Het college van Burgemeester en Wethouders moet nog maar weer eens terug naar de tekentafel als het gaat om het plan om in de gemeentelijke organisatie de boel op orde te krijgen. Een tijdje terug was er door een extern bureau geoordeeld dat het in de gemeentelijke organisatie ontbrak aan professionaliteit. Aanleiding was het continu te laat aanleveren van de jaarrekening, maar dat bleek vooral een symptoom van onderliggende problematiek, waarbij het draaide om budgetverantwoordelijkheid en ook het ontbreken van adequate systemen om goede verantwoording af te leggen over publieke middelen. Geen malse kritiek en er werden forse maatregelen aangekondigd.
Er werd nog een extern bureau ingeschakeld en nu ligt er een ‘Programmaplan Organisatie, toekomstgericht met de basis op orde’. Een lange titel voor een ingewikkeld plan, voor de liefhebbers hier te downloaden. Kosten: in ieder geval meer dan een miljoen. De gemeenteraad had er de nodige vraagtekens bij tijdens het Politiek Beraad op 25 juni.
‘Complex’
Mieke Visser (SP) vond het allemaal maar ‘complex’. “Er is nu een plan over een plan gelegd, dat komt de duidelijkheid niet ten goede.” En Leo Graafhuis (VVD): “Het is nog lang niet af en niet concreet. Met veel vakjargon worden er maatregelen aangekondigd, maar het is de organisatie die het uit de hand liet lopen en diezelfde mensen moeten wij het vertrouwen geven dat het over twee jaar allemaal goed komt en dan heeft het ons een miljoen gekost?”
GB90, in de persoon van Mike de Boer (foto in de tekst), was ook nog niet direct overtuigd om voor het plan nu al een miljoen toe te zeggen. “Ik vind het bestuurlijk onverantwoord. Kunnen we niet het bedrag in delen beschikbaar stellen en het volgende deel van het bedrag vrijgeven als tussentijdse doelen zijn behaald?”
‘Kosten rijzen de pan uit’
Over de kosten was eerder ook Bert Oude Lansink (CDA) al gevallen. Eerst werd er een bedrag van zes ton genoemd. Oude Lansink geloofde er toen al niets van en kwam snel rekenend op een miljoen. Hij bleek gelijk te hebben. “En als ik er dan nog de onbekende posten bij optel, kom je zo op 1,25 miljoen. In deze tijden, waarop we op de financiën moeten letten, rijzen deze kosten de pan uit. En wat ook belangrijk is: wat levert het ons op?”
Alternatief voorstel
Waarnemend burgemeester Gerard van den Hengel had snel de conclusie getrokken dat de Raad ‘niet voldoende overtuigd’ was en kwam na een schorsing met een voorstel om nu direct 2,5 ton beschikbaar te stellen, voor ‘maatregelen die niet leiden tot onomkeerbare zaken’ en dan voor de rest na de vakantie met een beter doortimmerd plan te komen, waar de gemeenteraad wél een klap op zou kunnen geven. “Die 2,5 ton willen we als College om met het ambtelijk apparaat stevig aan de slag te gaan”, zei hij. Van de gemeenteraad moet hij daarvoor dan maar voor de raadsvergadering onderbouwen waar dat precies voor nodig is. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.