Het jaar 2018 is afgesloten met een tekort van 1,8 miljoen, blijkt uit de jaarrekening. Mede veroorzaakt door het sociaal domein, waarvoor gemeenten te weinig inkomsten vanuit het Rijk zeggen te krijgen. Wethouder financiën Herman Mulder: “Dit kunnen we nog opvangen, maar wat ons meer zorgen baart is dat we voorzien op een structureel jaarlijks tekort van 2,1 miljoen af te stevenen.”
Sociaal domein
Er is onlangs een miljard extra toegezegd vanuit Den Haag voor de tekorten in de Jeugdzorg. Voor Borne lijkt zich dat te vertalen in een bijdrage van tussen de 3 en 4 ton over drie jaar. ‘Onvoldoende’, is de beoordeling en bovendien incidenteel. “We zitten in een zorgelijke tijd”, is de conclusie. Kosten in het sociaal domein stijgen explosief. Intensieve, intramurale, jeugdzorg kost de gemeente bijvoorbeeld 130.000 euro per jaar per cliënt. “Daar hadden we er twee van, nu een stuk of zes”, weet wethouder Martin Velten. Hij noemt ook de groei van ondersteuning bij vechtscheidingen. “Een gezinscoach kost zo 40.000 euro.” Daarnaast zitten gemeenten dichter op de samenleving, zien meer en grijpen eerder in, is de redenering. “Zo werk je preventief, voorkom je duurdere zorg, maar in eerste instantie betekent dit wel meer uitgaven.” Landelijk wordt er veel gesproken over de problematiek, gemeenten zitten ondertussen met de acute financiële problemen. Borne is daarop geen uitzondering.
Politieke keuzes, bezuinigingen
Keuzes, lees bezuinigingen, lijken onvermijdelijk. Dat werd tijden geleden al voorspeld. De Raad vroeg toen aan het College om met een voorstel te komen en eventueel ‘oud voor nieuw beleid’ in te ruilen. Dat voorstel is er niet. “We gaan met de Raad een ‘open proces’ in”, zegt Mulder. Gesprekken zijn inmiddels begonnen. Er wordt kritisch gekeken naar het raadsprogramma en overlegd welke ambities getemperd, geschrapt, dan wel uitgesteld kunnen worden. Of en in hoeverre de bevolking over deze keuzes kan en mag meepraten is ook onderdeel van de beraadslagingen, die vooralsnog achter gesloten deuren plaatsvinden. Reden voor de VVD om af te haken. Die partij vindt dat dergelijke discussies in de openbaarheid moeten plaatsvinden.
‘Hell of a job’
“We willen eerst met elkaar aftasten waar mogelijkheden zijn”, verklaart Martin Velten. “Als je het nu al aan de burgers zou voorleggen, dan zegt iemand die gezond is misschien te gemakkelijk ‘doe maar wat minder naar het sociaal domein.’” Er zullen dus met andere woorden eerst politieke keuzes gemaakt moeten worden. Het komende half jaar, in ieder geval voor de vaststelling van de begroting in november, zou duidelijk moeten worden waar bezuinigingen mogelijk zijn.
Wethouder Michel Kotteman tenslotte: “Het is groeien en snoeien. Het wordt een hell of a job.” (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.