In december vorig jaar publiceerde de gemeente Borne het straatnamenbesluit voor een deelgebied van de nieuw te bouwen wijk De Horsten in de Bornsche Maten. Geheel volgens de geldende standaardprocedures hebben inwoners zes weken de tijd om daar bezwaar tegen aan te tekenen. Dat gebeurt eigenlijk nooit, maar in dit geval struikelde een inwoonster toch over de wat vreemde benamingen. Straks heten in die wijk straten onder andere Apothekerhof, Breukmeesterhof, Chirurgijnhof, Geneesheerhof, Heelmeesterhof en Vroedmeesterhof. Allemaal medische beroepen, maar wel in de mannelijke vorm. Niet meer helemaal van deze tijd.
Mooi verhaal
Ze klom in de pen en er volgde een gesprek met de straatnamencommissie, bestaande uit ambtenaren en inwoners van de gemeente. Toen bleek dat de straatnamen een eerbetoon waren aan de legendarische Bornse plattelandsheelmeester dokter J.B. Schoemaker, die leefde van 1799 tot 1879, en bedoeld zijn om de veelzijdigheid van een arts in die tijd te benadrukken. Een prachtig verhaal, dat echter alleen bij de straatnamencommissie bekend was. Er komt in het wijkje wel een Dokter J.B. Schoemakerlaan, maar die puzzel moet je dan maar zelf weten te leggen. Een onderschrift op de straatnaamborden, dat wat meer context zou geven, zou niet meer mogen. Een recent besluit van weer een andere afdeling. Maak er dan een neutrale benaming van, vond de inwoonster. Bijvoorbeeld ‘Verloskundigehof’ in plaats van ‘Vroedmeesterhof’. Dan hou je immers het mooie verhaal intact, maar roept het geen vragen op als je de achtergrond niet kent.
Geen gehoor
De straatnamencommissie wilde echter van geen wijken weten. Vervolgens boog de Commissie Advisering Bezwaarschriften zich over de kwestie. (We zijn dan bijna drie maanden verder.) Dat is weer een andere commissie die bezwaren juridisch toetst. De conclusie was dat het bezwaar ‘niet-ontvankelijk’ was, onder andere omdat de bezwaarmaakster niet woont in een van de betreffende straten. Juridisch ongetwijfeld juist, maar volgens die redenering kan dan helemaal niemand bezwaar maken tegen het straatnamenbesluit. Er woont immers nog niemand op het nu nog kale stuk grond. Dan hoef je het hele besluit ook niet zes weken ter inzage te leggen voor bezwaar.
Het is formeel het college van burgemeester en wethouders dat besluit over nieuwe straatnamen. Desgevraagd laat wethouder David Vermorken weten dat "het college het advies van de onafhankelijke commissie meende te moeten volgen." Ook na doorvragen wil hij er niet meer over kwijt dan dat. Behalve dan dat de hele procedure rond de totstandkoming van nieuwe straatnamen binnenkort wordt geëvalueerd.
Leuk voor de housewarmingparty
Hoe dan ook: voor mensen die straks in de Vroedmeesterhof gaan wonen, is het goed om te weten dat er wel degelijk is nagedacht over die straatnaam. Misschien niet zo goed over de praktische uitvoering ervan, maar er zit dus een mooi verhaal achter. Leuke binnenkomer voor bezoek aan je nieuwe woning. Maak er een quizvraag van tijdens je housewarmingparty. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.