Vanaf half negen woensdagmorgen staat Richard Pieterson van Twente Milieu bij de ondergrondse afvalcontainer op het Dorsetplein. Vandaag is hij namelijk de afvalcoach in Borne, een mooie naam voor een relatief nieuwe functie binnen de milieuorganisatie. Met het posteren van Richard wil Twente Milieu mogelijke vragen, onduidelijkheden of problemen wegnemen die bewoners ondervinden bij het gebruik van de nieuwe ondergrondse afvalcontainers.
Richard, zelf Bornenaar, kent het dorp en haar bewoners op zijn duimpje, want de overige dagen van de week verricht hij er allerlei andere werkzaamheden. Van het plaatsen van afzettingen tot het controleren en zuiveren van de fonteinen in de Stroom-Esch vijver en op het Dorsetplein. Veelvuldig zwaait hij dan ook naar deze en gene die voorbijrijdt of -fietst. “Het is mooi dat we mensen op deze manier kunnen helpen en wegwijs maken bij het gebruik van de containers”, zo zegt hij.
Veel praktische vragen
Wellicht dat de timing wat ongelukkig is gekozen zo midden in de vakanties, maar toch heeft Pieterson niet echt over gebrek aan belangstelling te klagen. “Vanmorgen vroeg was het nog rustig, maar al met al heb ik nu aan het begin van de middag toch wel zo’n tien à vijftien mensen te woord kunnen staan. Je krijgt dan vooral veel praktische vragen. Mag een chips-zak in de verpakkingencontainer, hoe werkt zo’n pasje nu precies en waar laat ik mijn groen bijvoorbeeld. Soms kom je in een grijs gebied terecht, om maar in huisvuiltermen te blijven”, klinkt het lachend.
Volgens Pieterson zijn alle bovengrondse afvalcontainers in Borne inmiddels vervangen door nieuwe ondergrondse exemplaren. Alleen bij Nettorama dient er nog gewisseld te worden, maar dat gebeurt later als het parkeerterrein daar opnieuw wordt ingericht. “Over het algemeen is die wisseling goed ontvangen. Wat dat betreft - en dat mag ook wel eens worden gezegd - is Borne heel braaf. Ik geloof dat ik de hele vorige week één zakje heb aangetroffen dat naast de containers was geplaatst. Heel netjes dus!”
Tien seconden
Pieterson: “Maar het is vooral ook fijn dat je mensen op deze manier direct kunt helpen. Vanmorgen kwam hier een mevrouw met een rollator. Ze vertelde problemen te hebben met het openen van een luikje. Op elke container zitten er namelijk twee, aan beide kanten één. Dit om een goede ondergrondse verdeling van de container te krijgen. Wat bleek nu? Als die mevrouw een melding kreeg dat het luikje aan de andere kant open zou gaan, had ze tien seconden de tijd om dat luikje te bereiken en het afval erin te deponeren. Veel te kort natuurlijk, zeker met een rollator. Dus heb ik direct het kantoor gebeld en gevraagd om een aanpassing.”
Op datzelfde moment rijdt een oranje-witte auto voor. ‘Ondergrondse afvalcontainers’ staat er in grote letters op. De chauffeur heeft een laptop bij zich en kan à la minute een softwarematige aanpassing doen. De tien seconden worden er nu ruim 24. “Klaar dus”, aldus Richard. “Zo moet het. Kijk, alles wat er verandert in het normale patroon, betekent ook al snel een beetje gemopper. Maar in de praktijk valt het heus allemaal wel mee. Met elkaar komen we er samen wel uit.”
Op de vraag of deze containers nu ook echt een verbetering zijn en een nieuwe stap op weg naar de invoering van Diftar, blijft het stil. “De keuze voor Diftar is een politieke keuze, daar laat ik me niet over uit. Maar meer aandacht voor het milieu en dus ook voor afval, ja dat juich ik alleen maar toe. Dat komt ons allen ten goede”, zo besluit de coach voor één dag. (BM/AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.