Over niet al te lange tijd zal het college een beslissing moeten nemen over de vergunningsaanvraag voor het houden van 500 biologische varkens aan de Oude Bieffel 17. Eigenaar van het perceel Robert Kuiphuis stuit op veel verzet tegen zijn plannen. Omwonenden zijn bang voor stankoverlast van de varkens en vrezen waardevermindering van hun huizen en aantasting van het leefklimaat. Directe buren (familie Hoedemaker) zochten steun bij de gemeenteraad en nodigden de politieke fracties uit om hun bezwaren aan te horen.
‘We hebben zitten te slapen’
“Onze reactie was: ‘Dit kan toch nooit de bedoeling zijn?’ We waren allemaal echt geschrokken van de plannen”, vertelt Henk van den Berg (Borne-Nu). In 2015 werd op hetzelfde perceel een plan voor 1100 vleesvarkens met succes tegengehouden. Kort daarop werd het bestemmingsplan buitengebied geactualiseerd en aan de Oude Bieffel 17 werd intensieve veehouderij niet meer toegestaan. Maar 300 of 500 biologische varkens passen wellicht nog wel binnen het bestemmingsplan. “Wij hebben zitten te slapen, dat geef ik ruiterlijk toe. We hadden ons bij het vaststellen van het nieuwe bestemmingsplan niet gerealiseerd dat een kleinschalige biologische varkenshouderij nog wel zou mogen.”
Ongewenste ontwikkeling
Een varkensstal op zo’n korte afstand van een woonwijk vindt Van den Berg een ongewenste ontwikkeling. In welke vorm dan ook. “Maar als ik mag kiezen, dan heb ik nog liever een megastal met luchtwassers en dergelijke dan een bedrijf waar de varkens buiten lopen en hun behoeftes doen.” Kortom, de misser moet volgens Van den Berg gerepareerd worden. Hij stelde namens zijn fractie vragen aan het college en suggereerde oplossingen in de vorm van de vaststelling van een geurverordening of het uitkopen van Kuiphuis om de biologische varkens tegen te houden. Van het eerste vond het college dat het van ‘onbehoorlijk bestuur’ getuigde om halverwege een aanvraag nieuwe regels vast te stellen en het tweede zou niet de taak van de gemeente zijn.
‘Bloeden voor gemaakte fouten’
“Om tot een oplossing te komen moeten we creatief zijn”, vindt Van den Berg (foto rechts). “Dat waren we ook bij de mestvergister in Zenderen. Het gaat om het grotere belang: is de situatie daar straks leefbaar? Wil je daar een huis hebben staan? Zolang de varkenshouderij er niet staat, moeten we ons maximaal inspannen. En mogelijk wel bloeden voor de gemaakte fouten.” De medewerking van Robert Kuiphuis lijkt daarbij van cruciaal belang. “Welke mogelijkheden zijn er voor de plannen van Kuiphuis binnen de gemeentegrenzen? We willen het niet op die plek. Punt.”
Medewerking Kuiphuis
Robert Kuiphuis ondertussen zet evenzeer de hakken in het zand. In een gesprek met BorneBoeit beklaagde hij zich er onder andere over dat de gemeenteraad niet bij hem langs geweest was om zijn kant van het verhaal aan te horen. Van den Berg: “Wij zijn na het gesprek met de Hoedemakers naar het college gestapt. Hadden we in een vroeg stadium hoor- en wederhoor moeten toepassen? Misschien is dat wel zo. Maar je kunt het ook omdraaien: hij had ons ook kunnen benaderen.”
Inmiddels is er een mediation-traject opgestart en hebben er ook tussen Kuiphuis en de politieke fracties formele en informele gesprekken plaatsgevonden. “Ik gun Robert een boterham. Wel twee en met beleg ook nog, maar niet op die plek”, zegt Van den Berg nog maar eens resoluut. Veel hangt af van de lopende gesprekken met Kuiphuis en zijn bereidwilligheid om mee te werken aan een oplossing.
Fouten richting omwonenden
Maar stel dat juridisch gezien de biologische varkenshouderij niet tegen te houden is? “Dan zouden we misschien nog als raad een juridisch adviseur kunnen inschakelen om er nog eens naar te kijken. Maar als alles is gedaan en de biologische varkens er toch komen, dan heeft de gemeente iets te repareren met Hoedemaker en de kopers op de Bornsche Flieren. Die hebben gevraagd wat er te verwachten was en kregen het antwoord van de gemeente dat ze zich geen zorgen hoefden te maken over agrarische ontwikkelingen op het perceel van de Oude Bieffel 17. Dat is wel het meest kwalijke foutje. Met verregaande gevolgen”, aldus Van den Berg. (AJ)
Lees ook het interview met Robert Kuiphuis: ‘Het spel wordt niet eerlijk gespeeld’
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Ruim tien jaar geleden verkocht de gemeente Borne voor forse bedragen tal van kavels in de Bornsche Maten. De weg zou binnen 5 jaar verdwijnen, plannen voor huizenbouw op die plek waren zelfs bijgevoegd. Tien jaar later ligt de Rondweg er nog steeds. En de komende tien jaar ook. Heel benieuwd of de gemeente dat 'foutje' ook gaat repareren?