Cement Goudenregenstraat weer weg
BUURT NEEMT ZELF BEPLANTING EN ONDERHOUD TER HAND

Cement Goudenregenstraat weer weg

Tot verrassing en ontsteltenis van de buurt werd er in maart dit jaar cement gestort in zeven perken aan de Goudenregenstraat. Geen gezicht, vonden de bewoners van de straat en een aantal van hen, waaronder Albert Bosklopper en Ben Brunekreef, kwam onmiddellijk in actie, met als resultaat dat nu is besloten de halfverharding onder de bomen weer te verwijderen en de onderbeplanting aan de bewoners zelf over te laten.

 

De discussie over het openbaar groen aan de Goudenregenstraat dateert eigenlijk al van 2015. “De perkjes waren lelijk. Het was één grote chaos”, verklaart Bosklopper het initiatief om eens met de buurt van gedachten te wisselen over het groenonderhoud. Het probleem zat ‘m vooral in de onderbeplanting van de haagbeuken. Er groeide weinig en wat er groeide was in slechte staat. De 27 perken waren aan revitalisering toe, meenden de initiatiefnemers. Het initiatief verzandde echter. “Er was geen budget en je moet wel alle bewoners op één lijn zien te krijgen.” En dus bleef de situatie zoals die was.

 

‘Op teentjes getrapt’

Begin 2017 merkten bewoners op dat de gemeente bezig was de haagbeuken op te meten. Er werd gevraagd waar die activiteit voor diende en het antwoord was dat er een inventarisatie plaatsvond om te bepalen welke bomen gekapt dienden te worden. De reden zou zijn dat in ieder geval een aantal bomen ‘ziek’ zou zijn. Achteraf een ongelukkig gekozen verklaring. Een door de bewoners geconsulteerde boomdeskundige oordeelde dat de bomen helemaal niet ziek waren. Wel aan de oude kant, maar ze zouden nog zeker 10 tot 15 jaar mee kunnen. “Toen waren wij op onze teentjes getrapt”, vertelt Bosklopper.

 

Overvallen door storten cement

De straatbewoners werden weer bij elkaar getrommeld en in het gebouw van de wijkvereniging werd een bijeenkomst gehouden, waar ook de gemeente tekst en uitleg kwam geven. Alle 27 bomen zouden worden gekapt, vanwege het feit dat ze aan de laatste fase van hun leven waren gekomen, en er zouden een beperkt aantal nieuwe bomen geplant worden. De straat was het er niet mee eens. Er werd gestemd en op één bewoner na wilde iedereen de bomen in de Goudenregenstraat behouden. De gemeente zegde toe, de bomen zouden blijven. “Maar we bleven nog wel met die ‘ondertoestand’. Blijkbaar is daar op enig moment het besluit genomen een halfverharding in een aantal perken te storten.” De buurt wist nergens van en voelde zich overvallen.

 

Actie vanuit de buurt

Er volgden opnieuw gesprekken met de gemeente, nadat de buurtbewoners zich in grote meerderheid hadden uitgesproken voor een verbetering van het groen in hun straat. De gemeente was bereid de verharding weer weg te halen, maar dan zou de buurt ook zelf actie moeten ondernemen. Er werd contact gezocht met wijkcoördinator Marijke Adams en samen met een hovenier werd een plan uitgewerkt voor de herbeplanting en onderhoud van de zeven perken die nu volgestort zijn met cement. De buurt is bereid zelf het onderhoud van de perken ter hand te nemen.

 

Reactie wethouder Kotteman

Wethouder Michel Kotteman over de situatie: “Omdat de straat de bomen wilde behouden en het niet lukte om met de buurt samen voor nieuwe onderbeplanting te zorgen hebben we toen wel gezegd dat als die bomen moeten blijven, de grond eronder dicht moet. Maar ik ben zelf ook wel geschrokken van het resultaat. Dit is geen gezicht zo, daar is iedereen het wel over eens. Dit had zo niet gemoeten, dat wil ik wel ruiterlijk toegeven.” Vanwege afwezigheid door vakantie van betrokken ambtenaren kan de gemeente niet zeggen welke kosten er gemoeid zijn met het storten én nu weer verwijderen van de verharding in de zeven perken.

 

Positieve wending

De buurt tenslotte is blij met de wending die de kwestie heeft gekregen. Ze hebben de recente gesprekken met de gemeente als zeer positief ervaren. Er worden enthousiast plannen gesmeed om in ieder geval de bewuste zeven perken komend voorjaar grondig aan te pakken en van mooie planten te voorzien. Uiteindelijk zouden alle perken door de buurt zelf kunnen worden verfraaid, zo is de ambitie. “We willen graag een hele mooie straat!” (AJ)

 

Bovenste foto in tekst © Hans Scheppink

Op de foto boven vanaf links: Ben Brunekreef, Marijke Adams en Albert Bosklopper

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Jeanette Heck-Arendsen — 21 aug 2018
ik heb geen enkele binding met deze buurt.Toch wil ik het volgende opmerken: bij alles, maar dan ook alles, gaat het onderhoud en verfraaiing van de Bornse Maten voor iedere andere wijk/straat in onze gemeente.
En dan de opmerking van wethouder Kotteman........."Maar ik ben zelf ook wel geschrokken van het resultaat. Dit is geen gezicht zo, daar is iedereen het wel over eens. Dit had zo niet gemoeten, dat wil ik wel ruiterlijk toegeven". Kan zoiets nu niet VOORAF bedacht worden?????
Ron Hartman — 17 aug 2018
@McHak: Ik denk dat dit los staat van personen, maar een gevolg is van de (verkeerde?) keus uit de jaren 90 om de functie van directeur Gemeentewerken (die meestal een hogere technische opleiding had), af te schaffen en te vervangen door een gemeentesecretaris die meestal geen technische opleiding heeft. Jammer dat die keus tot zoveel geldverspilling leidt en technische problemen vaak vanuit een alfa denkwijze worden aangestuurd. Ook infrastructureel zie je die denkwijzen (of gevolgen) vanuit het ''regel'' en juridisch denken
Mchak — 16 aug 2018
Welk bestuur wilde ook al weer een regisseerde gemeente zijn?

En op basis van welke bestuurlijk verstrekte informatie heeft zij hiertoe besloten?

Tijd voor een bestuurlijke evaluatie?
Ron Hartman — 16 aug 2018
Als je alle kosten bij elkaar zou tellen (ambtelijk overleg, B&W, extern advies, de uitvoering) tegen een (laag) uurtarief van 40 euro p/u, kom je al snel op 60.000 euro. Daar had een hovenier jarenlang onderhoud voor kunnen leveren. Het lijkt er steeds meer op dat het ''beheer'' van het publieke domein geen voeling meer heeft met geld en helaas, ook niet meer met uitvoeringseffecten in praktijk. Regisserende Gemeenten; het leek zo simpel. Het kost meer en levert minder

Gedwongen vliegles in Hertme

De twee jonge ooievaars in het nest in het retentiegebied in Hertme hadden van pa en moe al af...
15-07-2024

Oudere dame overvallen in woning

In de nacht van woensdag 10 op donderdag 11 juli is een oudere dame overvallen in haar woning...
11-07-2024

Nieuwe naam voor Fysiotherapie ’t Dijkhuis

Fysiotherapiepraktijk Gezondheidscentrum ’t Dijkhuis gaat voortaan verder onder de naam...
01-07-2024

Containerbrand aan de Cuba

De brandweer werd maandagmiddag opgeroepen voor een melding aan de Cuba. Ter plekke bleek brand...
24-06-2024

De drijfveer van Sander Borst

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
23-06-2024

Een speld in de hooiberg

Thijmen Knulst (8 jaar) wandelt graag en veel. Onder andere in de Harz in Duitsland heeft hij...
22-06-2024