Duurzaam avondje bij GB90
ZO’N 50 BEWONERS PRATEN MEE OVER DUURZAAMHEIDSBELEID

Duurzaam avondje bij GB90

De lokale partij GB90 nodigde alle inwoners van Borne uit om te komen praten over duurzaamheid en ideeën en mogelijkheden te bespreken die zouden bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente. Zo’n vijftig mensen kwamen donderdagavond naar een bitterkoude blokhut aan de Esstraat. Van opwarming van de aarde was op dat moment weliswaar niet veel te merken, maar de urgentie van de energietransitie werd snel duidelijk gemaakt.

 

Veel te doen

“Het is alsof iemand je haar sneller knipt dan het groeit”, hield zelfstandig adviseur duurzame energie Wilma Paalman-Vloedgraven de toehoorders voor. “Zo zijn we bezig. En het gaat snel.” Er was volgens haar zoveel te doen, dat het bijna verlammend werkt en er dus veel te weinig gedaan werd. “Nederland is bijna het slechtste jongetje van de klas”, wist ze te melden.

 

Mensen kunnen individueel een heleboel doen, maar ook overheden moeten aan de slag. Zo is iedere regio verplicht een plan te maken en het was haar inschatting dat daarbij voor het Rijk het uitgangspunt geldt dat iedere regio zelf de energie moet opwekken die het ook gebruikt. “De windmolens op zee zijn nodig om de Randstad te voorzien van duurzame energie. Daar zijn de mogelijkheden voor windmolens en zonnepanelen beperkt en is juist de energievraag groot.”

 

‘Nog 93 procent te gaan’

In de regio zijn plannen in de maak en ook Borne komt dit jaar met een energievisie en actieplan, vertelde Michel Kotteman in zijn rol als wethouder. Volgens Wilma Paalman was er ook op gemeentelijk niveau van alles te doen. Besparen op energiegebruik bijvoorbeeld, hoewel ze verwachtte dat dit weinig zoden aan de dijk zou zetten. “We gaan steeds meer energie gebruiken.” Duurzaam energie gaan opwekken, warmteplannen per wijk maken, inzetten op fossielvrij vervoer moest eveneens. “Belangrijk is ook dat de lasten en lusten eerlijk verdeeld worden en de zeggenschap en eigenaarschap bij de bevolking komt. Als energie weer ‘van ons’ wordt, dan gaan we er anders mee om.”

 

In Borne viel het met het energieverbruik per inwoner relatief nog wel mee, maar dat kwam toch vooral omdat er weinig bedrijven in Borne gevestigd zijn. In de gemeente wordt nu 7 procent van de energie duurzaam opgewekt. “Er zijn gemeentes die het slechter doen, hoor. Maar jullie hebben nog 93 procent te gaan.” Ze had berekend dat Borne hiervoor zes windmolens nodig had of 61 hectare zonnepanelen. Bovendien moesten er 289 woningen per jaar verduurzaamd worden.

 

Buurkracht

Hoe dat allemaal precies moet is dus onderwerp van gesprek. Eén van de mogelijkheden is bijvoorbeeld Buurkracht in te zetten. Buurtprocesbegeleider Miranda Scheffer vertelde erover. Het idee is om buurten te ondersteunen in het proces om gemeenschappelijk hun huizen te isoleren en/of zonnepanelen te plaatsen. In Borne is Buurkracht actief geweest in de buurt Akker/Warande en momenteel betrokken in De Oldhof en Wensink-Zuid.

 

Nadat beide insprekers hun zegje hadden gedaan en al veel vragen hadden beantwoord, gingen de bezoekers van de avond met elkaar in gesprek, waarbij ook de fractieleden van GB90 aanschoven. “We gaan luisteren naar wat er naar boven komt en hopen dat we daar in de fractie iets mee kunnen”, zei Rob Wensink, interim voorzitter van GB90. Hij was zeer tevreden over de opkomst en het feit dat er naast diverse aan de politiek gelieerde personen toch ook veel onbekenden waren komen opdraven. De partij wil vaker dit soort bijeenkomsten houden, om meningen en ideeën uit de bevolking op te halen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
B.Bollema — 30 jan 2019
Geweldig gevoel toch indien je zonnepanelen plaatst en duurzaam en groen bezig bent ?
Dan krijg je korting op je energiebelasting ( niet noemenswaardig waarschijnlijk ) en vervolgens krijg je een verhoging van van je WOZ waarde ?
Zonnepanelen kosten nu nog teveel en leveren te weinig op om over 15 jaar te zeggen “ nu heb ik deze terug verdient !
Ron Hartman — 27 jan 2019
Op dit moment is de enig zinnige subsidie, die op islolatie, islolatie en nog eens islolatie. Pas als dat perfect is, is een volgende stap verantwoord.
Wyno Peeters — 26 jan 2019
Het terugvragen van BTW zonnepanelen is nog steeds mogelijk.
Let wel op de termijnen voor het terugvragen van de BTW zonnepanelen zijn veranderd:
BTW zonnepanelen 2019: terugvragen voor 1 juli 2020 1)
BTW zonnepanelen 2014 tot en met 2018: terugvragen voor 1 juli 2019 1)
BTW zonnepanelen 2013 of ouder: terugvragen voor 1 juli 2019
1) Als een belastingplichtige te laat is, kan hij de Belastingdienst verzoeken om een teruggaaf van BTW ambtshalve te verlenen. Dan geldt echter de normale termijn voor ambtshalve teruggaven van 5 jaar. Het is maar de vraag of de Belastingdienst daaraan wil meewerken.
Meer informatie: https://www.btwterugvragenzonnepanelen.nl/
benny lubbers — 26 jan 2019
Ja dat klopt maar wat je betalen moet per kw en wat je terug krijgt is een groot verschil
Ron Hartman — 26 jan 2019
Een vuistregel moet zijn dat eerst je huis optimaal is geisoleerd en voorzien van vloerverwarming als je gasloos zou wilen gaan stoken. Het dak fors (Rc > 7,0m2 K/W aan de buitenkant en dus de pannen eraf) isoleren, voordat je ook maar kunt denken aan warmtepompen. Zo'n pomp kan eigenlijk gewoon nooit zuinig werken in een huis dat voor 2000 gebouwd is. Overdag gebruik je zonder warmtepomp weinig stroom, en maak je vooral stroom voor bedrijven die overdag werken en dus jou de investering lieten betalen; dus geen panelen voordat je dak in orde is.
GB90 — 26 jan 2019
GB90
Goed dat mensen zonnepanelen plaatsen. De vraag is wel waarom de gemeente hiervoor subsidie moet geven. De investering in zonnepanelen is snel terugverdiend. Dit omdat BTW van de panelen kan worden teruggevraagd en je minder energiebelasting betaalt. Dat is ook een vorm van subsidie.
benny lubbers — 25 jan 2019
Wij hebben zonnepanelen geplaatst maar kregen er geen subsidie van de gemeente waarom dan niet wij helpen maar zij geven niets
Ton HUISKES — 25 jan 2019
Een prima initiatief van GB! Maar wat is het kostenplaatje per huis nu? In Haarlem, bij een bijeenkomst georganiseerd door Stichting Huizenaanpak, werden de kosten geraamd op 45k voor ombouw naar een groen huis. Tja, kan iedereen dit berappen?

Invoering Ja-stickers in voorjaar 2025

Naar verwachting in mei volgend jaar stapt de gemeente Borne over op het zogenaamde opt-in...
21-11-2024

POP’s officieel in gebruik genomen

Ze staan er al een tijdje: de zogenaamde Proef Ontmoetingsplekken (POP’s), maar...
20-11-2024

Onderzoek naar tevredenheid over leven in Borne

Leden van het BornePanel hebben een vragenlijst ontvangen van Kennispunt Twente. Dit...
19-11-2024

Brandweerjubilarissen in het zonnetje

De jaarlijkse korpsavond van de Brandweer Borne is traditiegetrouw hét moment om de...
15-11-2024

Koen Schukkink nieuwe hoofdredacteur BorneBoeit

Onder toeziend oog van notaris Arthur de Kok zette Koen Schukkink zijn handtekening onder de...
11-11-2024

Onderzoek naar tevredenheid over leven in Borne

ADVERTORIAL. Afgelopen week hebben leden van het BornePanel een vragenlijst ontvangen van...
11-11-2024