De campagnemobiel van de Socialistische Partij Overijssel stond zaterdagmiddag voor het Sindron in Zenderen. Binnen werd er gediscussieerd over een leefbare en duurzame toekomst voor kerkdorpen, Zenderen in het bijzonder. Juist daar spelen een aantal zaken waarin de Provincie een rol heeft, was de redenering van de plaatselijke SP. “Het is goed om alle belangengroepen hun zegje te laten doen en naar elkaar te luisteren”, vond fractievoorzitter Mieke Visser van de SP Borne. Ze had het al eerder geopperd, toen in de plaatselijke politiek de kwestie van de infrastructuur op de agenda stond, waarover de meningen ernstig verdeeld zijn. “Laten we daar nu dan maar het voortouw in nemen.” De provinciale collega’s konden dan mooi alles over de problematiek in Zenderen te weten komen en er vervolgens de partijstandpunten over laten weten.
Infrastructuur
Insprekers Fons Lohuis en Jan Bartels herhaalden hun bekende standpunten met betrekking tot de rondweg om Zenderen en de Verbindingsweg. Diverse varianten (5a, 5b, 3plus, 3a, C, etc) kwamen langs. Ingewikkeld voor degenen die niet direct goed op de hoogte zijn van de plaatselijke situatie en belangen. Nog complexer door de invloed van plannen rond de aanpak van knooppunten Azelo en Buren, waarover momenteel wordt nagedacht.
“Heel complex”, vond lijsttrekker Harry Broekhuijs. “En dan heb je het nog niet eens over de knip in de rondweg gehad.” Een keuze linksom of rechtsom was van hem op dat moment niet te verwachten. “Ga voor een plan dat misschien niet de mooiste oplossing is, maar waar alle partijen mee kunnen leven. Ga met elkaar aan tafel, nadat duidelijk is wat er met knooppunt Azelo gaat gebeuren. En wat er dan uitkomt, wij zullen het steunen.” En daarbij zou de Provincie best de portemonnee mogen trekken.
Wonen
Martijn Wijnstra deelde de resultaten van een onderzoek naar woningbehoeften in Zenderen. Hoewel de enquête niet helemaal als representatief aangemerkt kon worden waren er trends te ontdekken die in meerdere dorpen en kernen spelen. Gebrek aan bepaald type woningen, met name voor starters op de woningmarkt. Een probleem dat door Broekhuijs werd herkend. “We moeten aan de slag met starterswoningen in alle dorpen, betaalbaar gaan bouwen en extra inzetten op sociale huurwoningen in alle dorpen.”
Agrarische leefomgeving
Martijn Jansen koos maar direct de aanval tegen de partij die kleinschalige landbouw propageert. “Allemaal leuk en aardig, maar dan moet je wel de portemonnee trekken om te zorgen dat boeren kunnen overleven en ik twijfel of de SP dat gaat doen. Eigenlijk kiest de consument aan de kassa hoe het gaat. Nu is er een wachtlijst voor bedrijven die biologisch willen gaan. Er is gewoon geen afzetmarkt voor.” Broekhuijs vond ook dat boeren een normaal inkomen moesten kunnen verdienen. “Wij geloven alleen niet in groter, groter, groter.” Kansen zag hij wel voor landschapsonderhoud door agrarische bedrijven.
Mestverwerker
De bezwaren tegen de mestverwerkingsinstallatie zijn genoegzaam bekend. Ed Mossel kreeg de gelegenheid de argumenten nogmaals voor het voetlicht te brengen. Een uiterst actueel onderwerp nu komende woensdag Provinciale Staten een beslissing neemt over het Provinciaal Inpassingsplan dat de plannen in Zenderen mogelijk moet maken. De SP is geen voorstander van mestvergisters in het algemeen, vanwege het feit dat ze houtgestookt zijn. “Ze dienen maar één doel: de doelen van de energietransitie halen.” Hij wist te vertellen dat zeer waarschijnlijk de gehele coalitie volgende week voor de mestverwerkingsinstallatie zou stemmen.
De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn op 20 maart. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Plannen schijnen altijd vlak voor verkiezingen op te duiken, maar van de vele vergisters die ik ken is niet één houtgestookt.
Provinciale plannen daartoe heb ik de afgelopen 25 jaar niets van gehoord. Hout stoken vergt veel meer "mensenwerk" dan verwarmen met de energie van een biogasmotor.