Herman Finkers was zaterdag in het kader van de Twentse Ervendag een van de tientallen belangstellende bezoekers aan Erve de Greve, waar een historische boerderij herinnert aan het rijke verleden van de familie Meyling in Borne en Hengelo. Erve de Greve werd als landgoed beheerd tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw.
Erve de Greve heeft een geschiedenis die begint in 1398 met een van de eerste boerderijen in de streek met herbouw rond 1860. De bouwstijl is nog geheel intact en werd begin vorige eeuw aangevuld met een theekoepel in het nabije bos als zondags buitenverblijf van de familie Meyling.
Dit erf even buiten de bebouwde kom van de wijk Stroom-Esch was onderdeel van een 80 hectare groot landgoed van de familie Meyling die aan de wieg stond van Stork en de Hengelose Bierbrouwerij. Enkele boerderijen zijn nu in handen van Staatsbosbeheer. Erve de Greve wordt als natuurboerderij voortgezet. In eigen beheer is de oorspronkelijke achtergevel hersteld met ‘onderschoer’. Op het terrein bevindt zich ook nog een voormalig wandelbos, waarin de uit 1916 daterende theekoepel verscholen ligt.
Annemarie ten Dam (links) is al vijftig jaar bewoonster van Erve de Greve. Bevriend met de Meylings woonde ze zes jaar lang bij de familie in, waarvoor ze huishoudelijke hulp verrichte. Ze zou aanvankelijk met haar vorig jaar overleden man Gerhard in Beckum gaan wonen, maar het als tijdelijk bedoelde verblijf op De Greve werd tot op de dag van vandaag voortgezet.
Op de foto boven bekijkt Herman Finkers de Latijnse inscriptie die in 1982 werd ingegraveerd in de toen geheel door de familie gerestaureerde boerderij.
Foto's © Raymond Hofsté e.a.
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.