Landkruis Hertme ingezegend
INITIATIEF DIRIGENTE VROEGERE THERESIAKERK ONTMOET VEEL ENTHOUSIASME IN HERTME

Landkruis Hertme ingezegend

Toen Dorette Neeskens op 4 oktober 2015 tijdens de allerlaatste kerkdienst in de toenmalige H. Theresiakerk alle koren dirigeerde, ging het als een flits door haar heen: ‘Wat zou het mooi zijn om het houten kruis met corpus uit deze kerk een waardige nieuwe bestemming te geven’. Nu, op zondagmorgen 22 januari 2017, amper 15 maanden verder, is er een kerkelijke plechtigheid op de hoek van Hertmerdwarsweg en de Zwartkotteweg in Hertme, waarin de ‘relikwie’ wordt ingezegend en als landkruis aan haar tweede leven begint.

 

“Ja, ik ben blij en supertrots”, zegt de stralende initiatiefneemster (op de foto rechts, samen met Gerard Tijink die de overkapping maakte) als ze na afloop van de korte plechtigheid van alle kanten wordt gefeliciteerd. “Dit was een geweldig mooi en dankbaar project. Uit alle geledingen kreeg ik vanaf het eerste moment heel veel steun om mijn plan te realiseren. Van de gemeente, van sponsoren, van vrijwilligers. Ja iedereen wilde wel zijn of haar steentje bijdragen. Heel mooi.”

 

Kruispunt van wegen

De plechtigheid werd geleid door pastoor Marc Oortman, Samen met het dames- en herenkoor van de St. Stephanuskerk en een kleine dertig belangstellenden vertrok hij vanaf de kerk naar de nieuwe plek van het kruis, waar nog eens een kleine dertig mensen stonden te wachten. In zijn korte overweging memoreerde Oortman de waarde van dit kruis. “Het voelt goed dat zoiets als dit kruis opnieuw een waardevolle plek krijgt. Op een kruispunt van wegen, waarin het ook een moment van bezinning kan zijn.“ Daarna besprenkelde hij het kruis met wijwater en bewierookte het. Een bloemenhulde en het verrijzenislied ‘U zij de glorie’ besloten de ceremonie.

 

Na afloop nemen veel aanwezigen van dichtbij een kijkje bij het nieuwe landkruis en haar opvallende behuizing. Dorette Neeskens neemt ruim de tijd aan ieder uit te leggen hoe geweldig zij het vindt en laat niet na vooral ook Gerard Tijink, de timmerman uit Hertme te benoemen. “Hij was het die het ontwerp voor de kapelachtige ombouw vervaardigde en er ook daadwerkelijk uitvoering aan gaf. Kijk Gerard”, zegt ze terwijl ze hem aan de arm meetrekt, “ik heb ook nog een naamplaatje binnenin laten maken. Daar staat je naam ook op genoemd. Zie het maar als teken van dank.” (BM)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Herman — 22 jan 2017
Borneboeit, je ziet ze ook overal.

Wereldster Nena doet Hertme aan

De concerten in het openluchttheater zijn een groot succes. De ene na de andere topartiest...
01-09-2024

Tien jaar Bløf in Hertme

Voor de tiende keer is Bløf te zien en te horen in het openluchttheater Hertme. Dit werd...
31-08-2024

Orgel en blokfluit: hoe kan dat samengaan?

Het is het derde lunchconcert in de reeks van vier en voor het vierde jaar dat de Protestantse...
21-08-2024

Kijken in de gang van het verleden en naar de...

Na zestien jaar sluit Liesbeth Hassink de deur van het voor haar zo dierbare museum...
15-08-2024

Een muzikale zomeravond

Het is vandaag hun vierde optreden. De drieënveertig jonge musici van het Ricciotti...
06-08-2024

Liesbeth Hassink stopt als directeur...

Liesbeth Hassink stopt aan het eind van deze maand als directeur van het Bussemakerhuis. Ze...
01-08-2024