Vanmorgen vond een bijzondere militaire ceremonie plaats op het Rheineplein: de beëdiging van 82 reservisten van het Korps Nationale Reserve. Onder een stralende zon en toeziend oog van familie, vrienden en genodigden legden zij hun eed of belofte af op het Rheineplein.
De ceremonie op het Rheineplein
De dag begon rond 10.00 uur, toen de militairen vanaf het Kulturhus in een mars naar het Rheineplein trokken. Daar stonden al veel belangstellenden te wachten, waaronder de Bornse veteranen, burgemeester Pierik en wethouders. Tijdens de ceremonie legden de beëdigden hun eed of belofte af met de hand op de vlag.
De kracht van kameraadschap
Voorafgaand aan de ceremonie spraken we met twee militairen die al langer als reservist dienen: Marcel (57) en Fokke (23). Beiden kozen om verschillende redenen voor het reservistenbestaan, maar delen een sterke motivatie om bij te dragen aan de veiligheid van Nederland.
Marcel, die eerder beroepsmilitair was, miste na zijn diensttijd vooral de verbondenheid. “Toen ik stopte, merkte ik dat ik iets miste. De kameraadschap, het samen trainen, het dienen voor de BV Nederland. Dat vond ik bij de Nationale Reserve terug.” Voor hem voelt het reservist-zijn niet anders dan zijn tijd als beroepsmilitair. “We trainen samen, twee tot meerdere avonden per maand. Dat groepsgevoel en de gezamenlijke missie maken het bijzonder.”
Fokke, student en reservist, kwam door een andere weg bij Defensie terecht. “Ik zag de overstromingen in Maastricht en dacht: ik wil ook mijn steentje bijdragen.” Naast het maatschappelijk belang ziet hij het reservist-zijn als een betekenisvolle bijbaan. “Ik verdien er lekker aan, maar het belangrijkste is dat ik iets kan doen voor de samenleving.”
Een wereld in verandering
De geopolitieke spanningen in de wereld geven het werk van reservisten een extra dimensie. Marcel, die diende tijdens de Koude Oorlog, ziet parallellen met die tijd. “Het begint weer te lijken op toen. De dreiging, de vijand, het strategische denken: veel is vergelijkbaar.” Toch benadrukt hij dat reservisten vooral nationaal worden ingezet. “We gaan niet naar het front, maar als iedereen vertrekt, ondersteunen wij de beroepscollega’s hier in Nederland.”
De betekenis van beëdiging
Voor de reservisten was de beëdiging meer dan een formele ceremonie. “Dat is het moment dat je kunt zeggen: ik hoor er nu echt bij,” zegt Marcel. Fokke beaamt dat. “Het is niet zomaar een zinnetje uitspreken. Je staat bewust stil bij wat het betekent om dit uniform te dragen en waarvoor je kiest.” (AJ/RH/DdG/KDS)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.