Het college van B en W heeft een voorstel in ontwikkeling om beroep aan te tekenen tegen het recente besluit van de Provincie om middels een provinciaal inpassingsplan (pip) de gemeente Borne te overrulen en een mestverwerkingsinstallatie mogelijk te maken op de vuilstortlocatie Elhorst-Vloedbelt in Zenderen. Op verzoek van Mieke Visser (SP) vond er dinsdagavond een informatiebijeenkomst met de Raad plaats om in dat proces het gesprek aan te gaan met de gemeenteraad, argumenten van raadsleden mee te kunnen nemen en tegelijkertijd als Raad onderling te bespreken hoe men verder moet met het dossier dat nu al jaren loopt en waarin zowel College als Raad tot aan de Raad van State procedeerden in een poging de plannen van Twence tegen te houden.
Hoe en waarom?
“Welke opties zijn er nog en met wat voor doel wil je beroep aantekenen?”, vroeg Roelof-Jan Naaktgeboren (GB90) zich bijvoorbeeld af. En Henk van den Berg (Borne-Nu): “Staan wij als Raad nog steeds achter de weg die een aantal maanden geleden zijn ingeslagen en vechten we door tot de laatste snik? Welke mogelijkheden zijn er om Zenderen te steunen?” Daartegenover de opmerking van Leo Graafhuis (VVD) die een zinsnede in het coalitieakkoord aanhaalde: ‘ontwikkelen van een duurzaam energiepark op de Elhorst-Vloedbelt, inclusief mestvergister’, stond er. “Waarom dan in beroep?” Waarop Tom Verreussel (Voor Borne) toevoegde: “Ik ben geen voorstander van een mestvergister, maar een meerderheid dus blijkbaar wel. Wat zijn wij dan als we in beroep gaan, een onbetrouwbare partner?”
‘Uitermate ontstemd’ over handelwijze Provincie
Wethouder Michel Kotteman zag dat heel anders. “In maart 2018 hebben wij een gesprek gehad met twee gedeputeerden over de mestvergister, het energiepark en de verkeersproblematiek. We hebben afgesproken daarin gezamenlijk op te trekken en schouder aan schouder verder te gaan.” Het was daarna dat het coalitieakkoord tot stand kwam.
“Van die verwachting zien wij nu niets terug. Daarover zijn wij uitermate ontstemd en we zijn teleurgesteld in hoe de Provincie geacteerd heeft. Zoals het nu gaat hebben wij er geen vertrouwen in dat er ook door de Provincie stappen gezet gaan worden voor een duurzaamheidspark of een oplossing voor de verkeersproblematiek in Zenderen.” Het beroep diende ervoor om een ‘stok achter de deur’ te hebben voor die aspecten en bovendien om een aantal elementen in de vergunning ‘aan te scherpen’, zoals de hoeveelheid te verwerken mest en het soort te verwerken afvalstoffen. “Wij gaan de Provincie en Twence geen carte blanche geven op die locatie.”
Bram Donkers (GrLi/PvdA) vroeg zich af of de juridische weg daarvoor wel de juiste was. “Ga in gesprek om het alsnog bestuurlijk te regelen”, was zijn advies. “Als het zo simpel was, hadden we het jaren geleden al geregeld”, pareerde Henk van den Berg. “Kom op, zeg!”
Wat doet de Raad zelf?
Het concept-beroepschrift wordt door het College nader uitgewerkt en zal op korte termijn bij de gemeenteraad ter besluitvorming voorliggen. Daarnaast kan ook de gemeenteraad zelf in beroep gaan, zoals dat eerder gebeurde. Henk van den Berg stelde voor om in de fracties te bespreken of daar voldoende draagvlak voor was. Op voorhand lijkt het er op dat de meningen daarover verdeeld zijn. Hoe dan ook zal er linksom en rechtsom snel een beslissing genomen moeten worden, omdat de termijn waarop bezwaar aangetekend kan worden beperkt is. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
TcTubantia zaterdag 11 mei 2019
PvdA stelt vragen over stankoverlast mestvergister
Bewoners in de directe omgeving van de biocentrale op Zenkeldamshoek in Goor ondervinden nog altijd stankoverlast van de mestvergister. De PvdA heeft het college om opheldering gevraagd.
Goor
Voorman Fred Rijkens wil van het college weten hoe het mogelijk is dat er binnen de bestaande vergunning toch sprake kan zijn van ernstige stankoverlast voor de omwonenden. "Is er mogelijk een fout gemaakt bij het toestaan van dit bedrijf (Groen Gas Goor, red.) nu uit de praktijk blijkt dat de overlast veel groter is dan op grond van de aanvraag kon worden ingeschat?"
De wethouder wordt ook gevraagd duidelijkheid te geven over de mogelijkheden tot handhaving. "Is de gemeente, of de instantie die belast is met handhaving, bereid om het bedrijf dwang op te leggen om een eind te maken aan de problemen?"
Eind 2018 kwam de overlast ook al aan bod bij gemeente en provinciale staten. Bewoners van de Goorse wijk Heeckeren klaagden toen over een 'penetrante geur' die in de straten hing. Operationeel manager Menno Wiggers van Groen Gas Goor BV gaf vorig jaar in een reactie aan dat er al aanpassingen waren gedaan om de overlast te beperken.
"Wij denken dat de stank al flink is afgekomen en we zijn nog altijd bezig met het aanbrengen van verbeteringen", vertelt hij nu. "Zo worden er binnenkort luchtwassers geplaatst. Dat heeft echter even geduurd omdat we daar een vergunning voor nodig hadden. Wij doen echt ons uiterste beste de overlast te beperken. Voor ons en ook de gemeente heeft dit topprioriteit."