Al een dag van te voren stonden de vier dames op de foto’s met elkaar bij één van hen thuis in de keuken om de maaltijd van donderdagavond voor te bereiden. Maar liefst zes uur hebben zij hard gewerkt om de eerste Arabische maaltijd in Borne te laten slagen. Vanmiddag werkten de vier dames in de keuken van het Kulturhus verder om alles wat gisteren nog niet klaar gemaakt kon worden, nu vers te koken.
Veel variatie
Basis van de maaltijd is rijst. Geen droge witte rijst, maar rijst die wordt klaargemaakt met allerlei kruiden. Eén van die kruiden is saffraan, waardoor de rijst een gele kleur krijgt. Daarnaast wordt de rijst onder andere verder aangevuld met doperwten. Zoals wij eerst aardappelen op ons bord scheppen en dan aanvullen met groenten en dergelijke, zo schept men in de Arabische wereld eerst deze en andere soorten rijst op het bord. Maar waar wij vaak maar één soort groente eten, is het daar gebruikelijk om vele soorten groenten te serveren. Er waren druivenbladeren, gevuld met rundergehakt en kruiden, een soort Arabische loempia’s uit de frituur en nog heel veel gerechten meer. Tevens werd er kip geserveerd. Kortom, het was een heel gevarieerde maaltijd die de dames hadden gemaakt.
Eerstvolgende edities volgeboekt
Cacik (salade), tabouleh, borek (Arabische loempia’s), brjani, hummus, dolma en melfouf stonden klaar om te worden gegeten. En de twintig mensen die zich hadden ingeschreven vonden het heerlijk! Zij betaalden slechts vijf euro voor deze uitgebreide maaltijd en konden als toetje zelfs nog kiezen uit handgemaakte lekkernijen, die een euro per stuk kostten.
Mocht u ook een keer Arabisch willen tafelen, dat kan. Maar op 28 februari en 14 en 28 maart niet meer, want dan zijn alle plaatsen al bezet. U maakt nog een kans op 4 april. Aanmelden kan via receptie@kulturhusborne.nl. Ook hieruit blijkt hoe succesvol en gewild deze maaltijden zijn. (HvR)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.