De gemeente Borne heeft een structureel tekort van 2,5 miljoen per jaar op te lossen. “Meer dan eerst werd gedacht, want de meicirculaire (waarin wordt aangegeven hoeveel de gemeente vanuit het Rijk in het gemeentefonds gestort krijgt) viel ook nog eens vies tegen”, meldt wethouder Herman Mulder. Als er daarnaast nog allerlei nieuwe ambities uit het raadsprogramma gerealiseerd moeten worden, dan zal er nog 1,5 miljoen extra in de begroting gevonden moeten worden. Vier miljoen dus en dat kan niet als er geen ‘scherpe keuzes’ gemaakt worden. Bezuinigen, ambities laten varen en/of inkomsten verhogen. Maar hoe dan en wat dan?
Stellingen
Afgelopen zaterdag werd de gemeenteraad (minus VVD, D66 en Voor Borne) in beslotenheid een aantal stellingen voorgelegd, met als doel om ‘kaders’ mee te geven voor zoekrichtingen waarin voorstellen nader kunnen worden uitgewerkt. Er werd bijvoorbeeld voorgelegd of de tijdelijke school in de Bornsche Maten wat langer zou kunnen blijven staan (was bespreekbaar) en of Borne op het gebied van het sociaal domein in plaats van een ‘vijfsterrenhotel’ ook wel met drie of vier sterren zou kunnen volstaan. Allemaal bedoeld om de discussie op gang te brengen. “Er werd ontzettend creatief samen de schouders onder gezet”, blikt burgemeester Gerard van den Hengel (foto in tekst) op de bijeenkomst met de Raad terug.
‘t Wooldrik
Nieuw beleid, dat de hele gemeenteraad wel graag wil, is de revitalisering van sportpark ’t Wooldrik. Maar daar hangt wel meteen een behoorlijk prijskaartje aan. Waar liggen daar nog keuzes? Wethouder Michel Kotteman: “Je kunt ook niet zomaar zeggen dat we niets doen en de tweede fase uitstellen. We hebben onlangs bijvoorbeeld wateroverlast gehad. Als je niets aan onderhoud doet, dan krijg je de kosten later dubbel en dwars terug. Dat hebben bezuinigingen in het verleden ons wel geleerd.”
Een ‘kaasschaafmethode’, waarbij overal een beetje vanaf wordt geknabbeld, lijkt niet op veel steun te kunnen rekenen. “Er is uitdrukkelijk gezegd dat we daar vanaf moeten”, meldt wethouder Martin Velten. Waarderingssubsidies stopzetten was ook onbespreekbaar, net als helemaal geen nieuw beleid oppakken.
Verbindingsweg
Schrappen van de Verbindingsweg, om op die manier te besparen, was zaterdag geen optie. Velten: “Dat is in eerste instantie aan de coalitie, want de Verbindingsweg staat niet in het raadsprogramma, maar in het coalitieprogramma. We hebben altijd gezegd dat het mogelijk is de plannen te wijzigen als zich ontwikkelingen voordoen, maar tot nu toe gaan we gewoon door met de Verbindingsweg.”
Uitwerken voorstellen
Diverse concrete voorstellen worden nu nader uitgewerkt, zo veel mogelijk met maatschappelijke partners als Kulturhus, Blos, BBO, en dergelijke, waarbij ook in beeld gebracht wordt wat de consequenties zijn als je iets niet of in mindere mate doet. “We hopen in september naar de Raad terug te kunnen komen.” In hoeverre de bevolking mag meepraten over de keuzes is nog de vraag. “We moeten er in september nog over nadenken of we het BornePanel inzetten of een Open Podium om de bevolking erbij te betrekken”, zegt Van den Hengel. “De Raad heeft wel gezegd in het openbaar de bespreking te willen doen.” In november zullen de knopen doorgehakt moeten zijn om tot een sluitende meerjarenbegroting te kunnen komen. (AJ)
Lees ook de eerdere berichtgeving: Gemeente in financieel zwaar weer
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.