Ook dit jaar wordt in de donkere dagen het centrum ‘in het licht’ gezet om extra sfeer en gezelligheid te brengen. Maar de al jaren in gebruik zijnde sfeerverlichting kon de prullenbak in en vanaf half november fonkelen spiksplinternieuwe overspanningen en ornamenten boven de straten en pleinen. “Het wordt echt sprookjesachtig”, belooft Hendrik-Jan Huls, die binnen de BBO één van de trekkers van het sfeerverlichting-project is. “Ik denk dat als het er hangt, iedereen ‘wauw’ roept.”
Oude sfeerverlichting was op
De oude sfeerverlichting kon echt niet meer. Aangeschaft in 2011, maar tweedehands en toen al een jaar of zeven oud. “Het was echt aan vervanging toe. Er waren kleurverschillen en regelmatig was er wat kapot.” Lex Nijhuis, voorzitter van de BBO, vult aan: “Het werd wel gerepareerd, maar het was iedere keer pleisters plakken. Iedereen was het er wel over eens. Dit kon niet meer.” Weg ermee. Tot verbazing van Hendrik-Jan Huls wilde iemand er nog 2800 euro voor geven. “Ik wilde het nog niet voor niks hebben!”
Complex
Nieuwe sfeerverlichting aanschaffen doe je niet op een achternamiddag. “Eigenlijk zouden we vorig jaar de nieuwe verlichting aanschaffen, maar het bleek te complex en het bedrag zo groot dat we er langer de tijd voor wilden nemen”, zegt Lex Nijhuis. Zo’n 65.000 euro moest ervoor opzij gezet worden. Een flinke hap uit het ondernemersfonds. “We hebben er wel voor gespaard en gaan het ook in twee fasen aanpakken. Nu zo goed mogelijk neerzetten en later eventueel aanvullingen en aanpassingen doen.”
Gigantische keuze
Binnen de BBO werd een werkgroep belast met de keuze en de uitvoering van het project. Het bleek nog niet zo’n eenvoudige klus. “Ik ben nog nooit ergens zo druk mee geweest!”, lacht Hendrik-Jan. De keuzemogelijkheden bleken schier oneindig. “Dikke boeken vol! Moest ik daar een keuze uit maken?”
De opties werden verfijnd. “Het belangrijkste was sfeer. Dat stond echt op nummer één. Daarnaast moest het energiezuinige led-verlichting zijn, van goede kwaliteit en niet van dat kille witte licht. Belangrijk was ook dat het onderscheidend zou zijn. Afwijkend van de massa. Dan kom je al snel op iets dat op maat gemaakt wordt en niet iets dat je zo van de schappen haalt.” Het lukte uiteindelijk alle neuzen dezelfde richting op te krijgen en een definitieve keuze uit het enorme assortiment te maken.
Separaat van straatverlichting
Maar met de keuze voor de sfeerverlichting waren ze er nog niet. Ook over de gevelbevestigingen en stroomaansluitingen moest het een en ander afgestemd en uitgedacht worden. Lex Nijhuis: “Bij de vorige verlichting kwam de stroom via de lantaarnpalen. Dat heeft als nadeel dat je niet zelf in de hand hebt wanneer de lampjes moeten branden. Nu wordt de verlichting op het stroomnet aangesloten en kunnen we zelf schakelen.”
Spannend
Half november is het uur U. Dan gaat voor het eerst de schakelaar om en schijnen de nieuwe lampjes hun lichtjes over de winkelstraten. Spannend, ook voor de mensen van de werkgroep. Hendrik-Jan Huls: “Ja, ik vind het echt spannend. Het is natuurlijk wel een heel bedrag. Toch wel een stukje verantwoordelijkheid. Maar als straks de vuurkorven branden en mensen staan met een glaasje Glühwein in de hand, dan zullen ze het prachtig vinden. Dat denk ik echt!” (AJ)
(Op de foto in de tekst links Lex Nijhuis en rechts Hendrik-Jan Huls)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.