Ruim zestig inwoners van de gemeente Borne kwamen donderdagavond bij elkaar om een vervolg te geven aan de allereerste G1000 Burgertop. Enkele weken geleden waren ze nog met zo’n honderd anderen een volle zaterdag bij elkaar in ’t Wooldrik om samen te praten over Borne en wat er zou moeten gebeuren om het leven en wonen er nog aangenamer te maken. ‘Een opkomst die er zijn mag”, aldus Ton Remmers, projectleider van de Bornse top.
G1000 voor jongeren
Het doel van de vervolgavond was het verder inkleuren van de voorstellen en suggesties die enkele weken geleden kwamen bovendrijven. Daartoe werd het eerste halfuur van de avond benut om -onder de gespreksleiding van BorneBoeit- met vier willekeurige deelnemers nog even terug te blikken en enkele opvallende zaken de revue te laten passeren. Zo bleek de diversiteit aan onderwerpen én deelnemers een belangrijke inspiratiebron. Spontaan kwam ook de suggestie ter tafel om een speciale G1000 voor jongeren te organiseren en ze op deze wijze nadrukkelijker bij het traject te betrekken.
Tientallen geeltjes
Na deze opwarmronde kwamen de flipovers tevoorschijn met daarop de tientallen ‘geeltjes’ die de eerder gedane suggesties, tips en ideeën verwoordden. Een enkele deelnemer deed dit onmiddellijk de wenkbrauwen fronsen en “beginnen we nu helemaal opnieuw?” verzuchten. Roelof-Jan Naaktgeboren van de G1000 organisatie haastte zich daarop in te springen met de geruststellende mededeling “het lijkt wellicht ietwat chaotisch, maar ik kan u verzekeren dat dit een snelle route is naar het eerste resultaat.”
Niet lang daarna bleken er inderdaad zes initiatieven te komen bovendrijven, die de toekomst van deze Burgertop verder zullen bepalen. In willekeurige volgorde: helpdesk/communicatie, plukroute/wandelbos, noaberschap, duurzaamheid, verdiept spoor/spoorse problemen en doorgaand verkeer. Aan de zes tafels werd vervolgens in kleine groepjes nog bijna driekwartier hardop nagedacht hoe zo’n initiatief handen en voeten zou moeten krijgen, wie hebben we er voor nodig, wat dienen we vooraf te weten en wat willen we uiteindelijk bereiken?
Stokje overdragen
De gedrevenheid was groot; er werden mailadressen uitgewisseld, agenda’s getrokken en eerste plannen gemaakt hoe zo’n initiatief succesvol aan te vliegen. Hetgeen Ton Remmers in zijn slotwoord deed verleiden tot de conclusie te zijn gekomen een tevreden man te zijn en met vertrouwen het stokje stilaan te durven overdragen aan de zes initiatiefgroepen. Hoe zij verder zullen gaan met hun plannen en welke resultaten zij boeken, hopen wij binnenkort via het speciale Burgertop-platform op deze site met u te delen. (AJ/BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.