Vanaf half december wordt er niet meer gebouwd aan de woningen voor 55-plussers op het terrein van de vroegere basisschool De Zonnebloem aan de Akker. Tijdens werkzaamheden aan de fundering stuitte men op asbest. Er volgden diverse onderzoeken, waarvan de resultaten vorige week bekend werden. Conclusie: er blijkt ooit een stortgat op de locatie geweest te zijn, waar in ieder geval asbest gestort is. Een verrassing, want het gebied stond niet bekend als risicoplek.
Onderzoeken
Projectleider bij de gemeente, Suzanne Swart-Beekhuis. “Op 12 december is het hele terrein op de aanwezigheid van asbest onderzocht. Na de kerst was duidelijk waar de verontreiniging zich bevindt. Daar is vervolgens nader onderzoek gedaan en werden in de diepere ondergrond andere stoffen aangetroffen die duiden op een stortgat.” De vergelijking met de nabijgelegen beruchte kleigaten, waar jarenlang door Eternit asbestafval werd gedumpt, ligt voor de hand. “Zo omvangrijk is het absoluut niet, maar omvangrijk genoeg om de grond te moeten saneren.” Dat betekent dat er gewerkt wordt aan een saneringsplan, dat vervolgens goedkeuring van de Provincie moet krijgen. Swart durft geen uitspraken te doen hoe lang de hele operatie gaat duren.
Geen gevaar voor de volksgezondheid
Het bouwterrein is afgezet. Op het naastgelegen speelveldje is geen asbest gevonden. Volgens Suzanne Swart-Beekhuis is er geen gevaar voor de volksgezondheid en worden alle noodzakelijk maatregelen getroffen die bij een dergelijke operatie behoren. “Ik kan me voorstellen dat ouders zich zorgen maken over de kinderen die daar altijd op het schoolplein hebben gespeeld, maar de asbest was afgedekt door het verhardingsmateriaal van het speelplein, waardoor er geen risico van aanraking met asbestvezels was.”
Financiële gevolgen
De voormalige Zonnebloem en bijbehorende gronden werden door de gemeente verkocht aan Ter Grote Vastgoed. De saneringsoperatie lijkt echter de verantwoordelijkheid van de gemeente, die vervuilde grond leverde. Desalniettemin ook een behoorlijke tegenvaller voor de projectontwikkelaar. Er zou al belangstelling zijn voor de nieuwe woningen en het oorspronkelijke plan om al in het voorjaar van 2019 op te leveren zal zeker niet haalbaar zijn.
“Dat is zeker vervelend”, zegt wethouder Michel Kotteman. "In hoeverre dat aspect nog extra financiële consequenties heeft voor de gemeente, daar kan ik nu geen uitspraken over doen, maar het is wel een punt van zorg. We hopen dat het binnen de kaders van de aanvaardbare risico’s valt en anders moeten we opnieuw met elkaar aan tafel. Ik kan er niet op vooruit lopen, maar er zit wel spanning op.” (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.