Sinds de invoering van het nieuwe inzamelsysteem wordt afval in Borne beter gescheiden en is de kwaliteit van het verpakkingsafval sterk verbeterd. Een positieve ontwikkeling, vindt de gemeente. Tegelijkertijd is ook zichtbaar geworden waar het soms nog misgaat: op een aantal plekken in het dorp wordt afval op de verkeerde manier of op de verkeerde plek aangeboden.
Bewustwording en handhaving
De gemeente zet nu stevig in op bewustwording, toezicht en – als het nodig is – handhaving, met één helder doel: samen zorgen voor een schoon Borne. “We zien dat veel inwoners hun afval netjes aanbieden,” zegt wethouder Michael Geerdink. “Maar er zijn plekken waar het uit de hand loopt. Wat er nu gebeurt, is niet meer acceptabel. Vooral niet nu de zomer eraan komt.”
Vier probleem-locaties
De problemen concentreren zich op vier locaties in Borne waar het illegaal bijzetten van afval het vaakst voorkomt: de parkeerplaats aan de Bolkshoek, het milieuplein aan de Letterveldweg, de locatie bij De Höfte en het milieuplein aan de Weerselosestraat bij de Dorsvloer. Op deze plekken worden regelmatig zakken met restafval of grofvuil illegaal naast de containers gezet. “Zodra er iets ligt, volgen er meer,” zegt Geerdink. “Een slecht voorbeeld doet slecht volgen.”
Doorzichtige afvalzakken
Toch kiest de gemeente niet voor een harde aanpak als startpunt. Eerst komt de voorlichting. Zo worden bewoners van hoogbouw binnenkort persoonlijk benaderd en komen er nieuwe informatieborden op plekken waar dat nodig is. Ook het gebruik van doorzichtige afvalzakken op de inzameldag zelf wordt extra onder de aandacht gebracht. “Veel mensen doen het echt niet expres verkeerd. Die willen we helpen het wél goed te doen,” aldus Geerdink.
Cameratoezicht
De aanpak gebeurt in drie stappen. In maart en april ligt de focus op bewustwording. Boa’s houden de locaties extra in de gaten. Als dat onvoldoende resultaat oplevert, volgt een tweede stap: handhaving. En pas als dat allemaal niet werkt, overweegt de gemeente cameratoezicht. “Niet omdat we dat graag willen, maar omdat we samen onze leefomgeving netjes willen houden,” zegt Geerdink. “En camera’s hebben een duidelijke preventieve werking.”
Schoon Borne
Het uiteindelijke doel is helder: een schoon Borne, waarin iedereen zijn steentje bijdraagt. De meeste inwoners doen dat al. De kwaliteit van het ingezamelde verpakkingsafval is flink verbeterd. Zelfs burgemeester Jan Pierik ziet dat het dorp er beter bij ligt: “Overall gaat het echt goed.”
Toch blijft het gevoel van urgentie. “Als ik een uur nadat de vuilnis is opgehaald weer zakken zie liggen, dan word ik daar bloedchagrijnig van,” zegt Geerdink met een zucht. “We willen geen Hengelose taferelen hier. We zijn Borne. Dit moeten we samen kunnen oplossen.” (KDS)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Veel meldingen over gedaan en ondanks allerlei toezeggingen nog nietsbstructureels geregeld.
De ratten zijn de enigen die er erg blij mee zijn.
Die woningen moesten en zouden er komen, maar schijnbaar een beginneling geweest die het ontwerp heeft gemaakt door niets te regelen voor het afval.
Nog een geluk dat er wel aan de riolering is gedacht.
Simpel een paar containers bij die woningen plaatsen zou al heel veel oplossen, maar schijnbaar moet het eerst uit de hand lopen en dan maar klagen.