Bij Blenke Melkvee in Hertme zijn onlangs 644 zonnepanelen extra geplaatst op de stal waar de koeien vredig staan te herkauwen. Om het eigen bedrijf energieneutraal te maken zijn ze niet nodig. Daarvoor liggen er al zeven jaar zonnepanelen op het dak. De groene energie van de extra panelen, ongeveer voldoende om 70 huishoudens van stroom te voorzien, wordt geleverd aan het net.
Bijdrage aan maatschappij
Met de investering willen Miriam en Richard Blenke een bijdrage leveren aan de energietransitie, op een manier die past bij hun bedrijfsfilosofie. “We hebben overwogen om een zonnepark te bouwen, maar daar komt toch vaak weerstand tegen en dat is het ons niet waard”, zegt Richard. “Ik snap dat ook wel”, vult Miriam aan. “Zonneparken en windmolens zijn ook geen mooi gezicht en ik zou ze ook niet in mijn tuin willen.”
De zonnepanelen op het dak zijn niemand tot last, schitteren niet in de zon en zijn bovendien allemaal dezelfde kleur om zo min mogelijk op te vallen. “Het zijn premium panelen van het nieuwste type”, legt Huub Brookhuis van Agrisun BV, de leverancier, uit. “Ze kunnen ongeveer 190.000 kWh extra duurzame energie opwekken.” De investering levert Blenke ook een financieel voordeel op. “Anders zouden we het niet doen, makkelijk zat”, aldus de nuchtere boer.
Rol van gemeente
Voor de zonnepanelen op het dak was geen omgevingsvergunning nodig en in die zin heeft de gemeente Borne geen rol gespeeld in het plan. Toch past het goed in de ideeën die er leven in het gemeentehuis en de energievisie in wording. Wethouder Michel Kotteman: “De energievraag neemt alleen maar toe. Je hebt gewoon alles nodig: particulieren, bedrijven en agrariërs. Draagvlak voor zonnepanelen op daken is er wel, maar bij zonnevelden begint de discussie al en als je het over windmolens hebt dan heb je de poppen aan het dansen.”
In ieder geval zo veel mogelijk daken voorzien van zonnepanelen dus. Maar niet ieder dak is geschikt en niet iedere boer kan of wil de investering voor zijn rekening nemen. “Er zijn wel mogelijkheden voor boeren die minder draagkrachtig zijn”, legt projectleider duurzaamheid Marcel Wielinga uit. “Er is een Energiefonds Twente, een soort van Starterslening, en je zou ook kunnen denken aan participatie van de omgeving in zo’n project.”
Energievisie in de maak
Voor zonneparken op de grond en windmolens is wel een omgevingsvergunning nodig. Zo’n aanvraag moet ergens aan getoetst worden en dat ‘ergens’ is in de maak: een regionale en lokale energievisie. Kotteman: “We hebben al wel verzoeken binnengekregen, vage en concrete. We voelen de opgave om duurzame energie op te wekken, maar je wil ook zuinig zijn op het landschap. Daar moeten we een evenwicht in zoeken. Je kunt niet overal zonneparken en windmolens plaatsen, maar je kunt ook niet zeggen ‘doe alles maar bij de buren’.”
De regionale energievisie wordt voor het einde van het jaar verwacht. Het proces om tot een lokale visie te komen loopt daar parallel aan. Onlangs was de aftrap. Werkgroepen, met partners als Welbions, Enexis, Cogas en Borne Energie gaan aan de slag met duurzame elektriciteit, een warmtevisie en mogelijkheden om energie te besparen. Wielinga: “Een vierde werkgroep gaat zich bezig houden met communicatie en participatie. Heel belangrijk voor het draagvlak.”
Niet nodig voor de koeien onder het zonnepanelendak van Blenke. Zij zijn voorlopig even van de werkzaamheden boven hun koppen af en hebben het tijdens warme zomers nog een paar graden koeler in hun stal ook. (AJ)
(Op de foto vanaf links: Huub Brookhuis, Michel Kotteman, Richard Blenke, Miriam Blenke en Marcel Wielinga)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.