiepraktijk Gezondheidscentrum ’t Dijkhuis gaat voortaan verder onder de naam...
01-07-2024

Containerbrand aan de Cuba

De brandweer werd maandagmiddag opgeroepen voor een melding aan de Cuba. Ter plekke bleek brand...
24-06-2024

De drijfveer van Sander Borst

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
23-06-2024

Een speld in de hooiberg

Thijmen Knulst (8 jaar) wandelt graag en veel. Onder andere in de Harz in Duitsland heeft hij...
22-06-2024