Ze hebben al voor hetere vuren gestaan, maar toch kriebelt het. Silke Vermeij (19), Cindy Fels (20) en Julia Olde Daalhuis (20), drie excellente studenten van de Mode- en Textielopleiding van het ROC van Twente, leggen deze dagen de laatste hand aan de collectie die ze zondag tijdens Borne op z’n Best zullen presenteren. Een speldje hier, een voering daar of een borduurseltje elders.
Een beetje beter
In een drietal ‘catwalk performances’ showen ze zondag hun bijzondere creaties tijdens ‘Kunstige Mode’, een fonkelnieuw onderdeel van het bomvolle programma. Een gesprekje ‘tussen de bedrijven door’ maakt al snel duidelijk dat het drietal een uitgekristalliseerd beeld heeft van hun roeping om in de mode te gaan. Silke: “We zijn bijna aan het eind van een geweldige opleiding, volgende week beginnen de examens. Als excellente studenten hebben we een extra jaar aan onze opleiding geplakt, aanvullende programma’s gevolgd en ja…. misschien zijn we daardoor ook wel een beetje beter geworden.”
“Onze opleiding is heel praktisch gericht,” zo vult Cindy aan. “Dat is ook ons geluk. Het geeft een heel goede basis om ons straks verder te ontwikkelen.” Zelf trekt ze na de zomer richting Denemarken voor een vervolgstudie Fashion of Patterndesign. “Uiteindelijk wil ik iets in de confectierichting gaan doen”, zo klinkt het. En Silke: “Mijn ideaal is over een jaar of tien een eigen modehuis te hebben en bezig te zijn met mijn eigen modeshow. Ik wil me toeleggen op circulaire bruidsmode. De trouwjurk van moeder hergebruiken dus. Fantastisch om er opnieuw iets unieks van te maken en bovendien helpt het om de afvalberg iets te verminderen. Misschien ook een beetje idealistisch, maar ja… dat ben ik nu eenmaal.”
Haute couture komt later
Op dit moment zijn de jonge kleermakers (‘niet te verwarren met de kledingherstellers die zich ook kleermaker noemen”, aldus Silke) vooral druk met de couture. “Haute couture komt misschien later”, zegt ze. “Eerst moeten we dit goed in de vingers krijgen.”
Gevraagd naar wat het publiek aanstaande zondag te zien zal krijgen, antwoordt Julia: “Mijn collectie is vooral geïnspireerd op Givenchy, een groot modehuis in Frankrijk. Ik kies daarbij voor zijde met ecru als basiskleur. Een jaren 50/60 stijl, bijvoorbeeld met korset en lange rok, waaraan ik allerlei borduursels toevoeg.”
Ook Cindy kiest voor Givenchy en haalt haar inspiratie vooral uit Audrey Hepburn, de muze van Givenchy. “Ik vul het vooral aan met kraaltjes en bloemen. Bovendien ben ik een onwijze fan van Disney, al mijn voeringstoffen dragen eenzelfde Disneyfiguur (foto rechts). Een soort watermerk dus”. Silke ten slotte kiest voor Alexander McQueen, die in zijn loopbaan vele beroemdheden heeft gekleed. “Mijn inspiratie haal ik uit de Schotse folklore en geschiedenis: zowel royals, demons als commoners.”
Geweldige toekomst
Als zondag om kwart over één de eerste show van start gaat, is voor de drie het grote moment aangebroken. Hun belangrijkste vraag: “Wat zal het publiek ervan vinden? We hopen op een beetje erkenning. Dat we met onze creaties kunnen bewijzen dat mode, het kleermaken, ook een vak is voor jonge mensen. Dat we met elkaar op de goede weg zijn naar een geweldige toekomst in deze fascinerende richting.” (AJ/BM)
Het volledige programma van Borne op z’n Best en de tijden waarop u Kunstige Mode kunt bewonderen, leest u in onze special.
Bovenste foto van links naar rechts: Cindy Fels, Julia Olde Daalhuis en Silke Vermeij
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.