Het Inloophuis dat sinds begin januari in De Letterbak plaatsvindt, beoogt een luisterend oor en een arm om de schouder te zijn voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met ernstige of minder ernstige psychische problemen. Zondagavond was de derde keer dat de gelegenheid geboden werd. Leny Zomer, Henk de Jong en Vivian Heemskerk (vanaf links op de foto boven) zaten klaar met koffie en thee, maar er was die avond geen belangstelling voor het initiatief.
Particulier initiatief
Leny Zomer: “Ik denk dat het Inloophuis nog niet geland is. We hebben net de folders uitgedeeld. Misschien speelt ook mee dat mensen denken dat dit een initiatief van de gemeente is. Dat wil ik graag uit de wereld helpen. We zitten hier als privépersonen.” Het is niet helemaal onlogisch dat het beeld van een overheidsinitiatief is ontstaan. Aanleiding voor het Inloophuis was het interview van wethouder Zorg Martin Velten in de TC Tubantia, waarin hij openhartig sprak over de psychische problemen van zijn zoon en de zoektocht naar begrip, steun en hulp. “Daarop zijn heel veel reacties gekomen”, vertelt Leny Zomer, naast voorzitter van de wijkvereniging tevens fractievoorzitter van D’66. “We vonden dat we daar iets mee moesten doen. Er zijn blijkbaar veel mensen die zelf blijven dobberen. Maar je kunt zoveel voor elkaar betekenen als de één een hand uitsteekt en de ander durft te komen.”
Ervaringsdeskundigen
Het Inloophuis wordt bemenst door ervaringsdeskundigen. Personen die ofwel uit eigen ervaring dan wel beroepsmatig te maken hebben gehad met psychische beperkingen. Naast Leny Zomer, met een arbeidsverleden in de psychiatrische zorg, waren dat zondagavond Henk de Jong, gepensioneerd preventiewerker GGZ, en Vivian Heemskerk (foto rechts). “Ik heb een zwaar verleden gehad”, vertelt Vivian openhartig. “Met een hele waslijst van problemen tot gevolg.” Die problemen zorgden ervoor dat Vivian vanaf haar 27e , zoals ze zelf zegt, ‘uitgerangeerd’ was. Ook haar twee dochters kampen met psychische beperkingen.
Bijna twintig jaar later lijkt Vivian de weg omhoog weer gevonden te hebben en wil graag met haar ervaring anderen helpen. “Het is moeilijk om je weg in de zorg te vinden. Ik kon wel met gemak medicijnen krijgen.” Steun is belangrijk. “Het kan helpen als je merkt dat je niet de enige bent die het moeilijk heeft. Dat klinkt misschien een beetje lullig voor de andere mensen, want je wenst het natuurlijk niemand toe. Maar als iemand maar een half woord nodig heeft, dan helpt dat.”
'Met liefde doe je heel veel'
Bij het Inloophuis wordt niemand behandeld. Leny Zomer: “We willen een huiskamer zijn. Als er behandeling nodig is, dan kunnen we doorverwijzen naar bijvoorbeeld Wijkkracht of andere organisaties. We zijn gewoon mensen onder elkaar, die kampen met dezelfde problemen of om de een of andere reden niet lekker in hun vel zitten.”
Het Inloophuis is geopend op elke woensdag van 13.00 tot 16.00 uur en elke zondag van 17.00 tot 20.00 uur en staat open voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek. Locatie: wijkgebouw De Letterbak, Clematishof 6. Het bestuur van het Inloophuis wordt gevormd door Ellen Boersma, Martin Velten, Leny Zomer, Henk de Jong, Ben van der Weide en Marie-Josée Eenkhoorn. Er zijn daarnaast diverse ervaringsdeskundigen betrokken.
Leny Zomer: “Een stuk liefde kan soms veel brengen. Met liefde doe je heel veel, niet alles.” (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.