De kwestie mestverwerker op de Elhorst-Vloedbelt in Zenderen nadert haar voorlopige bestuurlijke hoogtepunt. Op 27 februari neemt Provinciale Staten een beslissing over de mestverwerkingsinstallatie die Twence op het terrein wil realiseren en waar Gedeputeerde Staten aan mee wil werken. Middels een Provinciaal Inpassingsplan (PIP) zette de Provincie de gemeente Borne buitenspel, die tot aan de Raad van State protesteerde tegen de plannen.
Woensdagmiddag togen Jan Kruidenier, voorzitter van de dorpsraad Zenderen, en Ed Mossel van de Stichting Behoud Elhorst-Vloedbelt, en dé kenner op het dossier, naar Zwolle om in de commissievergadering Milieu en Energie aan de statenleden nog eens uit te leggen wat hun bezwaren tegen de mestverwerker én de gevolgde procedure zijn. Woensdagavond volgde in De Zwanenhof een inloopbijeenkomst waar belangstellenden meer informatie konden krijgen over het nu voorliggende plan.
Draagvlak?
Jan Kruidenier over de commissievergadering in Zwolle: “Ik vond dat men echt wel probeert om het juiste besluit te nemen. Er werden goede vragen gesteld en men gaf er blijk van te weten dat de mestverwerkingsinstallatie wel een behoorlijke impact heeft op de Zenderense gemeenschap. Aan de andere kant denk ik dat het een gelopen zaak is, tenminste voor GS.” Hij vatte de discussie als volgt samen: “Er zijn in feite twee grote punten: draagvlak en locatie. GS beweert dat er in Zenderen draagvlak voor de mestverwerker is. Waar halen ze dat dan vandaan? Er is nooit gepeild en de bewering is totaal ongefundeerd. Participatie? Wat dan? Die paar bijeenkomsten? En daaruit concluderen dat de meerderheid voor is en maar een klein deel tegen? Volgens die logica ben ik een lantaarnpaal. Ik laat ook wel eens ergens mijn licht over schijnen. Het is een sprietje waarheid en een wolk onzin.” Volgens de dorpsraad is tachtig procent van Zenderen tegen de mestverwerkingsinstallatie op die plek. Ze baseren het op gesprekken in de gemeenschap.
Aannames
De Provincie daarentegen beweert het participatietraject zorgvuldig te hebben gevoerd. Er werd een bureau voor ingeschakeld dat diverse bijeenkomsten organiseerde. De meerderheid van Zenderen zou helemaal niet tegen de plannen zijn en graag meedenken over wat Twence eventueel voor de gemeenschap zou kunnen betekenen. Er waren diverse ‘wensenlijstjes’ ingediend en Twence zou een ‘omgevingsfonds’ instellen waaruit een deel van die wensen gehonoreerd zou kunnen worden. De Provincie, bij monde van Gedeputeerde Annemieke Traag had er ‘alle vertrouwen’ in dat het allemaal uiterst zorgvuldig was gegaan en de gemeenschap van Zenderen tevreden gesteld kon worden. Een andere indicatie dat het allemaal nogal meeviel met de tegenstand was voor de Provincie dat er slechts tien zienswijzen waren ingediend. ‘Normaal gesproken zijn het er bij dit soort zaken wel 200 of meer”, wist een ambtenaar te vertellen.
Vul de poll in
Maar geen van beide partijen kan het zeker weten. Er is immers nooit een fatsoenlijke peiling geweest. In samenspraak met Jan Kruidenier plaatst BorneBoeit daarom een poll op de homepagina van de website. Bij iedere enquête kunnen vraagtekens gezet worden over betrouwbaarheid en we pretenderen dan ook niet aan alle wetenschappelijke regels voor een dergelijk onderzoek te kunnen voldoen. Maar als zoveel mogelijk Zenderenaren de poll invullen, dan weten beide partijen in ieder geval meer dan dat ze nu weten. Behoefte aan een toelichting op je keuze? Gebruik dan de reactiemogelijkheid onder dit artikel. (AJ/BM)
Meer achtergrondinformatie over de voorgeschiedenis van de plannen van Twence in Zenderen is te vinden op ons dossier Elhorst-Vloedbelt.
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
TcTubantia zaterdag 11 mei 2019
PvdA stelt vragen over stankoverlast mestvergister
Bewoners in de directe omgeving van de biocentrale op Zenkeldamshoek in Goor ondervinden nog altijd stankoverlast van de mestvergister. De PvdA heeft het college om opheldering gevraagd.
ROB STEENTJES
GOOR
Voorman Fred Rijkens wil van het college weten hoe het mogelijk is dat er binnen de bestaande vergunning toch sprake kan zijn van ernstige stankoverlast voor de omwonenden. "Is er mogelijk een fout gemaakt bij het toestaan van dit bedrijf (Groen Gas Goor, red.) nu uit de praktijk blijkt dat de overlast veel groter is dan op grond van de aanvraag kon worden ingeschat?"
De wethouder wordt ook gevraagd duidelijkheid te geven over de mogelijkheden tot handhaving. "Is de gemeente, of de instantie die belast is met handhaving, bereid om het bedrijf dwang op te leggen om een eind te maken aan de problemen?"
Eind 2018 kwam de overlast ook al aan bod bij gemeente en provinciale staten. Bewoners van de Goorse wijk Heeckeren klaagden toen over een 'penetrante geur' die in de straten hing. Operationeel manager Menno Wiggers van Groen Gas Goor BV gaf vorig jaar in een reactie aan dat er al aanpassingen waren gedaan om de overlast te beperken.
"Wij denken dat de stank al flink is afgekomen en we zijn nog altijd bezig met het aanbrengen van verbeteringen", vertelt hij nu. "Zo worden er binnenkort luchtwassers geplaatst. Dat heeft echter even geduurd omdat we daar een vergunning voor nodig hadden. Wij doen echt ons uiterste beste de overlast te beperken. Voor ons en ook de gemeente heeft dit topprioriteit."