Soms komt door de noodzakelijke vernieuwing van een ruit een geheel nieuw idee op tafel. De derde generatie bewoners van het pand vat het plan op de gehele voorgevel naar het oud bouwplan terug te brengen. En dat gebeurt nu bij de familie Leushuis aan de Ennekerdijk
Hoe was het
De Ennekerdijk is een oude straat in Borne. Ver in het verleden was de straat een echte dijk die het dorp voor het moerassige gebied ernaast beschermde. In latere jaren werd aan weerskanten gebouwd. In 1902 bouwt de opa van Gerhard Leushuis een blok van twee huizen onder een kap. Groot zijn de huizen niet, maar zo bouwde men in die tijd. Het ene huis verhuurde hij, in het andere huis woonde hij met zijn gezin (foto rechts).
In 1960 trokken de ouders van de huidige bewoner, Gerhard Leushuis in bij opa Leushuis. Hun negen kinderen groeiden daar ook op. Intussen was het naastgelegen huurhuis erbij getrokken. Het huis werd verbouwd naar de eisen van die tijd, er kwam een groot raam in de gevel (foto links).
In 1991 werd het huis door de huidige bewoners, Gerhard en Astrid Leushuis, gekocht. Zij verbouwden ook, maar dan alleen intern.
Hoe wordt het
Nu zijn zij weer een aantal jaren verder en door een lek in een thermopane raam moet er wel enigszins verbouwd worden. De familie besluit de verbouwing rigoureuzer aan te pakken en zij willen het huis weer een aanzien geven zoals het in 1902 was. Alleen de extra deur van het `oude huurhuis` moet er niet bij komen. Een andere verandering zit in de voordeur: die is in 1960 iets naar achteren geplaatst. Nu komt die weer op de oude plaats.
De bouw van de voorgevel
Raymond Boomkamp van Ontwerp en Realisatiebureau maakt de tekening (foto rechts) en Gijs Blenke, aannemer, voert de verbouwing uit. Hij is meteen enthousiast toen hij voor deze bouw aangezocht is. Bewoners, ontwerper en aannemer overleggen veel en daaruit ontstaat een goede samenwerking.
Omdat de hele oude gevel afgebroken wordt, kan een hoogwaardige isolatie gebruikt worden. Voor Gijs Blenke en zijn team is dat de gemakkelijkste klus. De rest vraagt meer vaardigheid. De nieuwe stenen moeten passen bij de stenen in de huizen van de Ennekerdijk, dus zijn stenen bemonsterd. In overleg met de familie is voor de huidige, juiste, kleur gekozen.
Dan begint het werk: voor een bouw als deze zijn goed gekwalificeerde bouwers nodig en Gijs Blenke heeft medewerkers bij zijn bedrijf die restauratie ervaring hebben. De ramen hebben een roedeverdeling, boven de ramen zijn de stenen in een boog gemetseld (foto rechts).
Het werk is nog niet af. De voorgevel wordt nog gevoegd met een knipvoeg. Dat is een oude techniek die vakmanschap vraagt. Ook het schilderwerk wordt nog gedaan. De kleuren van de ramen worden in monumentengroen en crème uitgevoerd. Aan de onderkant van de gevel is nog werk te verrichten: de `plint` wordt nog gestuct en net als de plinten op de Ennekerdijk grijs geschilderd. Ook op drie plekken in de boogjes boven de ramen worden de stenen van een kleur voorzien. Is de hele voorgevel eenmaal klaar, dan is de Ennekerdijk weer een prachtige gevel rijker in een toch al opmerkelijke straat. Gerhard en Astrid Leushuis: ”Kom nog maar eens kijken als het helemaal af is. Het wordt een heel mooie gevel.” (AM)
foto boven: Astrid Leushuis voor de gevel
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.