Vermakelijk concertje onder etenstijd
‘ORKEST IN DE KLAS’ DEBUTEERT MET VERVE OP HERTMES’ PODIUM

Vermakelijk concertje onder etenstijd

Je moet het maar bedenken: een fanfareorkest, een jeugdslagwerkgroep, een big band én nog eens 62 kinderen die amper 10 weken lang een muziekinstrument bespelen bij elkaar te zetten, ze samen muziek te laten spelen en tussendoor zo’n 25 ukkies uit groep 1-2 leuke dansjes laten doen. En toch gebeurde het vrijdagmiddag in Hertme. En dat allemaal in het grote, echte Openluchttheater.

 

Met vallen en opstaan

Verantwoordelijk voor dit huzarenstukje was vooral Bert Sleumer, de dirigent van muziekvereniging St. Gregorius, die in nauwe samenwerking met het Kulturhus en de St. Aegidiusschool het project ‘Orkest in de klas’ van de grond tilde. Er werden muziekinstrumenten aangeschaft en samen met Wilbert Sleumer en Gerrit Kelder maakte hij vanaf 15 februari de kinderen van de groepen 3 tot en met 8 enthousiast om gezamenlijk muziek te maken. Het lukte, al was het soms met vallen en opstaan. Vrijdagmiddag om 18.00 uur was de grote uitvoering, met trotse ouders, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s, buren, vrienden en bekenden als geestdriftig publiek.

 

Gerard Welberg, de locatieleider van de basisschool, kon de euforie over dit alles dan ook moeilijk onder stoelen of banken steken. Apetrots was hij op ‘zijn’ kinderen en dat liet ‘ie merken ook in zijn opzwepend openingswoordje. Een jonge en vooral ongeduldige trommelaar duurde het ondertussen allemaal wat te lang; hij begon gewoon alvast. Maar toen het orkest van St Gregorius eenmaal de eerste tonen van Skyline inzette, ontrolde zich toch een vermakelijk uurtje waarin het plezier van alle grote én kleine muzikanten voelbaar was.

 

Koningin Máxima

Soms speelden de kinderen en orkestleden gezamenlijk, dan weer om de beurt. Een deel van de leerlingen excelleerde op een blokfluit, anderen op een trompet of saxofoon en een kleine groep hanteerde de drumstokken. Samen met de dansjes van de allerkleinsten betekende dit dat de gehele school actief was met muziek en dat was precies zoals Koningin Máxima het in 2011 bedoelde, toen zij zich voor dit soort muzikale projecten ging inzetten.

 

Voordat de Big Band van de Muziekschool het muzikale hoogstandje mocht afsluiten werden alle kinderen nog verrast met een heus diploma, “gewoon omdat jullie het supergoed hebben gedaan”, aldus Welberg. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd om het project ‘Orkest in de klas’ vanaf komend schooljaar ook op andere Bornse scholen te kunnen uitrollen. Maar dat betekent een verdere aanschaf van muziekinstrumenten en dus het verwerven van de nodige gelden hiervoor. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Hennie Kemna — 22 jun 2019
Ook dat kan in Hertme. Een podium voor iedereen ..en na afloop gratis koffie en thee van Hertme Ambacht. Ook dat kan. En Borne Boeit was er ( weer) bij.

Concert Orkest in de klas Hertme


    Stralend middelpunt van Zuiver huid & haar

    ADVERTORIAL. Aan de rand van het centrumpark Scholtenshof staat Beautysalon Zuiver huid &...
    04-07-2024

    Netgemak viert 15-jarig bestaan

    ADVERTORIAL. Netgemak, gespecialiseerd in het optimaliseren van bedrijfsprocessen, viert met...
    02-07-2024

    Gebouw Optimist gaat meer eenheid uitstralen

    Dat basisschool De Optimist het resultaat is van de fusie van een aantal scholen weet iedereen....
    02-07-2024

    Basisschool Flora groeit uit naar integraal...

    Het gebouw waarin basisschool Flora is gehuisvest is inmiddels ruim 50 jaar oud en is nodig toe...
    28-06-2024

    Subvice: ‘leuke jongens’ die weten wat ze willen

    “Misschien zijn we wel heel leuke jongens…”, laat Martijn Roelofs zich...
    18-06-2024

    Maak kans op de Startersprijs Midden Twente

    Iedereen die in 2023 in de gemeente Borne, Hengelo of Hof van Twente is gestart met een eigen...
    07-06-2024