In het kader van de Week van de Pleegzorg bezochten wethouder Martin Velten en beleidsmedewerker Jeugdzorg Riet Siegerink het gezinshuis van Leroy en Ellen in Hertme, met een bos bloemen als bedankje voor de zorg voor kinderen die niet door hun eigen ouders opgevoed kunnen worden. In het huis van Leroy en Ellen hebben vijf kinderen, drie jongens en twee meisjes, een thuis gevonden na een levensstart vol problemen en een trieste geschiedenis. Samen hebben ze ook een biologisch dochtertje.
“Een gezinshuis is wezenlijk iets anders dan pleegzorg”, legt Ellen uit. Zowel Ellen als Leroy zijn professionele hulpverleners met een opleiding in de zorg en jarenlange werkervaring met jongeren met complexe problematiek. Daarnaast zijn Ellen en Leroy in dienst van de organisatie ’s Heeren Loo. “Door deze achtergrond kunnen wij de kinderen net wat meer bieden dan een pleeggezin. Want als een pleeggezin niet meer voldoende is waar moet een kind dan naar toe? Meestal kwamen de kinderen in internaten terecht en de ervaring is dat geen enkel kind daar beter van geworden is. Daarom hebben ze gezinshuizen in het leven geroepen. Een gezinshuis geeft een thuis net zoals een pleeggezin maar meer specialistische zorg net als in een internaat.”
‘Ieder kind verdient een goed leven’
In het huis in Hertme is een vaste routine en strakke structuur belangrijk. “We kunnen rust, reinheid en regelmaat bieden en je ziet dat het werkt. Vaak zijn de problemen van generatie op generatie overgebracht. Het is prachtig als je dat kunt doorbreken.” Gemakkelijk is het niet, maar de gedachte ‘waar ben ik aan begonnen?’ is er nooit. “Nee, geen dag!”, zegt Ellen. “Als hulpverlener denk je wel eens ‘als ik die nou maar in huis zou nemen….’ En dat kunnen we nu. Het geeft heel veel voldoening om iets voor ze te kunnen betekenen. Ieder kind verdient een goed leven.”
De kleine gemeenschap Hertme
Ellen en Leroy streken neer in Hertme na een zoektocht naar een groter huis waar alle kinderen zowel binnen als buiten ruimte zouden krijgen. “Daarnaast is Hertme een mooie en betrokken plek waar de kinderen beschermd kunnen opgroeien. Iedereen kent elkaar dus als er zich iets voordoet dan kunnen we erop vertrouwen dat men elkaar helpt en weet te vinden. Daarom willen we graag een open huis houden om meer verbinding te maken. Iedereen is welkom voor een bakje koffie of thee op dinsdag 14 mei in 2019 om een kijkje te nemen in ons gezinshuis.”
Complimenten voor de gemeente
Een ander voordeel van de verhuizing is het contact met de gemeente Borne. Leroy: “In Enschede ben je gewoon een nummer. In Borne lijkt het wel alsof je bij iemand de huiskamer instapt!” Ook Ellen is vol lof: “Het is echt heel laagdrempelig. Het zijn die extra dingen als een fiets of een trampoline die niet gedekt worden. Zwemles ook niet. Riet heeft voor ons geregeld dat de kinderen nu leren zwemmen. Die betrokkenheid …… echt geweldig!”
Waardering kortom van wethouder en beleidsmedewerker voor het goede werk van Ellen en Leroy, maar evengoed andersom. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.