Digitale kaart met 7500 graven
14-09-2017
GEMEENTE BORNE HEEFT TWENTSE PRIMEUR VAN ONLINE OVERZICHT

Digitale kaart met 7500 graven

Wie op zoek is naar een graf op de gemeentelijke begraafplaats in Borne, kan dit nu vinden op een digitale kaart, waarop liefst 7500 graven online overzichtelijk zijn samengebracht. Voor de realisatie ervan zijn de gegevens op de graven vergeleken met de informatie zoals deze in de administratie voorhanden was. De kaart kan worden geraadpleegd via de website www.begraafplaatsborne.nl
Borne is de eerste gemeente in Twente die op deze manier een compleet overzicht biedt, ook van plekken die nog leeg zijn of de laatste jaren zijn geruimd.

“De aanleiding was tweeledig”, legde wethouder Michel Kotteman woensdag in het gemeentehuis uit tijdens de officiële presentatie. “We moesten hoognodig iets doen aan het onderhoud en beheer van de begraafplaats, mede door een heel forse bezuinigingsronde, al is die ondertussen voor een groot deel teruggedraaid. Bovendien is het onderhoud overgegaan naar Twente Milieu en dat was een mooie gelegenheid om ook onze eigen administratie weer op orde te brengen. Toen we daarmee aan de slag gingen dachten we dat het ook wel mooi zou zijn als alle inwoners inzicht zouden kunnen krijgen in waar iemand begraven ligt en waar eventueel nog lege plaatsen zijn.”

Monnikenwerk
Onder leiding van Simon Jansen (rechts naast Michel Kotteman op foto boven) van de Landmeetdienst werd twee jaar lang het complete overzicht in kaart gebracht. “We kwamen erachter dat in sommige gevallen de graven niet van links naar rechts waren genoteerd maar andersom”, legt Jansen uit. “Dat was monnikenwerk. We hebben net aan een stuk kaartvervaardiging gedaan en nu een kaart die klopt. We weten nu precies waar iemand ligt en waar een boompje is gekomen. Alle info die bovengronds te zien is, correspondeert nu met de administratie. Waar geen grafsteen aanwezig is, is de administratie leidend.”

Ruimte genoeg
Voorlopig is er op de begraafplaats aan de Oude Almeloseweg nog ruimte genoeg voor nieuwe graven. Michel Kotteman: “We hebben in 2016 nog 25 oude graven geruimd en dit voorjaar een nieuw veld ingetekend. Bovendien zijn de voorbereidingen begonnen voor het nieuwe urnenveld bij de grafheuvels en gaat volgend jaar het crematorium aan de Hosbekkeweg open. We hebben op de begraafplaats ook al ingespeeld op de wensen die nabestaanden in deze tijd hebben. Bovendien is het tempo waarin graven bezet raken fors lager dan in het verleden omdat binnen de gemeente al in 75 procent van de gevallen voor een crematie wordt gekozen.”

Wethouder Kotteman denkt dat behalve nabestaanden ook begrafenisondernemers geregeld van de digitale kaart gebruik zullen maken “omdat ze direct kunnen inzoomen op de situatie zoals die op dat moment is.” (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Gedwongen vliegles in Hertme

De twee jonge ooievaars in het nest in het retentiegebied in Hertme hadden van pa en moe al af...
15-07-2024

Oudere dame overvallen in woning

In de nacht van woensdag 10 op donderdag 11 juli is een oudere dame overvallen in haar woning...
11-07-2024

Nieuwe naam voor Fysiotherapie ’t Dijkhuis

Fysiotherapiepraktijk Gezondheidscentrum ’t Dijkhuis gaat voortaan verder onder de naam...
01-07-2024

Containerbrand aan de Cuba

De brandweer werd maandagmiddag opgeroepen voor een melding aan de Cuba. Ter plekke bleek brand...
24-06-2024

De drijfveer van Sander Borst

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
23-06-2024

Een speld in de hooiberg

Thijmen Knulst (8 jaar) wandelt graag en veel. Onder andere in de Harz in Duitsland heeft hij...
22-06-2024