De gemeenteraadsverkiezingen draaiden om de Verbindingsweg. CDA, GB90 en Borne-Nu waren er voorstander van, de rest wilde de nieuwe weg absoluut niet. De drie partijen hadden een meerderheid, de nieuwe coalitie ging op volle koers vooruit om de weg langs bedrijventerrein Molenkamp te realiseren. Meer dan een half jaar later is er niets veranderd. De partijen zijn niet op andere gedachten gebracht. Niet door het voortdurende protest uit Zenderen, niet door de plotselinge mogelijkheid dat een rondweg om Zenderen (de fameuze 5b) wellicht veel eerder dan gedacht kan worden gerealiseerd door de combinatie te maken met de plannen voor het aanpakken van de knelpunten op de A1/A35, niet door de verontwaardiging van de ondernemers op de Molenkamp, die hun gewenste rechtstreekse ontsluiting op de Verbindingsweg in het ongewisse zien belanden en ook niet door de mededeling van de Stichting Twickel dat men niet bereid is om de gronden van het landgoed af te staan voor de weg.
Aanpassingen tracé op de raadsagenda
Ook de hogere kosten en daardoor noodzakelijke aanpassingen aan het tracé hebben de coalitiepartijen niet op andere gedachten gebracht. Tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond, waar dat laatste op de agenda stond, werden de gelederen gesloten gehouden. Overtuigd van de juistheid van de toenmalige beslissing om een eerste stap te zetten in de oplossing van de spoorse doorsnijding van Borne en daarbij van ‘buiten naar binnen’ te werken. De gehele coalitie stemde voor het raadsvoorstel met de aanpassingen van het tracé, de oppositie spartelde heftig tegen maar had het nakijken. En daar kun je eigenlijk gewoon een punt zetten. Het is zoals het was.
'Uitstellen tot onderzoek 5b is afgerond'
Toch valt er veel over de raadsvergadering te zeggen. De protestgroep uit Zenderen was er weer om nogmaals aandacht te vragen voor de verkeersproblemen in Zenderen en het feit dat, naar hun mening, de Verbindingsweg die problemen alleen maar erger maakt. De rondweg langs de snelweg en om Zenderen is volgens hen een veel betere oplossing. Wacht nu even op dat onderzoek dat gaande is over de A1/A35 en het onderliggende wegennet en stop voorlopig met de Verbindingsweg was hun oproep. Een oproep die dinsdagavond werd ondersteund door een ingediende motie van de oppositie en bovendien de afgelopen dagen kracht was bijgezet door landgoed Twickel.
De coalitiepartijen en wethouder Martin Velten wilden het vooral over niets anders hebben dan over de voorliggende kostenreductie van de Verbindingsweg. Dat moest los gezien worden van allerlei andere infrastructurele zaken. Maar dat lukte (met uitzondering van GB90, dat sowieso heel stilletjes was) ook de woordvoerders van de coalitiefracties niet. Ook zij konden het moeilijk laten om de Verbindingsweg in de historie en in het grotere geheel van de Totaalvisie te plaatsen en het daarmee te hebben over het hoe en waarom van de weg. Als het aan de coalitie ligt dan komt die weg er gewoon.
Ontsluiting Molenkamp
Voor een rechtstreekse ontsluiting van de Molenkamp ging de wethouder ‘keihard werken’. Velten stoorde zich overigens aan de suggestie dat een harde voorwaarde van de ondernemers om de Oonksweg open te houden, zolang die ontsluiting er niet was, ‘stiekem’ zou zijn ‘weggemoffeld’. “Ik ben nog steeds van mening dat we die discussie hebben gevoerd en gezegd hebben dat het geen haalbare kaart was om de Oonksweg voorlopig open te houden.’
Opstelling Twickel valt verkeerd
Het was duidelijk dat men zich in de bestuurskamers aan het Rheineplein eveneens had gestoord aan de opstelling van Twickel. Blijkbaar is er een brief onderweg naar de stichting waarin de verbazing wordt uitgesproken over de manier van communiceren. “Het is duidelijk dat Twickel niet blij is met de Verbindingsweg, maar dat betekent niet dat je niet in gesprek kunt blijven”, meende Velten. “Ja, we hebben ze nodig om de weg te realiseren, maar daarin is Twickel niet anders dan andere partijen. We hebben voldoende juridische middelen om ons de gronden toe te eigenen.”
Hetgeen Ernst Janssen (D66) de opmerking deed ontlokken: “Als je tot aan de Kroon gaat procederen, ben je vijf tot acht jaar verder. Dan hebt u in ieder geval de uitslag van het MIRT-onderzoek en uitsluitsel over de 5b.” (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
www.infomil.nl/onderwerpen/ruimte/ontwikkelingen/onteigening/
Of de onafhankelijke rechter in een onteigeningsprocedure het met een krappe meerderheid van de gemeenteraad eens zal zijn dat een viaduct ver buiten de bebouwde kom “het algemeen belang dient” dat niet op een andere manier gerealiseerd kan worden?...