Dit was nieuws in 2018
EEN SELECTIE VAN DE MEEST GELEZEN ARTIKELEN OP BORNEBOEIT

Dit was nieuws in 2018

Het jaar 2018 zit erop. Nog enkele uurtjes en we slaan de bladzijde om. De een kijkt er met plezier op terug, terwijl de ander zal verzuchten: ‘slechter dan dit jaar kan het niet worden’. Misschien verloren we een dierbare, óf vonden we het ultieme geluk. Wat voor de één een feest was, bleek voor de ander een tragedie. Ook voor Borne, Hertme en Zenderen was 2018 een mengeling van hoogte- en dieptepunten. Terugbladerend in de ruim 1.200 berichten die we het afgelopen jaar met u deelden, liggen ze voor het oprapen.

 

Januari

Opvallend in januari waren bijvoorbeeld de problemen door de storm. Omgewaaide bomen en ongelukken op de weg betekenden een topdag voor de hulpdiensten. Het jaar was amper veertien dagen oud toen bekend werd dat Ter Brugge Geschenken failliet was en de deur sloot. Een andere deur ging open. Die van De Poort van Borne, het nieuwe gezondheidscentrum in de voormalige Theresiakerk. De uitsmijter in januari kwam op naam van Hengelo’s burgemeester Schelberg, die beweerde dat het succes van de Bornsche Maten vooral te danken was aan het feit ‘dat mensen graag dichtbij Hengelo willen wonen’.

 

Februari

In februari meldden we dat er een hennepkwekerij aan de Beerninksweg was opgerold, voor de tweede keer in amper anderhalf jaar. Een vrolijker gezicht vertoonde de Bornse Edith, die haar net gepinde geld vergat mee te nemen. De man die vlak daarna bij de geldautomaat wilde pinnen, ontdekte het en meldt zich aan de balie. Inderdaad, eerlijke mensen bestaan nog… Geen vrolijk geluid aan de Grotestraat, waar de Turkse Aksan supermarkt zijn deuren moet sluiten. Een teruglopende klandizie vormt de aanleiding. Nog meer misère aan de Grotestraat, als medio februari de cafetaria naast Het Witte Huis wordt overvallen. De dader verdween echter zonder buit.

 

Maart

Dan komen we in maart, de maand van de gemeenteraadsverkiezingen. Met debatten, politieke winkels en het flyeren op de markt. Als de stemmen eenmaal zijn geteld, blijken er ondanks de diverse politieke pijnpunten toch geen aardverschuivingen te zijn geweest. Voor een belangrijk deel blijft alles bij het oude. Wat voor veel mensen als schokkend wordt ervaren is dat er bij ’t Iemnschelf twee bomen worden ingepakt die enkele weken later zullen worden gekapt. De netten moeten een tijdelijke nestvorming voorkomen. De kosten bedragen 5.500 euro… Een vrolijker bericht komt van keurslager Rensink. Saskia en Albin Rikkerink nemen de slagerij over van Annemieke en Gerrit Rensink, die hun geluk op Terschelling gaan zoeken. En dan zijn er nog Henk en Jacqueline, de twee alpaca’s die op een feestelijke wijze welkom worden geheten in het hertenkampje aan de Vinkstraat.

 

April

In april doet Harry Olde Rikkert zijn relaas over wat ‘ie meemaakt nu zijn ‘hennepwoning’ op last van de burgemeester wordt gesloten. “Misschien ben ik naïef geweest”, klinkt het als hij tegenover BorneBoeit verklaart niet te hebben geweten waar zijn huurders mee bezig waren. Een dag voor Koningsdag werden negen Bijzondere Bornenaren in het oranje zonnetje gezet. Ze werden allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dat je tijdens een groot evenement toch behoorlijk de smoor in kunt hebben, bewees de ‘Chagrijnige vent’ tijdens Borne op z’n Best. Hij werd de glorieuze winnaar bij de living statues. Winnaars met een veel blijer gezicht waren de dames-volleyballers van Apollo 8. Zij werden kampioen en promoveerden naar de eredivisie. En Koen Kardashian trok een volle Bakkerssteeg tijdens de opening van de nieuwe en vergrote By Hylke.

 

Mei

Herman en Lydeke Braakhuis maken in mei bekend dat ze in de loop van het jaar hun Hubo Braakhuis zullen sluiten. Het kost ze moeite, maar ze kiezen toch voor hun gezondheid en welzijn. Een nieuwe invulling van hun pand aan de Grotestraat is nog niet gevonden. Ook werd er deze maand geopend. Het nieuwe crematorium aan de Hosbekkeweg trok twee dagen lang duizenden nieuwsgierigen. Een ander feestje werd gevierd in Hertme waar de camper- en pleisterplaats Rabo-Scheele werd uitgeroepen tot dé Camperlocatie van het jaar. En alsof dat nog niet genoeg was, zagen de vlogsters van BorneBoeit het levenslicht. Te pas en te onpas staken ze dit jaar hun neus op hun eigen wijze in de alledaagse Bornse zaken.

 

Juni

In juni is het wéér groot feest in Hertme, maar nu voor alle cliënten en medewerkers van Aveleijn. Willeke Alberti, Jannes en Gerard Joling luisteren het volgens velen onvergetelijke feest op. Voor de eigenaar van Levi’s aan de Hofstraat wordt deze maand een drama. Er ontstaat brand in zijn restaurant en zelf belandt hij in het ziekenhuis. Feestelijk is het daarentegen wel weer bij de Bornschebeek, waar het jubilerende NEO 2.500 plastic badeendjes te water laat. Honderden mensen volgen gespannen of hun eendje als eerste de eindstreep haalt. En dan is er nog ‘Ron Perron’ de man die er enorm veel plezier aan beleeft het NS-perron en de bijbehorende fietsenstalling zo ordentelijk mogelijk te houden.

 

Juli

In de zomermaand juli pakken zich de eerste donkere wolken samen boven de bistro van de golfbaan Weleveld. Eigenaar Nova Hakobian van restaurant Al Capone maakt melding van oneerlijke concurrentie. Voor het overige zijn het vooral de zomerse temperaturen die het gesprek van de dag zijn. ’t Steegje in Borne voorziet haar terras van een vernuftig douche-systeem dat een verblijf aangenaam maakt en boer Richard Blenke doet in Hertme hetzelfde, maar dan voor zijn koeien. “Je moet ze nu wel in de benen houden”, zegt hij, wijzend op de extreme hitte en droogte. Gert Hulshof, de notaris, vindt het ondertussen allemaal welletjes en besluit na 38 jaar zijn aktentas aan de kapstok te hangen en van zijn pensioen te gaan genieten.

 

Augustus 

In augustus tekent Bornenaar Mats Wieffer zijn allereerste contract bij FC Twente. Achttien jaar is ‘ie pas. De oma van Mats is vooral onder de indruk van de mooie grasmat in de Grolsch Veste. Op een warme zondagmorgen springt er een hoofdwaterleiding, vlakbij de kruising van de Europastraat met de N743. In korte tijd ontstaat er een enorme watermassa, die ook zijn weg vindt naar De Poort van Borne. De brandweer en Vitens zijn uren bezig om het gat te dichten. Pal na de Melbuul’ndagen krijgt juwelier Boonk vervelend bezoek. Er wordt ’s nachts een snelkraak gepleegd. De schade is aanzienlijk. Schade van een andere orde is het cement rond de bomen aan de Goudenregenstraat. Het werd erin gestort om duur onderhoud te voorkomen. Daartegen kwamen de buurtbewoners in het geweer. Het cement werd weer verwijderd en de buurt zou voor het onderhoud gaan zorgdragen.

 

September

In september duiken de plannen op voor een Eerstelijns Ziekenhuis in Borne, naast De Poort van Borne. De meningen zijn verdeeld, “maar vooralsnog zijn het alleen maar plannen”, aldus Erik Mijnhardt. Ook verschijnt er een filmpje op Dumpert.nl, waarin een Keolis trein niet naast, maar vóór het perron stopt. Levensgevaarlijke capriolen van in- en uitstappende reizigers zijn het gevolg. De provincie Overijssel stelt 100.000 euro ter beschikking om centrumgebieden toekomstbestendig te maken. Borne, zo is het plan, zal de gelden vooral aanwenden om ‘particuliere initiatieven te stimuleren, een visie voor de Grotestraat-Noord te ontwikkelen en de Oude Almeloseweg en het centrum als verblijfsgebied in te richten’. Zo klinkt het. Zeut Chocolaterie neemt een voorschot op de plannen. De succesvolle eigenaar Linda Baas meldt haar verhuizing naar de voormalige smederij aan de Grotestraat.

 

Oktober

Paniek onder autorijders breekt er uit als in oktober plotseling overal kastjes aan lantaarnpalen hangen die verdacht veel op camera’s lijken. Menigeen ziet de verkeersboetes al op de deurmat liggen. De gemeente komt echter met een geruststellende mededeling. Het gaat om tellingen om de verkeersstromen beter in kaart te brengen. Een verwarring van andere orde blijken de bladkorven en nieuwe hondenuitlaatterreinen. Enkele dagen ná plaatsing van de grote hekwerken worden de bijbehorende bordjes geplaatst. De rust keert weer. Ook nieuw is Ruben Baartman. De gemeente en de BBO presenteren hem als de nieuwe dorpsmanager. Op 1 januari gaat hij aan de slag. Én nieuw, maar dan van oud, is de Theresiakapel aan de voet van De Poort van Borne. Vervaardigd van materialen uit de voormalige Theresiakapel en plechtig ingewijd door pastoor Marc Oortman.

 

November

Ook november staat vooral in het teken van nieuw. Deldenaar Jorrick Meen is voornemers een ambachtelijke frietzaak te starten in het voormalige IJs- en Koffiehuuske en de gemeente presenteert haar plannen voor de wijk Wensink-Zuid. Aardgasvrij, een nieuw waterbeheersysteem en fietsstraten vormen er een onderdeel van. Het komende jaar zullen de werkzaamheden starten. En dan is er nog het Masterplan voor ’t Wooldrik die de verouderde accommodatie zal doen veranderen in een ultramodern sportpark. Kosten: meer dan 20 miljoen. Hoe het allemaal gefinancierd moet worden is nog de vraag. Verder zet Toscane de hakken in het zand als het gaat om de diensten van Thuisbezorgd.nl (te duur) en doet de gemeente hetzelfde als een bestemmingsplanwijziging voor de golfbaan ter sprake komt (handhaving en precedentwerking).

 

December

Tot slot december. De maand natuurlijk van de Kerstherberg, die zou verdwijnen, maar niet verdween. Een groep van acht enthousiastelingen zette haar schouders eronder en het werd een succes. In de Schaepmanstraat werd een man neergestoken en Kirby Jagersma maakte de Stroom Esch blij met het bericht dat ze De Viskoepel overneemt. De discussie over de Verbindingsweg bereikte haar -voorlopige- climax tijdens de laatste raadsvergadering van het jaar. Bezwaren van de Stichting Twickel en actiegroepen konden geen wig drijven in de coalitie. De plannen worden doorgezet. Stichting Twickel liet tenslotte ook van zich horen in de discussie over de mogelijk te plaatsen windmolens. “Wij steunen het initiatief niet vanwege het effect op het landschap”, zo klonk het. En dat klonk meerdere actiegroepen dan weer als muziek in de oren.

 

Dat was 2018 op BorneBoeit. Er gebeurde veel. Teveel om op te sommen. Het bovenstaande is slechts een fractie van de berichten die u bovenmatig interesseerden. Toch hopen we hiermee een aardig beeld te hebben gegeven van een bewogen jaar. Op naar 2019!

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Beste redactie Borne Boeit - bedankt voor jullie berichtgevingen het hele jaar door én voor deze mooie samenvatting van het jaar 2018! Ik wens jullie graag allemaal een Gelukkig en Gezond Nieuwsjaar ;-)

Dit zijn de nieuwe Jonkheer en Jonkvrouw van...

Met trots en enthousiasme stellen we de nieuwe Jonkheer en Jonkvrouw van carnavalsvereniging de...
23-11-2024

Dit zijn de nieuwe hoogheden van C.V. de...

Als BorneBoeit hebben wij al jaren de primeur om de nieuwe stadsprins en adjudant van Borne...
22-11-2024

Groene parkeerplaats Azelosestraat officieel...

Onder erbarmelijke weersomstandigheden werd woensdagmiddag het gerenoveerde parkeerterrein bij...
20-11-2024

Volg hier live de intocht van Sinterklaas in Borne

Volg hier live de intocht van Sinterklaas. Naar verwachting zal de Goedheiligman rond 14.00 uur...
16-11-2024

Wegopbreking rondom Nettorama

Wie de komende weken boodschappen wil doen bij de Nettorama en vanuit de richting van de...
15-11-2024

Alweer een steen door de ruit bij de...

Voor de derde keer is een van de ruiten van de Koffiekaravaan, de koffiezaak van Irene en John...
14-11-2024