Als over veertien dagen Verbonden in Licht haar vierde editie beleeft, zal de Algemene Begraafplaats aan de Oude Almeloseweg er bij en rond het poortgebouw heel anders uitzien dan de bezoekers van een jaar eerder zich zullen herinneren. Een team van vijftien mannen en vrouwen is druk doende niet alleen het gebouw zelf een grondige opknapbeurt te geven, ook het monument van het overleden ongedoopte kind en de plek er omheen ondergaan momenteel een forse metamorfose.
“We willen de bezoekers op 28 oktober bij Verbonden in Licht een nog mooiere tocht aanbieden dan in voorgaande jaren”, zegt Annemarie Evers van de ‘commissie poortgebouw’, die verder bestaat uit Marja Zandjans, Harry Baartman en beheerder Paul Oude Hesselink en die overigens op zich los staat van de organisatie van het evenement op de laatste zaterdag in oktober. “Maar we versterken elkaar wel”, vindt Annemarie Evers, “en willen graag dat dit door hopelijk opnieuw minimaal 1200 mensen wordt gezien.”
Inspectieronde
Zaterdag aan het eind van de middag kregen de vrijwilligers van de werkgroep ter voorbereiding op Verbonden in Licht alvast een eerste indruk van de veranderingen. Ze waren aanwezig voor een soort generale repetitie en liepen een laatste uitgebreide inspectieronde, samen met onder anderen een aantal muzikanten, verkeersregelaars en voorlezers van gedichten.
In het poortgebouwtje is ondertussen een nieuwe verflaag aangebracht, er staan comfortabele stoelen en er is een koffiezetapparaat aanwezig voor mensen die er in stilte hun dierbaren willen herdenken of met iemand in gesprek willen. Al zeven vrijwilligers hebben aangeboden daar in de nabije toekomst in wisselende bezetting tussen 10.00 uur en in elk geval het eind van de middag voor beschikbaar te willen zijn. In het poortgebouw, van waaruit er zicht is op het monument, komt nog een bloemrijk kunstwerk van Ellen Klasens.
Het door kunstenaar Ruurd Hallema vervaardigde monument krijgt een mooie plek in een voor het eerst met waaltjes bestraat gedeelte nabij het poortgebouw. Het wordt voorzien van een 80 x 48 cm grote glasplaat met daarop dichtregels en vier fraaie banken.
De vernieuwingsoperatie op de begraafplaats wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Borne, Kringloop Borne, Tuinpracht Nijhuis, Kotteman, Twente Milieu, Tuincentrum Borghuis uit Deurningen, uitvaartvereniging St. Barbara en Nieuwkamp Natuursteen. “Maar al met al zitten we nu nog wel met een krappe kas”, gooit Harry Baartman een balletje op in de richting van potentiele andere sponsors.
Graf uit 1824
De onlangs gerealiseerde digitalisering van de graven op de begraafplaats hebben overigens al tot nieuwe inzichten geleid. Baartman: “In de brochure van de gemeente staat nog dat het oudste graf dateert van 1886. Ondertussen weten we dat er al in 1824 een meneer Scholten is begraven en het kan zomaar zijn dat we er binnenkort achter komen dat ook dat niet het oudste graf is.”
Hij herinnert er nog even aan dat de begraafplaats in het verleden zowel een protestants en een katholieke sectie had. “In het protestantse deel was er ook nog een aparte ruimte voor overleden doopsgezinden. Nu is het een echte begraafplaats voor iedereen. Uiteindelijk liggen we straks allemaal achter dezelfde haag.” (WP)
Foto's © Raymond Hofsté en Willem Pfeiffer
Zie ook het eerdere artikel Een plek om te herdenken
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.