ADVERTORIAL – Park Wildyck in Borne is inmiddels bij velen bekend. Een schitterende locatie, waar men na aankoop van een bouwkavel naar keuze zijn/haar droomhuis kan realiseren. Wildyck is echter meer dan enkel bouwlocatie, het is een historische plek met sterke wortels in de gronden van oud Borne. Bernard (Ben) Schwering, deeleigenaar van de gronden, vertelt.
“Borne is gesticht op de gronden van Wildyck. Samen met andere boerderijen maakte het deel uit van de Meijershof. Dit speelt allemaal al tussen de jaren 1600 en 1800.” In eigendom van het Bisdom Utrecht was Wildyck een onderdeel van de Meijershof. De voornaamste functie was het ontvangen en innen van pachten en goederen van omliggende erven.
Begin 1800 bewoonde de eerste familie Schwering de Hoeve ‘t Wildyck. Ben: “Tijdens onrust in Duitsland, ten tijde van Napoleon, vertrok er een Schwering uit Ahaus. Vele mensen die vluchtten, gingen via Nederland naar Amerika. Deze Schwering kwam echter Euphemia Wieldijk tegen, bij de Herberg Bonte Koe.” Herberg Bonte Koe behoorde ook tot Hoeve ‘t Wildyck. Euphemia was de enige dochter en vierde generatie die de hoeve bewoonde.
Plannen
Bernard Schwering (1951) is de oudste broer uit een gezin van 5 kinderen. Hij was voorbestemd om landbouwopleidingen voor de boerderij te volgen, maar Ben koos voor een andere weg. De jongste broer maakte ondertussen plannen om de boerderijwerkzaamheden over te nemen. Ben: “Ik ging de technische en commerciële wereld in. Transport, auto’s. In die tijd kwam ik met veel ondernemende mensen in contact.” Zo ook met Jan Droste. Ben verkocht Jan Droste zijn eerste auto, een Simca 1100. Later volgden zij samen een training in directievoering aan de Universiteit van Enschede.
Rond het jaar 2000 concludeerde de familie Schwering dat de oude boerderij niet veel langer bestaansrecht zou hebben in zijn huidige vorm. Borne groeide gestaag en er lagen geen concrete plannen voor de ontwikkeling van het gebied rondom Hoeve ‘t Wildyck. Ben: “In die tijd las ik een artikel in Elsevier over de familie Philips te Eindhoven. Zij hadden plannen voor het realiseren van een woonlocatie op eigen grond, waarmee zij ondernemende mensen een thuisbasis wilden bieden.” Het artikel inspireerde Schwering tot zijn huidige plan voor Park Wildyck op een unieke locatie. “Ondernemende mensen brengen economische groei met zich mee. In mijn ogen een stukje toekomst voor Borne, te midden van het dorp en de leefgemeenschap.”
Om de plannen te ontwikkelen werd, na degelijk overleg met vader en broer, contact gezocht met Jan Droste, eigenaar van Droste Vastgoed BV in Hengelo. Schwering was overtuigd van een kundig partner in het totale proces. De plannen werden in 2002 voorgelegd aan de gemeente Borne. Dit proces zou ruim tien jaar in beslag nemen. In 2012 werd de eerste vergunning afgegeven voor het realiseren van het nu bestaande Park Wildyck.
Maatschappelijk
Schwering: “Het project gaat niet simpelweg over het verkopen van grond. Naast een mooie oplossing voor mijn vader en broer, kunnen we de naam Wildyck laten voortbestaan en een uniek stuk Borne realiseren.” Schwering benadrukt dat de ontwikkelingstijd nu eenmaal bij het proces hoort. Hij wil iets bijzonders achterlaten op een voor hem bijzondere plek. “Over 100 jaar bestaat het Wildyck nog. We praten over historische gronden, die klaar zijn voor de 21e eeuw. Het gaat niet om groots, het gaat om gemeenschap”.
Naast de te realiseren woningen, wordt ook de eeuwenoude Hoeve ’t Wildyck herbouwd en krijgt het een nieuwe, maatschappelijke functie. Ondernemers krijgen hier de kans om hun kantoor of praktijk te vestigen. Inmiddels zijn 8 van de 15 kavels definitief verkocht en ook de eerste landhuizen gerealiseerd. Kijk voor meer informatie op www.wildyck.nl of klik op de video hieronder.
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.