Herman en Lydeke Braakhuis hebben met pijn in het hart besloten de deuren van Hubo Braakhuis aan de Grotestraat te sluiten. Het bedrijf bestaat al sinds 1866, toen de overgrootvader van Herman Braakhuis zijn aannemersbedrijf begon. Bij de beslissing om het bedrijf te sluiten is dan ook niet over één nacht ijs gegaan.
“Van oorsprong deed mijn overgrootvader timmerwerkzaamheden en dergelijke bij boeren in de omtrek. Eigenlijk was hij wat je nu een zzp-er zou noemen”, vertelt Herman Braakhuis. “In de loop der jaren werden de diensten die het bedrijf bood steeds uitgebreider en nam mijn opa het bedrijf over. Op den duur kwam er ook de uitgebreide levering van hout en talloze bouwmaterialen bij. Vroeger zei men dat van elke goederentrein die Borne aandeed één wagon voor Braakhuis was. Mijn vader heeft het bedrijf vanaf 1952 voortgezet en sinds 1974 ben ik er werkzaam. In 1987 heb ik het stokje samen met mijn vrouw Lydeke van mijn vader overgenomen”.
Emotie
Het besluit te saneren en uiteindelijk te stoppen is een optelsom van diverse factoren. “Deze beslissing neem je niet zomaar”, vertelt Herman Braakhuis. “Hieraan vooraf ligt een zware tijd van wikken en wegen en bepaald niet zonder emotie. De laatste tijd, zeg maar de laatste jaren, hebben we tal van factoren onder de loep genomen en de resultante hiervan, stoppen, is een weloverwogen beslissing.”
Concurrentie speelde een rol, maar ook persoonlijke omstandigheden als leeftijd, gezondheid en welzijn.
“In deze regio is sprake van enorm heftige concurrentie onder de bouwmarkt-achtige molochs. Extreem veel aanbod. Bovendien verandert de markt snel, het consumentengedrag voorop. Openingstijden van minimaal 12 uur per dag en bij voorkeur zeven dagen in de week. De klant wil snel een keuze kunnen maken uit een onuitputtelijke voorraad. Om je hierin nog te onderscheiden en een gezonde boterham te verdienen is schier onmogelijk. Wij zijn het verlengstuk van de klusmarkt thuis in een adviserende en dienstverlenende rol. Bij Hubo Braakhuis kun je zaken op maat geleverd en gemonteerd krijgen. Dit vergt echter grote inspanningen en bedrijfseconomische investeringen.”
Afscheid moeten nemen van een bijzondere groep gemotiveerde en loyale medewerkers heeft de definitieve beslissing lang in de weg gezeten en extra moeilijk gemaakt. “Gelukkig kunnen de meesten van hen elders aan de slag.”
Persoonlijke omstandigheden
En dan zijn er ook de persoonlijke omstandigheden. “Onze leeftijd in combinatie met de gezondheid en welzijn. Zijn wij wel in staat om de komende jaren nog 120 procent, 60-80 uur per week te draaien?
Gelukkig kunnen we –na ruim 40 jaar hard werken- nu nog kiezen. En dan kiezen wij voor onze gezondheid en welzijn de komende jaren. Hoe mooi zou het zijn als we samen, zomaar overdag kunnen denken ‘we gaan eens een wandelingetje maken, de zon schijnt, pluk de dag’, of ‘zullen we een paar dagen op vakantie gaan?’ Allemaal zaken waar het de voorbije jaren niet meer van kwam. En weet u onze kleinkinderen, om daar prioriteit aan te kunnen geven, hoe mooi kan het nog worden?”
Sluiting voor zomervakantie
Volgens planning zal de komende paar maanden de uitverkoop plaatsvinden en de deuren richting de zomervakantie definitief worden gesloten. Het onroerend goed zal aan belangstellende partijen te huur en te koop worden aangeboden.
“Wij kijken er goed op terug en maken er een klein feestje van. We gaan trakteren, door onze klanten te bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen en hen in de opruiming en uitverkoop van kortingen te laten profiteren.”
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.