Scheidende Kemna krijgt eigen plein
FEESTELIJK AFSCHEID VOOR DIRECTEUR ST. AEGIDIUS SCHOOL HERTME

Scheidende Kemna krijgt eigen plein

Na 46 jaar komt er dan toch echt een einde aan de loopbaan van Jos Kemna op de basisschool St. Aegidius in Hertme. “En da’s toch een vrij uniek gegeven”, aldus Gerard Welberg, de plaatsvervangend directeur, vrijdagmorgen in zijn woord van welkom aan de scheidend directeur en zijn vrouw José. Het vormde de start van een groot aantal feestelijkheden vandaag, die vanmiddag met een officiële afscheidsreceptie voor vrienden, familie en bekenden bij Hotel Restaurant Jachtlust zal worden afgesloten.

 

Een warm welkom

Voor die gelegenheid was de Hertmese gemeenschap vanmorgen al vroeg in touw. Rond half acht waren de eerste leerkrachten en hulpouders druk doende met het opbouwen van het spellencircuit op het speelplein van de school, de ingang met ballonnen te versieren en meer van dat soort zaken. Als alle leerlingen om half negen hun plekje in de erehaag hebben gevonden staat er niets meer in de weg om de hoofdrolspeler een warm welkom te bereiden.

 

Even later is het zover. Zo’n tien leden van de Wielerclub Zenderen hebben - in vol ornaat - hun maat en zijn vrouw van huis opgehaald om samen naar de school te fietsen. Na een extra rondje om de kerk stoppen ze voor de ingang waar ze uit volle borst door de kinderen worden toegezongen. Daarna kan het echte feestprogramma beginnen met een toespraak van Gerard Welberg. Hij refereert aan de lange loopbaan van Kemna die in 1968 als onderwijzer begon en vier later in Hertme werd voorgezet.

 

Jos Kemna plein

“Vanaf 1988 ben je directeur van deze school en we hebben je allemaal leren kennen als een man met een tomeloze inzet en een hart voor mensen. Volgende week ga je met pensioen. Maar toch willen we de herinnering aan jou in stand houden”, aldus Welberg die Kemna en zijn vrouw vervolgens naar een groot roodkleurig doek dirigeerde dat aan de schoolmuur was bevestigd.

 

Nadat alle leerlingen vervolgens luidkeels aftelden, mochten beiden het doek van de muur trekken. ‘Jos Kemna plein’ stond er op het blauwe straatnaambordje vermeld dat met ingang van vandaag de naam zal zijn van het zo vertrouwde schoolplein.

 

'Cadeautje voor onszelf'

Een schoolplein dat binnen enkele maanden nóg een metamorfose zal ondergaan, want nadat Jos Kemna ook een geel doek had verwijderd waaronder een maquette van het plein bleek te zijn verstopt, werd duidelijk dat er drie riante bomen zijn gepland. “Maar dat is dan meer een cadeautje voor onszelf. Het is nu uiteraard niet de tijd om bomen te planten dus dat hebben we maar even naar september doorgeschoven,” zo klonk het verontschuldigend. Kemna vond het prachtig en genoot, samen met zijn vrouw en meegekomen kinderen en kleinkinderen, zichtbaar van alle blijken van waardering.

 

Daarna konden de kinderen hun energie kwijt bij de diverse spelletjes die op het plein waren uitgezet. Er kon worden getekend en geknutseld, twee clowns schminkten en bliezen fraaie ballonnen op, er was een mogelijkheid tot touwtrekken en diverse Oud-Hollandse spelletjes maakten het feest compleet.

 

Rond twaalf uur bereikte de dag haar voorlopige climax met een gezamenlijke picknick op het fonkelnieuwe Jos Kemna plein. Bepakt en bezakt en overladen met cadeaus fietste de scheidende schoolmeester daarna terug naar huis om zich op te maken voor de afscheidsreceptie later op de middag. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

BTKzorg wordt Twentse Huishoudelijke Hulp

De overname van BiOns door Thuisgenoten/BTKzorg is afgerond en formeel goedgekeurd door de...
15-07-2024

Onderzoek over positieve gezondheid in Borne

ADVERTORIAL. Gemeente Borne wil graag weten hoe verbonden jij je voelt met Borne en samenleving...
11-07-2024

Aan de slag met het gemeentehuis

Het gemeentehuis aan het Rheineplein wordt door de ambtelijke en bestuurlijke organisatie...
11-07-2024

Standbeeld voor Wout Weghorst?

“Moeten we dan een standbeeld plaatsen voor Wout Weghorst? Afhankelijk van het resultaat...
09-07-2024

Dilemma’s voorzien in opvang vluchtelingen

Op dit moment is het beleid van Borne om zich in te zetten voor de opvang van de grote groep...
28-06-2024

Jan Meijerink wordt de nieuwe gemeentesecretaris

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Borne heeft besloten om Jan Meijerink te...
27-06-2024