Met de feestelijke ondertekening van het convenant waarin de afspraken om de sortimentstuin weer in oude glorie te herstellen staan omschreven, kwam woensdagmiddag een eind aan een lange periode van onzekerheid. Om uiteenlopende redenen sneuvelden immers reeds eerdere plannen en ideeën hierover. Totdat de Stichting Invulling Stad & Landschap, kortweg SISL, de gemeente Borne, de Dorpsraad Zenderen en last but not least Theehuis de Karmeliet elkaar wél vonden.
De eerste bordjes
De sfeer was er dan ook naar tijdens het officiële ‘fotomoment’. In een daaropvolgende toespraak ging Frank van Dam, als voorzitter van SISL, nog eens in op de geschiedenis door aan te geven dat er een intensieve samenwerking aan vooraf is gegaan om zover te komen. “Maar nu zijn we dan toch zover dat we de tuin weer in het zonlicht kunnen zetten. Volgende week al,” zo zei hij trots, “gaan de eerste bordjes naar De Ster, om daar bewerkt te worden en binnenkort bij de diverse planten en bomen te kunnen plaatsen.”
Voor de hele gemeenschap
Ook wethouder Herman Mulder liet zich in soortgelijke woorden uit. “Nu durf ik te zeggen dat het mooi was dat we de partijen de tijd hebben gegeven om naar elkaar toe te groeien. Het resultaat is dat er een mooi stukje natuur ontstaat op een mooie plek die toegankelijk is voor de hele gemeenschap. Ik hoop dat we over twee jaar trots op deze dag kunnen terugkijken.”
In het convenant is onder meer opgenomen dat SISL zal werken aan de tuin zelf én aan de educatieve en toeristische waarde ervan. Zo zullen er informatieborden verschijnen en worden er rondleidingen, workshops en lezingen gegeven. Ook zal SISL, samen met de Dorpsraad en het Theehuis, werken aan fondsenwerving om het herstel en onderhoud van de vernieuwde sortimentstuin te financieren. (BM)
Meer over de aanloop naar de uiteindelijke convenantsondertekening leest u in ons eerdere bericht ‘Hoe verder met de Kloostergaarde?’
Op de bovenste foto van links naar rechts: Frank van Dam (SISL), Said Maher (Theehuis de Karmeliet), Gerard Welberg (Dorpsraad Zenderen) en Herman Mulder (Gemeente Borne)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.