De gedachte was zo mooi: in Wensink-Zuid moet nodig iets gebeuren om de wijk op het gebied van waterbeheer toekomstbestendig te maken. En als de boel dan toch op de schop gaat, neem dan meteen de energietransitie mee en maak het mogelijk dat de wijk aardgasvrij wordt. “Een goede en logische gedachte, alleen is het toch allemaal veel complexer”, legde projectleider Arend ten Barge uit aan de leden van de klankbordgroepen donderdagavond. “Zo eenvoudig is dat niet om alles in elkaar te breien.”
Hamvraag
Het waterbeheerplan, waarbij niet alleen de riolering maar ook de openbare ruimte wordt aangepakt, is eigenlijk klaar. Het wachten is op een plan voor de warmtetransitie. En dat duurt allemaal nog even, legde Marcel Wielinga (foto boven), de nieuwe projectmanager duurzaamheid bij de gemeente, uit. “We staan nog maar aan het begin. Een collectief warmtenet in Wensink-Zuid lijkt in theorie kansrijk, maar er zijn verschillende opties die allemaal nog onderzocht moeten worden.” De gemeente Borne is net begonnen met een energievisie met daaraan gekoppeld een warmtevisie. Eind 2021 zou er een concreet plan kunnen liggen, waarbij eventueel Wensink-Zuid als eerste aan de beurt zou kunnen komen om van ‘het gas af te gaan’, in ieder geval ‘ergens tussen 2030 en 2050’ en ‘mogelijk eerder’.
De hamvraag is nu: ‘Wat te doen? Maar beginnen met het waterbeheer en de energie transitie voorlopig te laten voor wat het is, wachten op het warmteplan of misschien een combinatie van beide?”
Unaniem
De bewoners van Wensink-Zuid, of in ieder geval de leden van hun klankbordgroepen, waren het er unaniem over eens: niet wachten op dat warmteplan! “Begin nu maar gewoon”, “De animo zakt weg om mee te praten. Bij nog meer uitstel denken mensen ‘zoek het maar uit’”, “Tegen de tijd dat je zover bent mag de straat er wel weer een keer uit”, was er te horen. De bewoners willen een oplossing voor de wateroverlast en kijken bovendien uit naar de kansen die er liggen om de openbare ruimte aan te pakken, zoals het oplossen van diverse knelpunten qua parkeren.
Al pratende echter bleek dat men toch ook die duurzaamheidsplannen niet wilde loslaten. Nu beginnen, maar eventueel in een later stadium de twee trajecten alsnog in elkaar schuiven? ‘Voortschrijdend inzicht’ maakt dat wellicht mogelijk? En in ieder geval ‘vol gas’ met energiebesparingsmaatregelen en bijvoorbeeld collectieve aanschaf van zonnepanelen. Toch een soort combinatie dus.
Hoe dan ook gaan de waterbeheerplannen nu direct in gang gezet worden. Heel concreet betekent dit dat de werkzaamheden in de Oude Hengeloseweg, de van Speyksstraat en de plannen voor een groenstrook waarschijnlijk al komende september worden uitgevoerd. Op 4 juni wordt het definitieve plan voor deze eerste fase met de bewoners besproken. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
U en wij, burgers, doen al 50% méér aan energie uit hernieuwbare bron dan uw slaperige, afwachtende, en daardoor demotiverende gemeentelijke overheid:
“de ‘ernstige zorgen"; Tsjongejonge: weten College en Raadsleden, ernstig bezorgde burgers en journaille eigenlijk hoeveel zwaar vervuilende, niet-duurzaam opgewekte energie ze zélf verbruiken, waar die vandaan komt en wat de consequenties van hun gedrag en onwetendheid voor deze wereld zijn? www.waarstaatjegemeente.nl/dashboard/dashboard/energietransitie/
EU's allergrootste vervuilers, op hun luie kont:...
www.cleanenergywire.org/sites/default/files/styles/gallery_image/public/paragraphs/images/share-energy-renewable-sources-2018-infograph.jpg?itok=SPIipwEb