35 jaar in de groente en fruit
HENNIE JANSEN (55) WERKT VANAF ZIJN 20STE MET PLEZIER BIJ DE PLUS

35 jaar in de groente en fruit

Het was feest bij Plus Huls van den Nieuwboer woensdag. Er hingen vlaggetjes boven de groenten en het fruit ter ere van de man die over de kleurrijke afdeling de scepter zwaait. Hennie Jansen begon als twintigjarige in de supermarkt te werken, toen nog de VéGé winkel, en is er nooit meer vertrokken. Vele verschillende taken behoorden in die jaren tot zijn takenpakket, maar groente en fruit was er altijd één van.

 

Begonnen als 'mannetje-van-alles'

Vijfendertig jaar geleden telde de winkel slechts zes man personeel. “Ik begon als ‘mannetje-van-alles’. Deed de kassa, de vleeswaren, de groente, het bezorgen, …… “ Inmiddels is de supermarkt uitgegroeid tot een bedrijf waar 120 personeelsleden hun boterham verdienen en wordt het werk meer per afdeling georganiseerd. Hennie is sinds 1989 de ‘groenteman’ van de Plus en een bekend vriendelijk gezicht voor de vele vaste klanten.

 

Oppas

Hennie werkte in eerste instantie in winkels in Delden en Hengelo. Toen de gelegenheid zich voordeed om in Borne aan de slag te gaan hoefde hij niet lang na te denken. “Mooi kort bij huis. Ik had toen al een hekel aan fietsen.” Het beviel meteen goed. Hennie kon het goed vinden met de toenmalige eigenaren Gerard en Ria Huls en kreeg ook een rol in het familieleven. “Gerard en Ria stonden in de winkel en dus bracht ik de kinderen naar school of naar de kapper.” Zijn huidige baas Hendrik-Jan was toen tien jaar oud. “Eerst moest ie op mij passen, nu pas ik op hem”, grapt Hendrik-Jan Huls. “Je komt er moeilijk van af.” Maar dat is natuurlijk ook niet wat hij zou willen. “Het is serieus heel fijn dat er iemand al zo lang is waar je van op aankunt”. Bij de supermarkt is relatief weinig verloop.

 

Groente en fruit

“Als je naar het café gaat, ga je ook een beetje voor de kastelein”, zegt Hennie. “Dat merk je hier ook wel. De vele vaste klanten zijn ook de kracht van de winkel.” En die vaste klanten kunnen bij Hennie altijd terecht met hun vragen over de appels en peren of waar de Spaanse pepers liggen. “Groente en fruit is een leuke levende handel”, vindt Hennie. “Het is geen pak suiker. Het kan wel weglopen.” En het assortiment is in al die jaren enorm uitgebreid. “Gigantisch. Avocado’s en mango’s, als je ziet wat je daar nu van verkoopt! Vijf jaar geleden verkochten we van de courgettes er maar tien in de week. Nu wel een paar honderd.” Het heeft alles te maken met kookprogramma’s en de vele beschikbare recepten, volgens Hennie.

 

Zelf geen eitje kunnen koken

Vreemd genoeg heeft het werken tussen al dat moois Hennie zelf nooit aangezet om de pollepel ter hand te nemen. Een poging van zijn collega’s om hem op een kookcursus te krijgen strandde volledig. “Ik heb ooit een keer een ei gebakken. Maar ik kreeg het ei niet meer uit de pan. Er moest ook nog boter bij, dat hadden ze me niet verteld”, beschrijft de vrijgezel zijn enige kookervaring. Zijn ‘eigen’ groente is dus niet aan Hennie zelf besteed. En toch kan hij genieten van de groente door een mooie afdeling en een aantrekkelijke presentatie. Een beetje ‘bedrijfsspionage’ bij de collega-supermarkten hoort erbij. Om verse ideeën op te doen. Hij laat vol trots de aardbeien display zien, door hem zelf verzonnen en gebouwd. Ingestuurd ook nog voor één van de regelmatige wedstrijden die door de Plus-organisatie worden gehouden.

 

De 55-jarige jubilaris hoopt nog lang bij Plus Huls van den Nieuwboer te werken. “De sfeer is hier perfect. Af en toe hebben we hier leuke feestjes.” Het jongste personeelslid is 15 en de oudste is 55, Hennie dus.

 

“Daar blijf je jong bij. Soms zie ik mensen die bij mij in de klas gezeten hebben en dan denk ik: ben ik ook zo oud? Ik voel me veertig.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Marianne Gons — 21 mei 2016
Hennie, van harte gefeliciteerd met je jubileum.
Henry Nijhuis — 19 mei 2016
HET gezicht van de Plus! Proficiat!
tonkuipers — 19 mei 2016
Van harte proficiat!

Gedwongen vliegles in Hertme

De twee jonge ooievaars in het nest in het retentiegebied in Hertme hadden van pa en moe al af...
15-07-2024

Oudere dame overvallen in woning

In de nacht van woensdag 10 op donderdag 11 juli is een oudere dame overvallen in haar woning...
11-07-2024

Nieuwe naam voor Fysiotherapie ’t Dijkhuis

Fysiotherapiepraktijk Gezondheidscentrum ’t Dijkhuis gaat voortaan verder onder de naam...
01-07-2024

Containerbrand aan de Cuba

De brandweer werd maandagmiddag opgeroepen voor een melding aan de Cuba. Ter plekke bleek brand...
24-06-2024

De drijfveer van Sander Borst

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
23-06-2024

Een speld in de hooiberg

Thijmen Knulst (8 jaar) wandelt graag en veel. Onder andere in de Harz in Duitsland heeft hij...
22-06-2024