Het liep lekker door op de pompoenmiddag bij sortimentstuin De Kloostergaarde in Zenderen. Verschillende soorten pompoenen, uit de onlangs geheel gerenoveerde moestuin konden bewonderd en gekocht worden. Theehuis De Karmeliet had zich uitgesloofd met pompoenchutney, pompoensoep, pompoenquiche en nog veel meer smakelijks met de spectaculaire herfstgroente en voor de kleine bezoekertjes was er de gelegenheid om een eigen Halloweenpompoen te snijden.
Het is de eerste activiteit die de nieuw gevormde Stichting Kloostergaarde op poten heeft gezet. “Uiteindelijk willen we toch wel naar een stuk of tien activiteiten per jaar”, zegt voorzitter Frank van Dam van de stichting. Het is één van de pijlers van het plan voor de toekomst sinds de Stichting Invulling Stad & Landschap (SISL) het beheer van de tuin overnam. In mei dit jaar werd begonnen met het noodzakelijke onderhoud. “Eerst moesten we de tuin op orde krijgen.”
Plan voor de toekomst
Toen het AOC in het naburige Karmelietenklooster gevestigd was, werd de tuin aangelegd met als doel de leerlingen kennis bij te brengen van soorten beplanting. Na het vertrek van het AOC naar Almelo werd op verschillende manieren geprobeerd om de prachtig aangelegde tuin met z’n bijzondere soorten te blijven onderhouden, maar de kwaliteit werd toch gaandeweg minder en hier en daar begon het verval toe te slaan.
Frank van Dam: “We gaan met drie dingen aan de slag. Allereerst hebben we met een heel aantal vrijwilligers het onderhoud aangepakt. Daarnaast proberen we additionele financiering te vinden voor gereedschap en blokhutten voor opslag en een plek om te zitten als De Karmeliet gesloten is.” En tenslotte dus het organiseren van activiteiten in de publiek toegankelijke tuin. “We willen meer mensen naar de Kloostergaarde trekken.” De pompoenmiddag was de eerste activiteit, die in dat kader georganiseerd werd. “Maar je kunt ook denken aan rondleidingen en workshops. En er zijn natuurlijk meer eetbare planten in de tuin.” Ideeën zijn er blijkbaar genoeg. (AJ)
De Stichting Kloostergaarde kan overigens altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken.
Meer informatie is te vinden op www.dekloostergaarde.nl
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.