“Het standpunt van de Stichting Twickel is dat wij het initiatief om twee windturbines te plaatsen bij knooppunt Buren niet steunen vanwege het effect op het landschap”, was de heldere boodschap van rentmeester Egbert Jaap Mooiweer aan zo’n 200 mensen die zich donderdagavond hadden verzameld bij ’t Hoogspel in Delden. Het was voor het eerst dat de stichting die het landgoed beheert zich zo duidelijk uitsprak tegen het plan van Bert en Annemarie Kristen.
“We moeten zuinig zijn op het Twickel. Windturbines passen hier niet. Ze zijn foeilelijk. Er zijn vast geschiktere plekken.” Daar moest wat hem betreft vooral de overheid over nadenken. “Er zijn enorm veel zonnepanelen en windmolens nodig om Twente energieneutraal te maken. Die opgave is te groot om aan marktpartijen over te laten. Nu zijn er veel stuurlui, maar is er geen vaste koers. Zorg dat je als overheid de regie houdt en laat het niet over aan private partijen.”
‘Paniekreacties’
Een standpunt waar ook landschapsarchitect André Bijkerk zich in kon vinden. “Nu is het volstrekt willekeurig waar windmolens in Twente komen. Er is een soort hersenspoeling bij ambtenaren en een paniekreactie om de duurzaamheidsdoelen te halen.” Er moest veel beter nagedacht worden over de inpasbaarheid in het landschap. “Een object van 200 meter hoogte is nogal wat en het beweegt ook nog!” Horizonvervuiling die ten koste gaat van de landschappelijke waarde. “We hebben het veel te weinig over hoeveel geld en energie het kost om natuur en landschap te behouden.”
Doemscenario’s
De avond begon met waarschuwingen van huisarts Sylvia van Manen. Zij waarschuwde voor de gevolgen van vooral het laagfrequente geluid van windturbines op de gezondheid. Ze had het over slaapproblemen, hoofdpijnklachten, luchtwegproblemen, ontwikkelingsachterstand bij kinderen en de relatie met hartinfarcten en beroerten. Ze haalde er diverse wetenschappelijke onderzoeken bij om haar punt duidelijk te maken. Er viel wel wat af te dingen op de verbanden die zij legde en de conclusies die ze trok. Zij was er zelf van overtuigd dat er ernstige gezondheidsproblemen kunnen ontstaan en vond dat er in ieder geval meer onderzoek nodig was voordat er waar dan ook windturbines geplaatst zouden worden.
En dan was er nog Rob Rietveld van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines. Hij was van mening dat de geluidsnormeringen rammelden. En bovendien: “De ene Db is de andere niet.” En verder gaf hij de toehoorders mee vooral niet veel te verwachten van planschade, mochten de windturbines er uiteindelijk komen.
‘Tegengeluid’
De informatieavond in ’t Hoogspel was een initiatief van de actiegroepen Buren tegen Windmolens (Hof van Twente) en de Stichting Twickelrand (Borne). Henny Nijenhuis van deze laatste groep: “We hoorden dat de familie Kristen gewoon doorgaat en we vinden dat ook wij proactief mensen moeten waarschuwen voor de effecten en gevolgen.” Dat het daarbij alleen ging om de negatieve gevolgen was logisch. “Dit moet je zien als een tegengeluid. We wilden zo objectief mogelijk informeren, maar uiteraard wel vanuit ons perspectief.”
‘Volstrekt absurd plan’
De actiegroepen zijn niet tegen windmolens op zich, maar wel tegen winturbines vlakbij woonwijken. “Ook nog eens in een windluw gebied.” Een ‘volstrekt absurd’ plan, vindt men. Twee derde van de toehoorders was afkomstig uit Borne. De locatie voor de windmolens is gelegen in de gemeente Hof van Twente. “Een handicap. De meeste gevolgen zijn voor Borne, dus we moeten de gemeente Borne betrekken en laten praten met Hof van Twente.” Wat de volgende stap zou kunnen zijn van de actiegroepen is afhankelijk van of het initiatief doorgaat. Op dit moment is er nog geen officiële aanvraag, maar wordt er met werkgroepen nagedacht over vervolgstappen. De Kristens willen daarbij zoveel mogelijk partijen betrekken, voor- en tegenstanders. Maar op de actiegroepen hoeven ze niet te rekenen. “Daar hebben we bewust voor gekozen, want we distantiëren ons volkomen van dit plan.”
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Voor een goed gesprek met uw fractie zijn wij altijd in.