Voorkeur Bornse jongeren voor huurwoning Hengelo
03-08-2018
WELBIONS ONDERZOCHT WOONWENSEN VAN JONGEREN IN BORNE EN HENGELO

Voorkeur Bornse jongeren voor huurwoning Hengelo

Bijna een jaar geleden ventileerden een aantal raadsleden, waaronder Bram Donkers (GroenLinks/PvdA) en Henk van den Berg (Borne-Nu), hun ongenoegen over het aanbod van sociale huurwoningen in Borne. Met name jongeren zouden wegens het gebrek aan voldoende betaalbare woningen in Borne noodgedwongen uitwijken naar Hengelo. Bij woningcorporatie Welbions leefde juist de veronderstelling dat Bornse jongeren liever in Hengelo iets huren, dan in Borne zelf. Maar niemand wist het eigenlijk zeker. Deze specifieke woonwensen werden niet geregistreerd. Het was één van de redenen om een onderzoek te starten naar de woonwensen van jongeren.

 

Voorkeur voor Hengelo

WoningNet voerde het onderzoek voor Welbions uit. 3.045 jongeren tot 28 jaar, ingeschreven als woningzoekende, ontvingen een enquête per e-mail. 514 jongeren vulden de enquête in. Uit de antwoorden blijkt dat zeventig procent van de Bornse jongeren het liefst naar Hengelo wil verhuizen, 14 procent geeft aan in Borne te willen blijven wonen en 16 procent heeft geen voorkeur voor een van beide. De signalen uit de Bornse gemeenteraad worden dus niet door dit onderzoek bevestigd.

 

Overigens willen de Hengelose jongeren vooral in Hengelo blijven, blijkt uit het onderzoek. Slechts 13 procent van hen geeft aan wel naar Borne te willen verhuizen.

 

Overige woonwensen

Uit het onderzoek blijkt verder dat jongeren de grootte van een woning, de buitenruimte, winkels voor dagelijkse boodschappen en openbare parkeerplaatsen in de nabijheid erg belangrijk vinden. De helft van de jongeren verhuist het liefst naar een eengezinswoning, vooral vanwege de grootte en de tuin. Dit is opvallend omdat bijna 60 procent van de jongeren alleenstaand is. De meeste jongeren willen bovendien een woning huren in de prijsklasse van 417,34 tot 597,30 euro, gevolgd door de prijsklasse tot 417,34 euro. Jongeren komen door hun inschrijftijd en inkomen vaak niet in aanmerking voor een eengezinswoning. Dit verklaart de ontevredenheid over het aanbod: 43 procent van de respondenten is hier ontevreden over. Als reden hiervoor geven zij aan dat er te weinig aanbod is in het woningtype dat ze zoeken en de prijsklasse waarin ze zoeken.

 

De uitkomsten van het onderzoek zijn besproken met beide gemeenten en aan de hand daarvan voert Welbions een aantal acties uit om jongeren meer kans te geven op het vinden van passende woonruimte.

 

Aanbod jongeren vergroten

Welbions vergroot het aanbod voor jongeren door bij bepaalde woningen flexibele huurprijzen toe te passen. Welbions verlaagt deze huur op het moment dat een jongere de woning toegewezen krijgt.

 

Doorstroom bevorderen

Bij eengezinswoningen kan Welbions de doorstroom bevorderen door bijvoorbeeld voorrang te geven op een appartement aan huurders die een eengezinswoning verlaten. Vooral bij nieuwbouwprojecten gaat Welbions dit inzetten.

 

Voorlichting

Uit het onderzoek maakt Welbions op dat een deel van de jongeren geen realistische verwachtingen heeft over het type woning waarvoor ze in aanmerking komen. Welbions vindt het belangrijk om de jongeren een realistisch beeld te schetsen. Ook moet het belang van tijdig inschrijven worden benadrukt zodat jongeren een betere uitgangspositie hebben wanneer ze actief op zoek gaan naar een woning. Daarom spant Welbions zich in om jongeren meer voor te lichten, bijvoorbeeld via social media en een informatiebijeenkomst. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Opbrengst inzamelingsactie Melbuul'n Runners...

De Melbuul’n Runners, een groepje van mannen uit Borne en Hengelo, rijden deze week de...
29-08-2024

Mindfulness voor kinderen en hun ouders

ADVERTORIAL. Heb je een kind met aandachtsproblemen, ADHD, of autisme? Ontdek de MYmind training...
29-08-2024

Creatief houten vervoer in Hertme

Het is ieder jaar weer een groot succes: het houtdorp in Hertme. Jaarlijks worden er de meest...
23-08-2024

Vroeg uit de veren voor plastic afval

Er zit veel te veel rotzooi in de oranje verzamelcontainers die er niet in thuishoort. De...
21-08-2024

In naam van de Keizer

Vandaag, 15 augustus 2024, wappert de Nederlandse driekleur op de gemeentetoren in Borne....
15-08-2024

Nieuw: Ontmoeting op zondag

Voor alleenstaanden is de zondag soms een moeilijke dag om door te komen. Vanaf 8 september...
09-08-2024