Deze week is het de Week van de Veiligheid. Overal in het land worden acties opgezet om mensen extra alert te maken op onverwachte en onveilige situaties en worden er handvatten aangereikt hoe hier mee om te gaan. Voor de Bornse ondernemers is er komende donderdagavond bijvoorbeeld een bijeenkomst over georganiseerde criminaliteit. Maar ook op andere terreinen gebeurt er het nodige. Jongerenwerk Borne, een onderdeel van de afdeling Welzijn binnen de gemeente, richt haar pijlen deze week op het thema sexting.
Schrijnende voorbeelden
“Sexting is hot”, aldus Matthijs Moorman van het Jongerenwerk Borne. Samen met Jelte Ardesch, zijn kersverse collega die in Goor al veel ervaring opdeed met randgroepjongeren en nu 24 uur per week in Borne werkt, probeert hij de vinger achter deze actuele problematiek te krijgen. “Je hoort en leest er veel over en je weet dat er (te)veel schrijnende voorbeelden zijn, maar het gaat er ons nu vooral om hoe het in Borne wordt ervaren. Daar hebben we geen zicht op en dus ontbreekt het ons aan ingangen om er iets mee te doen. Via een poll op de sociale media hopen we deze week meer duidelijkheid te krijgen.”
Sexting is een begrip waaronder het ontvangen en verzenden van seksueel getinte beelden of teksten wordt verstaan. Veelal gebeurt dit onder jongeren die via hun mobiele telefoon of internet de als privé bedoelde berichten het ‘wereldwijde net’ in slingeren, zonder de gevolgen daarvan te overzien. Via de -anonieme- poll van Jongerenwerk Borne die deze week op de sociale media, zoals Facebook, Instagram en Snapshot wordt uitgezet, proberen beiden inzage te krijgen of deze problematiek ook in Borne leeft. “Misschien is het wel iets dat -gelukkig- vooralsnog buiten onze regio speelt. Maar we weten het gewoon niet en misschien dat deze poll ons meer inzichten verschaft.”
Privacy
Ook in het Jongerencentrum zelf, de ruimte naast de parkeergarage, wordt de aandacht op sexting gevestigd. In een folderrek, dat is opgehangen bij de toiletten, wordt aandacht gevraagd voor sexting, softdrugs, pesten en gameverslaving. “Bewust kiezen we voor deze plek om de privacy enigszins te waarborgen, maar het blijft nu eenmaal moeilijk om er een vinger op te leggen’, aldus Ardesch. “Vandaar dat we er nadrukkelijker mee naar buiten willen.”
Ardesch en Moorman hopen dat de jongeren ook daadwerkelijk gaan reageren. “Het kan voor ons een signaal zijn hier adequaat mee aan de slag te gaan en mensen te helpen een uitweg te vinden. Er wordt weliswaar via de site www.onuitwisbaar.nu veel meer verteld over sexting en de mogelijke gevolgen ervan, maar wij hopen dit echt ook op Bornse schaal te kunnen oppakken. Vandaar ook de poll én de mogelijkheid hierover contact met ons op te nemen." Mensen die een specifieke vraag hebben of hun probleem in alle vertrouwelijkheid willen voorleggen, kunnen bellen met Jelte Ardesch, telefoon 06 4457 9707.
Op de bovenste foto: links Jelte Ardesch en rechts Matthijs Moorman
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.