Spelen zonder barričres
SCHOLENUITWISSELING TUSSEN BORNE EN PARTNERSTAD RHEINE

Spelen zonder barričres

Het is dinsdag 4 juni, de dag van de scholenuitwisseling. Basisschoolleerlingen van De Wheele en de St. Aegidiusschool staan voor hun school in spanning te wachten op de Duitse kinderen uit Rheine. “Eng, wat moet ik zeggen?”, speelt door menig kinderhoofdje. Juf Leander, van de school in Hertme, stelt groep 5 en 6 gerust. “Je mag ook een woordje Engels spreken of gebruik gewoon je handen en voeten.” En conciërge Hans verzekert dat de kinderen uit Rheine ook plat verstaan. In de arriverende bus zijn de Duitse kinderen wat angstig over hun kennis van de Nederlandse taal. Leerkrachten Simone en Conny adviseren: “Versuche es einfach mit deine Hände und Füsse."

 

Dromen over digitaal schoolbord

Binnen korte tijd is op deze zonnige dag het ijs gebroken. Op De Wheele met het ingestudeerd ‘Gutenmorgen’ en een Duits liedje. En daarna begint het leren samenwerken en snuffelen in elkaars klas. Een Duitse juf zoekt naar woorden, aarzelt en bekent dat de kinderen zich hier ‘Frei’ manifesteren op school. Iets wat ze in Duitsland niet kennen. Maar waar de Duitse leerkrachten zich vooral over verbazen is de vergaande digitalisering op beide scholen. In Rheine werken ze nog met een traditioneel schoolbord en krijt. De kinderen schrijven in schriftjes. Een digitaal schoolbord is een wensdroom. In de klas van de Michaelschule staan twee pc’s opgesteld voor 28 leerlingen. Een laptop voor ieder kind, zoals ze hier zien, is voor hun een utopie.

 

Tweetalig

Vandaag geen games maar bekende spellen, zoals Bingo, op De Wheele. Maar dan wel in twee talen. Met hulp van Google-translate hebben ze hun dagprogramma vertaald en opgestuurd naar Rheine. Op het voetbalveldje bij het Openluchttheater is de taal universeel. Al gauw staat de keeper in de goal.

In het rustige dorp gaan de acht- tot tienjarigen met elkaar op pad. Maar wat een vossenjacht in het Duits is? Dat kan zelfs de leerkracht niet vertalen. Vrolijk danst een Duits paardenstaartje op en neer met een constructieve opmerking: “Dann sagen Sie es im Englisch!

 

De leerzame en aantrekkelijke activiteiten op de middag, de Kieskast, zijn herkenbaar voor de scholieren. Alles gericht op samen ondernemen en praten. De Tumblingbaan is favoriet in de sportzaal naast De Wheele. Na twintig minuten rouleren de 50 kinderen van activiteit in het spellencircuit. Kiezen uit Tulpen vouwen, Sjoelen, Woordzoeker, Hockey, Levend Stratego en Blokjesvoetbal. Alles met het doel samen te werken. Spelen zonder grenzen.

 

Uitwisselingsproject

“De coördinatie van de uitwisseling ligt bij het partnercomité Borne-Rheine”, leggen Marja Zandjans en Agnes Pigge uit. In het najaar ontmoeten de scholen elkaar in Rheine en in het voorjaar in Borne. St. Aegidiusschool ontvangt de Michaelschule en De Wheele de Johannesschule. In het verleden waren er acht scholen bij betrokken. De werkdruk van de leerkrachten maakt dat er voortdurend prioriteiten gesteld moeten worden. Ook lerares Denice Klein Haarhuis legt uit dat de voorbereiding van de dag veel tijd opslokt. Bij de uitvoering wordt ze bijgestaan door ouders. Het team van leerkrachten in Hertme is eveneens al enige tijd bezig met het ontwikkelen van de ontmoeting en de spelen.

 

Voor sommige meisjes van groep 5 en 6 blijft het niet bij deze dag. Zij wisselen adressen uit. Om elkaar, zoals hun moeders en oma’s dat al deden, te schrijven met hun penvriendin. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Stralend middelpunt van Zuiver huid & haar

ADVERTORIAL. Aan de rand van het centrumpark Scholtenshof staat Beautysalon Zuiver huid &...
04-07-2024

Netgemak viert 15-jarig bestaan

ADVERTORIAL. Netgemak, gespecialiseerd in het optimaliseren van bedrijfsprocessen, viert met...
02-07-2024

Gebouw Optimist gaat meer eenheid uitstralen

Dat basisschool De Optimist het resultaat is van de fusie van een aantal scholen weet iedereen....
02-07-2024

Basisschool Flora groeit uit naar integraal...

Het gebouw waarin basisschool Flora is gehuisvest is inmiddels ruim 50 jaar oud en is nodig toe...
28-06-2024

Subvice: ‘leuke jongens’ die weten wat ze willen

“Misschien zijn we wel heel leuke jongens…”, laat Martijn Roelofs zich...
18-06-2024

Maak kans op de Startersprijs Midden Twente

Iedereen die in 2023 in de gemeente Borne, Hengelo of Hof van Twente is gestart met een eigen...
07-06-2024