Onder een stralende lentezon verzamelden zich donderdagavond honderden mensen op het Rheineplein voor een indrukwekkende editie van het Vrijheidskoor. De zonovergoten sfeer en het enthousiasme van het groeiende koor zorgden voor een bijzondere beleving, waarbij in meerstemmigheid uitdrukking werd gegeven aan gevoelens rond vrijheid.
Samen zingen verbindt
Het Vrijheidskoor is een initiatief van het Borns Kleinkoor. In het kader van de viering van 80 jaar vrijheid werd het evenement, dat in 2022 z’n première beleefde, nog grootser aangepakt. Samen zingen verbindt, en het thema vrijheid is bij uitstek geschikt om emoties over oorlog en vrede met elkaar te delen.
Er zijn al diverse activiteiten in dit jubileumjaar voorbijgekomen. Zo werden op 29 maart meer dan 80 reservisten beëdigd in Borne, werd een plaquette onthuld bij de V1-lanceerlocatie in Bornerbroek en heet de Welemansbrug sinds gisteren de Fred Nachbaurbrug.
Switch van het militaire naar het culturele
“Vanavond maken we de switch van het militaire naar het culturele,” begon burgemeester Jan Pierik de avond. “En we denken aan wat cultuur doet als er spanning in de wereld is. Daarvan zijn diverse voorbeelden. Denk maar aan Vera Lynn en Marlene Dietrich. Met hun muziek konden de troepen zichzelf moed inpraten. Maar er zijn ook protestsongs, zoals ‘Welterusten meneer de president’ van Boudewijn de Groot, met een krachtige boodschap tegen oorlog en geweld. En als je het indrukwekkende ‘One Day’ hoort zingen door duizenden joden en moslims in Haifa, dan vraag je je af hoe je in godsnaam tot vechten tegen elkaar kunt komen!”
Veel van deze liederen kwamen voorbij op het Rheineplein, waar overigens van geen enkele spanning sprake was. Integendeel, het was een heerlijk ontspannen avond onder perfecte, bijna zomerse, omstandigheden. (RH/DdG/AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.