De jaarlijkse palmpasenoptocht vormde zondag een fleurige opmaat voor de rest van de dag die volledig in het teken stond van Borne op z’n Best. Volgens de organisatie wisten ruim 35.000 bezoekers de weg naar het dorpscentrum te vinden. Waarmee Borne en alles wat het rijk is op het gebied van kunst en cultuur zich weer eens prima in de kijker speelde. Want waar je ook liep, op elke hoek was er wel iets te beleven. De kinderen vermaakten zich opperbest op het plein voor het Kulturhus, waar diverse dansoptredens waren en zelfs een heuse mini-kermis. En ook de horecaondernemers toonden zich vandaag van hun allerbeste kant, want nog nooit waren er zoveel terrassen te bespeuren. En ze zaten allemaal vol. Een prima dag dus voor de neringdoenden en alle bezoekers.
Ruime schakering aan programmaonderdelen
Een rondgang door het dorp maakte duidelijk dat de ruime schakering aan programmaonderdelen bij velen in de smaal viel. Wat te denken bijvoorbeeld van alle deelnemende koren en orkesten, bandjes en solisten, die er voortdurend de stemming in wisten te houden en het publiek in hun ban hielden. Op de Meijershof was de workshop voor de kinderen die ook weleens wilden ervaren wat het betekent een living statue te zijn. Roerloos bleven ze op hun sokkel staan, uit de ooghoeken kijkend en wachtend tot papa of mama een centje in hun bakje deponeerden.
Op de Bolkshoek, rondom Boris op de Scholtenshof en in de Nieuwe Kerkstraat viel kunst van een heel andere orde te bewonderen. Catherine K’egel van La-Vie exclusive bijvoorbeeld gebruikt oude auto- en fietsbanden voor haar toegepaste kunst. Zittend op een zelfgecreëerde poef vertelt ze enthousiast over haar werk. In de nabije toekomst is ze van plan om nog meer gebruikte spullen met behulp van anderen een nieuwe bestemming te geven. Daarbij gaat ze gebruik maken van een project in het kader van dagbesteding.
Kunst of mode?
Maar ook bij de kramen waar spullen uit vervlogen tijden te koop worden aangeboden is het een drukte van belang. Soms ligt er iets wat we niet herkennen. Zo ook bidprentjes van overleden priesters met kantenpatroon uit 1898. “Het is ingelijst in 1971 door mijn vader. Hij was koster in een kerk in Kampen en verzamelde bidprintjes”, legt Hans Diender uit. Verderop bij de Stephanuskerk toont een stoet van amateurmannequins kleurrijke en draagbare kleding, deels van de Bornse modezaken en voor een ander deel gecreëerd door de modestudenten van het ROC van Twente. Is het kunst of mode? Het publiek mag het zeggen. Een contrast is het zeker, de moderne ontwerpen voor de oude kerk. Tussendoor wordt het publiek nog eens getrakteerd op een moderne dansshow van Danceworkx.
Dat menigeen hongerig en moe wordt van de indrukken bewijst de rij voor de foodtrucks. Zittend op een bankje met een hapje en genieten van de muziek die je gratis krijgt voorgeschoteld. En dat alles nog met een zonnig sausje. Wat wil een mens nog meer… Kortom, Borne was weer opperbest vandaag. (YD/HvR/RH/AJ/BM/DdG)
Een uitgebreid verslag van de living statues in Oud Borne vind je in ons bericht: Melkmeisje glorieuze statueskampioene.
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.