Er bestaan vergevorderde plannen om naast het gezondheidscentrum De Poort van Borne een instelling te bouwen met zo’n 32 bedden ten behoeve van Eerstelijns Verblijf (ELV). Het betreft een faciliteit voor mensen die kortdurend, medisch noodzakelijk, in een zorginstelling moeten verblijven, maar waarvoor (dure) specialistische ziekenhuiszorg niet direct noodzakelijk is. Bijvoorbeeld als de huisarts van mening is dat het voor de patiënt nog niet veilig is om na een ziekenhuisopname naar huis te gaan of als de medische zorg thuis niet goed te regelen valt.
Zorg zo dicht mogelijk bij eerste lijn
“Er zijn ontwikkelingen in de zorg, waarbij zoveel mogelijk zorg terug moet naar de eerste lijn en de ziekenhuizen zich meer zouden moeten gaan concentreren op de hightech zorg”, legt projectontwikkelaar en initiatiefnemer Erik Mijnhardt uit. “Dat is vaak ook prettiger voor de patiënt, die dan over de eigen huisarts en apotheek kan beschikken. Nu zie je vaak dat patiënten voor kortdurende zorg noodgedwongen worden opgenomen in ziekenhuizen of verpleeghuizen, en denk je vaak ‘die hoort daar eigenlijk niet.’
Een ontregelde diabetespatiënt bijvoorbeeld kan net zo goed door de eigen huisarts behandeld worden, maar heeft wel zorgverblijf nodig als het thuis even niet gaat.” Het is nadrukkelijk niet hetzelfde als een zorghotel, zoals dat momenteel bij De Zwanenhof in Zenderen gebouwd wordt. “Het gaat niet om particuliere luxe verblijven, dat is althans niet de primaire doelstelling.” Eerstelijns Verblijf is op indicatie van huisarts of thuiszorg en wordt in principe door de verzekeraars vergoed.
Perfecte locatie
Er zijn bij verschillende instanties van dit soort ‘eerstelijnsbedden’, maar voor zover Erik Mijnhardt weet is een concentratie van 32 bedden een geheel nieuw concept. “De plek naast De Poort van Borne is daarvoor perfect”, vindt Mijnhardt. “Tussen de ziekenhuizen van Hengelo en Almelo in en goed bereikbaar vanaf de snelwegen. Het zou ook een mooie toevoeging zijn voor Borne en een versterking van het zorgaanbod, waarmee je de gemeente ook nog eens op de kaart zet.”
Momenteel zijn er diverse gesprekken gaande met verschillende partijen, maar concrete contracten zijn er nog niet getekend. Om die reden is het ontwerp van het gebouw nog slechts een schetsfase. “Het zou kunnen dat er afhankelijk van de behoefte nog hier en daar wat aangepast zal worden. Wat ook nog zou kunnen is een deel inrichten met een combinatie van wonen en zorg of met zorgaanbieders die aanvullend zijn op het aanbod in de voormalige kerk.” Daar zijn op dit moment alle beschikbare ruimtes verhuurd.
Ontwerp rekening houdend met kerk
Hoe het gebouw er uiteindelijk daadwerkelijk uit gaat zien is dus nog even niet helemaal zeker. Duidelijk is wel dat er rekening wordt gehouden met het zicht op de voormalige Theresiakerk. “Er is bewust gekozen voor twee bouwlagen voor de aansluiting met de kerk en worden er twee kleuren gebruikt om het gebouw minder massaal te maken en het effect te creëren dat het verder van de kerk afstaat.” Het hoge gedeelte van het gebouw, dat zal verrijzen op de plek waar nu de voormalige pastorie staat, zal zes bouwlagen hoog worden. De bomen aan de zijde van de N743 en de grote rode beuk naast het schoolplein zullen blijven staan.
Wanneer er met de bouw begonnen wordt kan Mijnhardt nog niet zeggen. “De kerk verbouwen hebben we echt in een moordend tempo gedaan. Dat gaat hier niet gebeuren. Voor 2020 staat het er niet. Als dat wel zo is, dan hebben we iets heel knaps gedaan!” Hij is er van overtuigd dat het concept in een behoefte voorziet. “Ik ben altijd grenzeloos optimistisch. Het moet linksom of rechtsom goedkomen!” (AJ/BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.