Palmpoasenkearlke op nieuw voetstuk
NU OP HOEK NIEUWE KERKSTRAAT EN BOLKSHOEK

Palmpoasenkearlke op nieuw voetstuk

Het Palmpoasenkearlke staat op een nieuw voetstuk. Het stond jarenlang in het midden aan de rand van het plantsoentje tussen De Bleek en Bolkshoek, maar werd al enige tijd geleden enkele tientallen meters verderop geplaatst op de hoek van de Nieuwe Kerkstraat en de Bolkshoek. Het beeld wordt in de donkere uren vanuit de dichtst erbij staande lantaarnpaal van boven af belicht. De werkzaamheden werden afgelopen week afgerond.

Het Palmpoasenkearlke, in 1982 gemaakt door de in Sneek geboren en in 2006 op 87-jarige leeftijd in Almelo overleden kunstenares Janny Brugman-de Vries, staat nu stevig verankerd in een halfronde verhoging, die aan de voor- en achterkant is voorzien van een metalen plaat met een roestig uiterlijk, waaruit de naam Palmpoasenkearlke is gesneden. Ernaast staat een bord met informatie over de traditie van Palmpasen.

Het beeld verwijst naar de jaarlijkse Palmpasenoptocht. Ook dit jaar worden alle Bornse kinderen uitgenodigd om in deze vrolijke optocht mee te lopen.
De optocht vertrekt op zondag 9 april om ongeveer 11.45 uur vanaf de St. Stephanuskerk aan de Stationsstraat. Voorafgaand daaraan is er om 11.00 uur een Palmviering voor de kinderen in deze kerk.

De Scoutinggroep St. Stephanus Martina loopt in de optocht voorop met de grote versierde Palmpasen, gevolgd door de Bornse Harmonie. Daarna komen kinderen met hun eigengemaakte Palmpasen. Dan volgt de Drum- en Marchingband uit Enschede (DMBE), waarna de overige kinderen met hun Palmpasen kunnen aansluiten.
 

Route langs het beeld
De route gaat dit jaar voor het eerst speciaal langs het beeld van het Palmpoasenkearlke, waar even een moment wordt gestopt. De route loopt vanaf de Stationsstraat (Stephanuskerk) via de Nieuwe Kerkstraat, De Bleek, Ziekenhuisstraat, Grotestraat, Bekenhorst, De Schoener naar zorgcentrum ‘t Dijkhuis.

Hier is tevens het einde van de optocht en wordt de grote Palmpasen achter gelaten. Aan het eind van de optocht krijgen de kinderen een versnapering aangeboden.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Wereldster Nena doet Hertme aan

De concerten in het openluchttheater zijn een groot succes. De ene na de andere topartiest...
01-09-2024

Tien jaar Bløf in Hertme

Voor de tiende keer is Bløf te zien en te horen in het openluchttheater Hertme. Dit werd...
31-08-2024

Orgel en blokfluit: hoe kan dat samengaan?

Het is het derde lunchconcert in de reeks van vier en voor het vierde jaar dat de Protestantse...
21-08-2024

Kijken in de gang van het verleden en naar de...

Na zestien jaar sluit Liesbeth Hassink de deur van het voor haar zo dierbare museum...
15-08-2024

Een muzikale zomeravond

Het is vandaag hun vierde optreden. De drieënveertig jonge musici van het Ricciotti...
06-08-2024

Liesbeth Hassink stopt als directeur...

Liesbeth Hassink stopt aan het eind van deze maand als directeur van het Bussemakerhuis. Ze...
01-08-2024